G4Media.ro

Ministerul Mediului critică o inițiativă a lui Liviu Dragnea și consecințele ei…

Ministerul Mediului critică o inițiativă a lui Liviu Dragnea și consecințele ei asupra mediului: Eforturile noastre pentru reducerea poluării sunt contracarate de importul masiv de mașini second-hand

”Deși avem programe naționale de sprijin pentru achiziționarea de autoturisme noi, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura accesul cetățenilor la aceste autoturisme, cu un grad redus de poluare și care, implicit, conduc la reducerea emisiilor din transportul rutier. Practic, eforturile noastre naționale sunt contracarate de importul masiv de mașini second-hand, din ultima perioadă”, arată Ministerul Mediului într-un răspuns la o solicitare G4Media.ro.

Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, se referă la explozia pieței de automobile second-hand de la începutul anului 2017 și până în prezent. Piaţa second-hand a atins anul trecut un nivel record, crescând cu 74% faţă de 2016, până la jumătate de million de unităţi, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro pe baza datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), cittă de Digi24.

Tendința de creștere explozivă a mașinilor second-hand aduse din UE se păstrează și în 2018, după cum o arată statisticile oficiale.
Motivul acestei creșteri fără precedent este eliminarea timbrului de mediu de la începutul anului 2017. Eliminarea acestei taxe a fost realizată de Liviu Dragnea, inițiatorul unui proiect de lege pe care l-a sprijinit în Parlament coaliția PSD-ALDE. Legea a fost inițiată și votată de PSD și ALDE în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

Timbrul de mediu avea un efect inhibitor mai cu seamă în cazul importului de automobile second-hand foarte poluante, cuantumul taxei fiind stabilit în funcție de gradul de poluare.

Ministerul Mediului arată că România are o poziție comună la nivel european cu Bulgaria, Polonia și Slovacia, toate aceste țări având o problemă majoră cu importul de mașini second-hand din țările din vestul Europei.

În ceea ce privește stabilirea de ținte comune de reducere a emisiilor de carbon, Ministerul Mediului arată în răspunsul pentru G4Media.ro următoarele: ”Considerăm necesară identificarea de soluții care să vină în sprijinul statelor membre, în special cele cu venituri medii mai mici, ce se confruntă cu aceste situații, pe baza unui echilibru între necesitatea de asigurare a accesului neîngrădit la piața internă și măsurile de asigurare a calității aerului pentru protejarea sănătății cetățenilor”.

Foto: Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în vizită la un centru de colectare a mașinilor vechi (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Haideti în Piata Victoriei! Gluma la fel proasta ca postacii…

 2. Hai doamna ministru, sa vedem momentul adevarului, sa ne plesneasca realitatea peste ochi, sa ne prezentati un tabel cu poluarea din Romania, cauzata de activitatea umana, pe categorii:

  1) Poluarea INDUSTRIALA: cat CO2, cat NOx, etc.
  Taxarea INDUSTRIALA: cati RON/tona, etc

  2) Poluarea AUTO: cat CO2, cat NOx, etc.
  Taxarea AUTO: cati RON/tona

  3) Poluarea cu INCALZIREA TERMICA facuta de STAT: cat CO2, etc
  Taxarea INCALZIRII TERMICE facuta de STAT: cati RON/tona, etc.

  4) Poluarea cu INCALZIREA TERMICA facuta de GOSPODARII: cat CO2, etc
  Taxarea INCALZIRII TERMICE facuta de GOSPODARII: cati RON/tona, etc

  Dupa care comparam cantitatile si mai ales SUMELE percepute, modul de determinare … si va sinucideti, este?!

 3. SERIOS ? PAI BALONIMEA SA TERICEANU, SEFUL MATALE, NU E PARTENER DE CUPLU CU DRAGNEA?
  NU AU HOTARAT EI AMANDOI, CA DOI PORUMBEI ?

 4. P-asta o fute grija de noxele de la masinile second-hand, dar de gropile de gunoi si de colectarea selectiva si de reciclarea gunoiului nu zice nimic.
  Abia astept amenzile de la UE.

 5. POATE PARTAIE TARICEANU, CA E BALONAT.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.