G4Media.ro

Ministrul de Externe solicită un punct de vedere al Camerei Deputaţilor în…

Ministrul de Externe solicită un punct de vedere al Camerei Deputaţilor în vederea executării cauzei „Kovesi împotriva României” / O cerere similară a fost transmisă și ministrului Justiţiei, CSM şi CCR

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, luni, de o scrisoare trimisă de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în continuarea corespondenţei purtate cu privire la executarea cauzei „Kovesi împotriva României”, relatează Agerpres.

În document, ministrul Aurescu aduce la cunoştinţa conducerii Camerei Deputaţilor că, la data de 28 aprilie, a fost înregistrată la Departamentul Agent Guvernamental din cadrul MAE o comunicare elaborată de Forumul Judecătorilor din România (FJR) cu privire la cauza „Kovesi împotriva României”.

„Această comunicare a fost înaintată prin e-mail Agentului guvernamental pentru CEDO de către Serviciul de Executare a Hotărârilor CEDO (Serviciul) din cadrul Comitetului Miniştrilor (CM). Prin respectivul memorandum se solicită autorităţilor naţionale să identifice şi să propună, în cel mai scurt timp, în vederea executării hotărârii CEDO din cauza Kovesi, „măsuri cu caracter general indispensabile pentru o evoluţie pozitivă a statului de drept în România. Alături de o analiză a încălcărilor Convenţiei constatate de Curte în această cauză, realizată de FJR, comunicarea mai conţine şi o serie de propuneri de amendamente aduse legislaţiei naţionale relevante şi practicii adoptate de unele instituţii”, subliniază documentul trimis Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, FJR face o trecere în revistă şi o analiză a principalelor acţiuni cuprinse în Planul de Acţiune transmis CM la data de 4 februarie – măsurile pentru apărarea libertăţii de exprimare a magistraţilor, reintroducerea principiului independenţei procurorilor, modificarea procedurii de numire în funcţii de conducere a procurorilor de rang înalt.

„Evaluarea FJR reţine şi că, deşi măsurile propuse de autorităţi sunt binevenite, nu a fost anunţat şi un calendar de implementare a acestora. În plus, faţă de acţiunile planificate de autorităţi şi cuprinse în Planul de Acţiune. FJR propune mai multe măsuri suplimentare de modificare a cadrului normativ existent în vederea executării hotărârilor CEDO din cauza Kovesi. (…) Având în vedere posibilitatea oferită de art. 9 din Regulamentul CM, vă adresăm rugămintea de a comunica punctul de vedere al instituţiei dumneavoastră pe marginea comunicării FJR sus menţionate, până la data de 11 mai 2021, în măsura posibilului. În plus, indiferent de transmiterea unor comentarii faţă de comunicarea FJR, deoarece cauza Kovesi se va afla pe agenda reuniunii CM din 7 – 9 iunie 2021, vă adresăm rugămintea de a ne transmite, până la data de 21 mai 2021, orice informaţii suplimentare pe care le apreciaţi relevante pentru executarea hotărârii în cauza „Kovesi împotriva României”, subliniază ministrul Aurescu în scrisoarea sa.

O adresă similară a fost transmisă către ministrul Justiţiei şi preşedinţii Senatului, CSM şi CCR.

Documentul adresat Camerei Deputaţilor a fost trimis Comisiei juridice, cu termen de soluţionare de două săptămâni.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Kovesi impotriva mafiei si coruptiei, o lupta cu morile de vant.

    • Subscriu

    • Kovesi a fost şi este o inspiraţie pentru toţi oamenii cinstiţi din România, oamenii care nu sunt slugi de partid.

      Ion şi ABC sunt postaci plătiţi PSD/AUR, ei nu sunt oameni adevăraţi, ci gunoaie umane care ar muri de foame dacă ar fi daţi afară din partid.

    • Ministrul de externe trage de timp, in loc sa rezolve problema.
      La fel face ministrul muncii, cand ii intreaba pe cei cu pensii speciale, ce parere au.
      Ce parere sa aiba, ca sunt necesare, ca trebuie sa fie mentinute, eventual majorate. Ministrul muncii trebuie sa le desfiinteze, pentru ca nu sunt drepturi castigate, ci privilegii nesimtite si nemeritate.
      CCR nu are dreptul sa se amestece in aceasta problema.
      In Constitutie nu se vorbeste despre pensii speciale.
      Orice decizie a CCR, in domenii in care nu are competente, trebuie atacata la ICCJ si desfiintata, iar judecatorii corupti de la CCR trebuie sa fie trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, depasirea atributiunilor si revocati de presedinte.
      Asa trebuia procedat si in cazul Kovesi, si in cazul asa-ziselor nelegalitati in constituirea completurilor de judecatori, asa trebuia procedat si in cazul colaborarii parchetelor cu Serviciile Secrete ale tarii, Aurescu trebuie sa constate ca CCR si CSM au fost infiltrate cu persoane corupte sau santajabile aflate in slujba unui grup infractional organizat, iar guvernul si parlamentul trebuie sa destructureze in regim de urgenta acest grup infractional organizat si slugile lor din justitie.

  2. nu-mi doresc nimic din bogatiile dv.

    vreau sa-mi traiesc viata in libertate ,liniste si pace.

    Respectul trebuie sa fie reciproc si echitabil.

    Va rog frumos respectati-ma la fel cum va respect si eu pe dv.

    • Subscriu

  3. nu sint jurist ci un cititor curios si ca mine sint f multi Nu am inteles mai nimic Nu se putea ca articolul sa fie pe intelesul oamenilor si sa spuna clar ce si cum ?ce se intimpla defapt ,ce zic unii si ce zic altii Sigur autorul a transcris ad literam comunicatul ca un grefier sirguincios

    • Aveți perfectă dreptate. Ieri am citit articolul și am rămas perplex. În text sunt trecute o serie întreagă de instituții ale statului roman de care nici nu am auzit. Nu am înțeles nimic, aștept poate cineva îmi va explica ce scrie în text (unii ar spune sa fie tradus in românește).

    • Toate organismele internationale au cerut Romaniei sa abroge modificarile aduse legilor justitiei si codurilor de procedura, de catre mafia psd, pentru a-i scapa de puscarie pe infractorii din mafie.
      S-a schimbat guvernarea, s-a schimbat parlamentul, dar legile nu au fost modificate.
      Toata lumea este revoltata ca abrogarea modificarilor aduse legilor justitiei, de catre mafia psd, este tergiversata de atata vreme.
      Se cere rezolvarea in regim de urgenta a acestor probleme.

    • pe scurt, aurescu catre parlamentari: „fratilor, modificati odata legea aia care zice ca tot ce zice ccr se executa fara comentarii!”
      pe lung, urmare a procedurii declansate de slugarel toader, ccr a obligat presedintele s-o demita pe kovesi. kovesi a reclamat la cedo ca i s-a incalcat dreptul la aparare (decizia ccr neputand fi contestata nicicum).
      din motivarea deciziei cedo (favorabila lui kovesi) rezulta ca ar trebui regandite / modificate anumite chestiuni legislative in romania pt a evita pe viitor astfel de situatii. aurescu in acest scop a trimis acea misiva. sper sa aiba ecou, desi ma indoiesc :/

  4. multumim cosmine ! ne-ai lamurit fara sa ne acuzi de prostie asa cum se reped multi sa o faca

  5. Nu este adevarat ce ati scris.Concret ce contin acele legi ale justitiei si ce trebuie abrogat? Pe scurt: Kovesi a fost destituita din functie si ea s-a adresat direct CEDO.Cauza ei s-a rezolvat la CEDO intr-un timp foarte scurt si fara respectarea conditiilor puse justitiabililior pt solutionarea cauzelor de catre CEDO. Tu, trebuie mai intai sa epuizezi caile interne de atac si abia apoi te adresezi CEDO.Ea s-a dus direct la CEDO si paradoxal i s-a dat castig de cauza desi cauzele ce au acest minus (deoarece e o conditie de baza) sunt respinse din start.Sunt mii de procese castigate la CEDO de romanii simplii si care stau cu deciziile neexecutate ca sa nu mai spun ca nici o autoritate a statului nu se implica sa aplice aceste hotarari.Cauza Kovesi , ca jurist, mi-a demonstrat din plin strâmbătatea CEDO!Si mizeria cea mai mare, de-o perioada , e ca toate cauzele pe care romanii le inainteaza la CEDO sunt verificate de niste,, specialisti” romani care lucreaza acolo si ei decid daca poate fi judecata cauza de catre judecatorii CEDO sau nu.CEDO din pacate nu e ce credeam.Cam asta-i in limbaj mai simplu!

    • ”Tu, trebuie mai intai sa epuizezi caile interne de atac si abia apoi te adresezi CEDO.”
      Exact asta a reclamat Kovesi la CEDO,lipsa oricărei căi de atac la deciziile CCR.
      Iar Aurescu cere acum măsuri concrete pentru încetarea dictaturii CCR,pentru că dictatura unei instituții nu este compatibilă cu noțiunea de democrație.