
Ministrul Culturii: Există riscul ca evenimentele culturale să nu se mai poată desfășura în weekend / Cauza: contractul colectiv de muncă / ”Sectorul public doarme-n papuci, iertaţi-mi metafora„
Ministrul Culturii, Demeter Andras, afirmă că există riscul ca, din toamnă, să nu mai poată avea loc evenimente culturale în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale. ”Printr-o presiune exponenţial crescută a sindicatelor şi o deschidere nemaiîntâlnită în 25 de ani din partea Ministerului Culturii, (…) s-a instituit obligaţia de a plăti cu un spor foarte, foarte ridicat acele zile de sâmbătă, duminică sau de sărbători legale lucrate, în pofida recompensării acestora cu timp liber efectiv”, arată el, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Când spuneam că industriile îşi fac calcule, mă refeream în primul rând la sectorul independent, pentru că ei sunt cei care s-au trezit şi fac calcule. Sectorul public doarme-n papuci, iertaţi-mi metafora”, a declarat Demeter Andras, într-un interviu pentru Radio România Cultural.
El a arătat că, de când este ministru, dar şi anterior, ca secretar de stat, ”fiind din păcate martor constrâns la pasivitate” la momentul negocierii unui nou contract de muncă sectorial la nivelul culturii, trage semnale cu privire la acest contract.
”Este un contract colectiv de muncă aplicabil, în vigoare, cum se spune într-un termen impropriu, şi lumea ar trebui să-şi facă calcule, pentru că, conform clauzelor acceptate de părţi în acest contract colectiv de muncă, în mod normal există riscul ca niciun eveniment cultural în sectorul public în zilele de sâmbătă, duminică sau de sărbători legale să nu mai poată avea loc din toamnă”, a susţinut el.
Ministrul a explicat că noul contract colectiv de muncă va avea efecte mai ales în privinţa autorităţilor locale.
”Mai mult decât atât, acest contract colectiv de muncă creează obligaţii mai degrabă în ograda autorităţilor publice locale, deoarece majoritatea covârşitoare a instituţiilor publice de cultură, fie ele biblioteci sau muzee judeţene, fie ele teatre municipale sau filarmonici se află sub autoritatea acestor APL-uri, acestor comunităţi locale, fie ele consilii judeţene sau consilii locale şi primării. Doar câteva sunt în ograda Ministerului Culturii. Deci toată lumea, autorităţi locale care au în subordine sau finanţează instituţii de cultură şi conducerile acestor instituţii pe perioada acestei veri ar trebui să-şi facă nişte calcule mult mai aprofundate sau nuanţate decât le face sectorul privat”, a subliniat el.
Întrebat dacă această eventuală dispariţie a evenimentelor culturale din weekend este cauzată de costuri, Demeter a replicat: ”De faptul că sindicatele care de 20 şi ceva de ani încearcă, în pofida legislaţiei – sunt o multitudine de legi speciale, unele le-am scris, le-am lucrat chiar eu în aceşti ani de experienţă în Ministerul Culturii – care prevăd faptul că meseriile vocaţionale, adică cele din cultură cu precădere, sunt, prin natura lor, prin specificul lor, destinate publicului larg în perioada în care acest public consumator are liber, are timp. Printr-o analogie adesea spusă, nu doar de mine, atunci când cineva decide să devină chelner este conştient că Revelionul său aproape niciodată nu se va suprapune cu Revelionul celorlalţi, de aceea există Revelionul chelnerilor. Eu, când m-am făcut actor, sau tu, când te-ai făcut instrumentist, ştii că de regulă atunci când ceilalţi se distrează tu munceşti”.
El a continuat explicând că în muzee, regula este că lunea şi marţea este liber, tocmai pentru a se compensa zilele de sâmbătă şi duminică.
”Acum, printr-o presiune exponenţial crescută a sindicatelor şi o deschidere nemaiîntâlnită în 25 de ani din partea Ministerului Culturii, s-a obţinut faptul că, pe lângă aceste realităţi, s-a instituit obligaţia de a plăti cu un spor foarte, foarte ridicat acele zile de sâmbătă, duminică sau de sărbători legale lucrate, în pofida recompensării acestora cu timp liber efectiv. Dacă nu există patru zile pe săptămână, luni, marţi, miercuri şi joi, ca să se ofere liber în aceste instituţii, atunci trebuie plătită o sumă de care aceste instituţii nu au dispus şi nu vor dispune, mai ales în condiţiile de austeritate despre care vorbim”, a argumentat ministrul Culturii.
El a menţionat că deşi s-a atras atenţia asupra acestui aspect, ministrul interimar al Culturii Natalia Intotero a acceptat solicitarea sindicatelor.
”Ministerul Culturii, în pofida faptului că noi am semnalat, toţi cei din minister, de la secretarul general, de la departamente, inclusiv subsemnatul în calitate de secretar de stat şi de preşedinte al comisiei paritare de negociere a contractului colectiv de muncă, am semnalat efectele şi efectele care se nasc mai degrabă în sarcina autorităţilor locale, decât a noastră, a Ministerului Culturii, contrar acestor aspecte, ministrul interimar al Culturii, doamna Natalia Intotero, a considerat că dorinţa sindicatelor este sfântă şi că acest lucru trebuie acceptat aşa cum solicită ei”, a declarat Demeter Andras.
El a făcut apel ca instituţiile să îşi regândescă planurile.
”Se va întâmpla în toamnă şi de aceea eu am făcut apel în nenumărate rânduri (…) către toţi colegii, indiferent de subordonare, să se aplice, să convoace consiliile administrative, să aibă şedinţe, vara asta toridă s-o folosească pentru reconsiderarea oricăror planificări pe care le-ar fi avut în prealabil şi le-am recomandat şi le recomand în continuare tuturor colegilor instituţia dialogului cu sindicatele. Pentru că dacă nu vor preîntâmpina efectele acestor măsuri, atunci pe de-o parte publicul va fi afectat, pe de altă parte se vor naşte nişte focare de conflicte care iarăşi vor dăuna culturii în general”, a adăugat el.
El a menţionat că, fiind preşedintele comisiei de negociere, ori de câte ori a luat o poziţie ”pro-activităţi şi fenomen cultural în general”, a fost ”eliminat de la masa negocierilor”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.