G4Media.ro

Ministrul francez al economiei denunţă ritmul lent de ratificare de către țările…

Ministrul francez al economiei denunţă ritmul lent de ratificare de către țările membre a fondului european de relansare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a criticat vineri ritmul lent al unor ţări, printre care Germania, de ratificare a Fondului de relansare european post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, o etapă indispensabilă pentru efectuarea plăţilor către toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), informează AFP.

„După cum constat, cavaleria americană soseşte la timp, banii sunt acolo, sunt în SUA”, a declarat ministrul francez la postul CNews, făcând aluzie la serialul televizat Rintintin, în care „cavaleria soseşte întotdeauna la timp”. „Mi-ar fi plăcut ca şi cavaleria europeană să sosească la timp”, a adăugat el, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la faptul că „instrumentul privind resursele proprii, cel care permite plata banilor europeni, nu a fost nici acum ratificat de (toate) cele 27 de state membre ale UE”.

Bruno Le Maire a denunţat „state precum Germania, care pun termene suplimentare, în condiţiile în care Curtea Constituţională germană a fost sesizată să se pronunţe dacă aceşti bani trebuie sau nu deblocaţi”.

„Eu le-am promis francezilor că banii europeni vor veni la începutul verii, începutul lui iulie. Îmi place să-mi ţin promisiunile şi mi-ar plăcea ca Europa să înţeleagă că nu putem aştepta pentru a dispune de aceşti bani, că procedurile trebuie accelerate şi că Istoria nu aşteaptă”, a insistat el.

„Creşterea este acum, relansarea este acum, în 2022 şi 2023 va fi prea târziu, chinezii şi americanii ne vor fi depăşit”, a subliniat ministrul francez.

Vinerea trecută, Curtea Constituţională a Germaniei a suspendat procesul de ratificare a Fondului UE de relansare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, din cauza unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune.

După Comisia Europeană, luni, şi secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Clement Beaune, şi-a exprimat miercuri optimismul cu privire la posibilitatea de a pune în aplicare planul de relansare „începând din vară”, poate chiar din luna mai.

Negociat în vara anului trecut de cele 27 de ţări membre ale UE, fondul de relansare este destinat să facă faţă consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19. Până acum, el a fost ratificat de 16 ţări, printre care Franţa, Italia şi Spania.

Sursa: Agerpres

Foto: Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...