G4Media.ro

Ministrul Culturii spune că a aprobat un plan de reabilitare pentru monumente…

sursa foto: Sergiu Brega

Ministrul Culturii spune că a aprobat un plan de reabilitare pentru monumente istorice, între care și Palatul Reginei Maria din Mamaia și curtea acestuia/ Terenul de 1,5 hectare este proprietate privată

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat joi, pe Facebook, că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară și/sau construirea altor clădiri cu destinație culturală. Între monumentele menționate se numără și reabilitarea Palatul Reginei Maria din Mamaia și ”amenajarea terenului” aferent acestuia, care este proprietate privată (curtea monumentului istoric, de 1,5 hectare).

Ministrul anunță că proiectul cu cele 13 investiții este aprobat împreună cu Ministerul de Finanțe și se vor realiza din ”fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale”.

  • Notă: Anunțul unei noi liste de investiții în reabilitarea monumentelor istorice vine după ce, la finalul anului 2023, Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții înștiințau mai multe șantiere deschise în toată țara că este nevoie de amânarea plăților și lucrărilor pentru că statul rămăsese fără bani, invocând Ordonanța 90 privind reducerea cheltuielilor bugetare. Detalii, aici.  

În timp ce Palatul Regal din Mamaia a revenit definitiv în patrimoniului statului în urma unui demers al Ministerului Culturii pe vremea când era condus de George Ivașcu, niciun ministru ulterior nu a pornit un demers similar pentru recuperarea curții, astfel că terenul este astăzi privat și aparține proprietarilor care au deținut și Palatul. Vezi detalii, aici. 

Pentru a putea fi amenajată din bani publici, așa cum susține ministrul Culturii că ar urma să se întâmple, curtea Palatului Reginei Maria din Mamaia trebuie să revină mai întâi în patrimoniul statului, fapt care se poate întâmpla în urma unui proces similar în care proprietarii sunt chemați în judecată de Ministerul Culturii sau prin răscumpărarea terenului de la proprietari, conform surselor juridice consultate de Info Sud-Est. În momentul de față niciuna dintre variante nu este demarată, conform surselor citate, și nici nu a fost anunțată de minister.

  • Judecătorii au stabilit prin decizie definitivă că Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut ilegal, fără dreptul de preemțiune al statului român, dat fiind faptul că este monument istoric de categoria A, de interes național și internațional). În decizia de chemare în judecată a proprietarilor, Ministerului Culturii a invocat investigațiile și campania de presă a jurnaliștilor Info Sud-Est care au scris constant, din 2014, despre vânzarea ilegală, distrugerea și lăsarea în paragină a Palatului Reginei Maria și a terenului aferent acestuia și au cerut recuperarea monumentului istoric. Toate detaliile, aici.

Celelalte monumente de pe lista de investiții aprobată de Raluca Turcan:

  • construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București.
  • restaurarea și modernizarea în integralitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri.
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu.
  • restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București.
  • restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român.
  • restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanța, și amenajarea terenului aferent.
  • restaurare și punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, jud. Bacău – Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”.
  • consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Țăranului Român.
  • restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București.
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național, din București.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Să-i cheme pe Alexe și Chirica de la Iași să facă renovările cum au renovat și bojdeuca lu Creangă !

  2. sa aiba unde IMPARATII PSDNLUDMR sa mearga