G4Media.ro

Ministerul Justiției, despre acuzațiile că a prezentat Comisiei Europene alte proiecte de…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Justiției, despre acuzațiile că a prezentat Comisiei Europene alte proiecte de lege decât cele transmise CSM: Diferențele sunt consecința logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice

Ministerul Justiției a răspuns punctual acuzației aduse de 3 asociații ale magistraților conform cărora ar fi transmis la CSM alte proiecte de lege ale Justiției față de cele prezentate Comisiei Europene în iunie, potrivit unui comunicat de presă al MJ.

”Diferențele punctuale între conținutul proiectelor la momentul încheierii consultării cu Comisia Europeană și cel de la momentul sesizării CSM pentru aviz sunt consecința logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice.

Ministerul a avut de ales între a păstra neschimbate proiectele, ignorând amendamentele primite, cu consecința golirii de conținut a dezbaterii publice, care ar fi devenit doar un exercițiu formal, și a primi amendamentele considerate binevenite, cu consecința firească a modificării proiectelor în urma includerii amendamentelor primite.

Cu titlu de exemplu, Ministerul Justiției a primit multe din amendamentele primite inclusiv de la Ministerul Public, CSM Secția pentru procurori, DNA și DIICOT. Pe de altă parte, din procesul de consultare nu poate fi exclus chiar inițiatorul proiectului, respectiv Ministerul, care, la rândul său, are totala libertate potrivit competențelor legale de a-și reevalua anumite viziuni, tocmai ca urmare a amendamentelor primite și nu numai”, a arătat MJ.

Vezi comunicatul MJ în întregime aici.

Trei asociații ale magistraților au susținut că proiectele de lege ale Justiției trimise la CSM de către ministerul Justiției sunt diferite față de cele prezentate Comisiei Europene în iunie. În plus, variantele de lege ar conține dispoziții retrograde și ar bloca orice fel de reformă.

Magistrații au dat și exemple de prevederi considerate nocive. Astfel, concursurile de promovare în instanțe nu ar fi pe criterii meritocratice, ci sunt lăsate exclusiv la mâna Secției pentru judecători a CSM. Inspecția Judiciară ar fi ușor cosmetizată, iar libertatea de exprimare a magistraților ar fi grav afectată. Spre exemplu, magistrații nu pot critica celalalte puteri ale statului cum sunt Parlamentul sau Guvernul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. VRANUL E MULTUMIT ? DACA E MULTUMIT, ASTA E TOT CE CONTEAZA.

  2. Ha ha, deci ce ne spune e ca in urma consultarii publice, tot ei le pot schimba apoi cum vor ei :))

  3. Sunt doar incompetenti, nu sunt ticalosi…

  4. Cam asa: guvernul României
    – trimite la CE „o sa crestem pensiile”
    – trimite in parlament ” o sa crestem pensiile speciale”

  5. Serios? Dar ce era asa greu sa inchei intai consultarile si abia mai apoi sa te duci sa te lauzi cu proiectul?
    Plus ca, din ce reise in presa, diferentele nu prea sunt „punctuale” deloc.

  6. Ce ipocrit e acest ministru! Să spună, mai bine, pe ce canale a primit modificările introduse pe ultima sută de metri în aceste proiecte, adică tocmai cele nocive asupra cărora atrag atenția asociațiile de magistrați, că propunerile venite tocmai din partea acestora nu au fost luate în seamă. Pesemne că a preluat numai ce i-au dictat prietenii lui din sistemul judiciar, restul la gunoi. Nu merge așa, dom’ ministru. Trebuie să vă comportați loial cu magistrații români și cu Comisia Europeană, nu cu grupurile de interese din CSM.

  7. Preșoiu ,o jigodie la fel că Tudorel Toader…

  8. Presoiu un escroc notoriu pe care il platim cu zeci de mii de euro pe luna ca sa apere hotii.

  9. Care este de fapt diferența dintre domnul Predonu și domnul Tudorel Toader?

  10. Tot statul asta functioneaza ca o feuda a „partidului” (sefu’ organizatiei de la putere) … Sefu’-i mafiot, acolitii pupa mana mafiotului altfel e mazilit … Romania e cam cosa nostra la nivel de stat …

  11. Cata vrajeala!
    Adica daca eu vin si pun un amendament in timpul consultarilor acesta trece asa ca prin branza indiferent de cat de nociv este. Hai ma!

    Vrajeala asta merge la acei oameni, votantii vesnici, suporterii.

  12. Proiectele legilor prezentate nu rezolva problemele din justitie.
    In primul rand trebuie sa fie eliminati din sistem si arestati judecatorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl, aflati la CCR, la ICCJ, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
    Apoi trebuie eliminati din sistem si arestati procurorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl.
    Abia apoi pot fi aplicate masurile propuse in articol.
    Cum sa fie independente acum un CSM si o ICCJ care ii exclud din magistratura pe cei mai buni si mai cinstiti judecatori, cum a fost cazul Cameliei Bogdan si a lui Danilet ?

  13. Îi vrăjea cu stânga şi îi prostea cu dreapta!

    Aideţi la alba-neagra băieţi! Seminţe băieţi!

  14. Este cel mai slab ministru al justiției vorbește mult și face mai nimic și se scuză că atât s-a putut!!!

  15. Lego făcute pentru hoți din justiție. . Tăiați siilpene speciale ..
    Nimeni din Romania nu merita pensie specială .

  16. Pionul mafiei PDL,USL-verisorul mafioatei Elena Udreasi ruda cu puscariabilul Calin Taricel Molicel neveste fara numar înca nu a crãpat? Mizerabilul ãsta e un Tudorel Toader 2,un parazit platit cu mii de euro pt prosperitatea si apararea tuturor mafiotilor

  17. Retineti-cele mai mari mizerii ale justitiei e sluga sefa CSM Savonea si compania ei de judecatoare mafiote,sclava si sluga varanului Voiculescu,mafiotului Dragnea si mafiei PSD si Presoiu Mãturoiu sclavul si slugoiul mafiei reunite USL chemat si de acasa pt a ajuta-o pe sluga sefa a CSM pt a inclina votul in favoarea intereselor mafiei si pt a cãlãri si substitui justitia pt infractorii si talharii tarii din parlament care-si dau legi doar pt ei