G4Media.ro

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online, una…

Foto: Pexels.com

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online, una pentru profesori și alta pentru părinți și elevi, în care toți „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul cursurilor pe net

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere, pe care vor trebui să le semneze părinții, elevii și profesorii, potrivit unui document trimis în toate școlile, obținut de Edupedu.ro.

În aceste noi formulare atât cadrele didactice cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți.

Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Citește asticolul integral pe Edupedu.ro

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Am deschis și pe edupedu.ro. și nu înțeleg: care este logica acestui demers, prin care de fapt se împiedică transparența, dar și o abordare democratică a desfășurării orelor online, în acest caz? Sună ..chinezește – ca să nu zic „comunist”!.. Mă poate lamuri cineva, asupra „motivației”, care a dus la o asemenea măsură?

    • da, cei care predau incearca sa se apare de parinti / elevi, de exemplu pentru situatii penibile/greseli etc. Multi dintre elvi vor incerca sa „sanctioneze” unele erori greseli ale profesorilor si sa plateasca polite mai vechi. Pe de alta parte este un exemplu clar de ce se intimpla in societatea romaneasca in care increderea si respectul reciproc a disparut si unde mitocania si ‘inteligenta’ proverbiala a romanului nu lasa loc de indoiala

    • Pe de o parte este pericolul ca toata lumea sa vada ca imparatul este gol, pe de alta este tracul unor profesori in cazul in care se stiu filmati.

      Cat despre faptul ca vor apare probleme de incorectitudine politica expuse pe net, aceasta justificare nu se sustine: cand te-ai facut profesor ai stiut ca trebuie sa mananci si rahatul asta si te-ai tot antrenat. Acum a venit momentul examenului … iar elevii cam sunt examinatorii. Si sunt cam duri la critica, de felul lor! 😈

    • @Nedumerire: pentru ca la noi se practica „e mai bine sa faci ceva decat sa nu faci nimic”. A mai bifat duamna ceva la cererea sindicatelor (ca de salarii oricum nu se discuta sau despre profesori incompetenti).
      Fara o „lege privind securitatea cibernetică” declarațiile pe propria răspundere nu au nici o valoare. Ca doar nu face cineva inregistrarea in asa fel incat sa fie vazut ca o face.

  2. O țară retrogradă, nici nu știu de ce ne mai miră. Eu nu voi semna așa ceva, iar înregistrările ar fi foarte utile pentru elevii care din diverse motive nu pot fi prezenți la clasă. De exemplu, motive medicale.

  3. Școlile din Bistrita-Năsăud se închid sau nu, ca sunt 3%/1000 de locuitori

  4. Bai dar scoala online fix asta ar trebui sa faca! Inregistrezi ora, ca e mult mai greu pentru copil sa urmareasca online si apoi evelul poate reveni asupra celor predate la scoala.

    Doamne fereste cat de prosti si comunisti sunt astia la faza asta…

  5. motivul este simplu: nimeni nu vrea sa apara inregistrat. Cine vrea sa vada cand profesorul pune o intrebare si se lasa o tacere mare la lectie. Si apoi toata lumea rade pe youtube de elevii aia. Plus ca nu e bine sa apara minori inregistrati prin case.

    • Ceea ce invoci tu acolo este interdictia de a face publice filmari, nu de a poseda inregistrari/poze.

      Eu am voie sa-ti fac tie 1000 de poze (pe domeniul public) si sa le salvez pe laptop! Ce nu am voie e sa le public pe internet (fara acordul.tau). Nu-i tot un drac!

    • gigi = gigel

    • De copiii astia cine si-a batut joc cand i-au inregistrat?

  6. Suntem de râsul lumii cu chestia asta. Jalnic învățământ!

    • Ia te uita …invatamantul nu este jalnic … uitati va fiecare n ograda lui ..copiii nu critica ..,doar barfesc ..asta e moda …sunt nascuti cu deficiente ,n au stare pe scaune ,au deficit de atentie …
      .dar stiu sa faca bascalie ,in loc sa fie atenti si sa deschida si ei cartile acasa ..ca de aceea au primit ..manuale ..nu le baga nimeni cunostintele in cap prin tigari sau bautura ..si nici prin GTA…nj mai cotcodaciti atat… inainte faceam sute de exercitii ..ne ascultau parintii finanuale seara ,…acum.parintii stau pe fbk si tiktok …nu i intreaba nici daca s au spalat pe gat …

    • @Cristina, cred că modul cum te exprimi, in scris, tocmai arata de ce învățământul românesc jalnic… cheers!

    • Este jalnic

  7. Profesorii sunt protejeati in 90% din cazuri de aceste „abuzuri”: nu isi tin orele. Ia ziceti si voi daca aveti copii la scoala on-line, nu am dreptate? Ce bataie de joc fac unii profesori din aceasta meserie! Sigur ca nu le convine sa existe dovezi filmate. Nici lor si nici angajatorului (ministerul).

  8. Am fost 30 de ani cadru didactic universitar. Am spus tuturor ca la orele mele usa e deschisa oricui, ca mi se pare normal ca orice contribuabil la buget sa poata vedea pe ce se cheltuie banii platiti de el.
    Cine are probleme cu „imaginea” si altele asemenea NU are ce cauta în învatamânt!

  9. Ne tot lăudăm cu învățământul on line… face oare cineva o analiză a calității lui? Observă cineva faptul că majoritatea cadrelor didactice nu știu să folosească funcții importante ale platformei de predare, că școlile au o conexiune la internet slabă, aparatură învechită sau depășită tehnic?

  10. Din ciclul Romania medievala…
    Pentru a nu exista dovezi ca multi profesori (probabil cei mai „bazati”) nu au ce cauta in sistemul de invatamant….
    Intr-o tara normala, este o mandrie pentru un profesor sa aiba orele de predare pe net si sa fie revizualizate de cat mai multi elevi…
    Inca o contorsionare romaneasca a GDPR-ului….Membri ai foarte multor „sisteme” (potrivit ar fi si haite, pentru ca respecta reguli imprumutate din regnul animal) cauta sa se ascunda pe ei si sa ascunda produsul (in)activitatii lor! Oare se tem de ceva, de ascund atata? iata intrebarea….

  11. Dacă tot mergem pe logica asta, atunci haideți să impunem transparența în toate domeniile de activitate. De ce numai în învățământ? Ia să vedem cum lucrează și medicii, polițiștii, funcționarii etc. Ar fi interesant de văzut cât de bine își fac datoria. Da, știu că sunt mulți care n-au ce căuta în învățământ, dar asta ține de selecția cadrelor. O selecție riguroasă ar rezolva problema. Dar, înainte de-a arunca cu piatra în profesori, mai uitați-vă și-n curtea voastră. Veți surprinși de câte veți descoperi.

    • Nu am aruncat cu piatra in profesori, nu am generalizat …. dimpotriva, o buna vizibilitate a actului de predare i-ar ajuta pe cei cu calificare si cu vocatie sa urce treptele ierarhiei si, totodata, i-ar indeparta pe cei „impusi”, pe cei pentru care calitatea si rezultatele actului didactic reprezinta ultima grija. Da, aveti dreptate in ceea ce priveste transparenta prestarii unui serviciu de interes public. In curand o sa asistam la situatii in care o sa aflam ca o activitate , oricare ar fi ea, a fost prestata de un cod si nu de o persoana cu nume si prenume, pentru a nu mai putea asocia nimic cu nimic…..

    • Pe bune? Cu acest comentariu ai dovedit ca unii ar trebui sa aiba cenzurat accesul la internet.

    • Cine va selectează pe voi profesorii in tara asta?
      Directorul care primește peșcheșul că sa tina postul ne scos la concursul de titularizare?
      Sau poate comisia de la examen ,când de ani de zile sau ocupat posturi cu note de cinci sau mai rău?

  12. Si daca refuz sa semnez ce se intampla? Nu voi avea acces la ore?

  13. Oportunism , prostie , nerușinare, nu știu despre ce este vorba.
    Proprietatea intelectuală sigur nu este cea vizată sa fie protejata! Cu tot respectul pentru profesorii de valoare, cu orele prezentate de 98% din dascălii români pe net, nu există șansa să vinzi înregistrări cat sa cumperi o „eugenie”.
    Motivul pentru care copiii ar face o captură de ecran este uzul personal ,eventual, în condițiile în care ,de exemplu, la clasa a 8a nu s-au dat manuale!!!!
    Oare știe madam ministereasa Anisie?
    Vorba mai multora de aici, vreau sa vad ce se întâmplă dacă nu semnez! O să îmi exmatriculeze copiii din fata computerelor pe care am fost obligată să le cumpăr pe nerăsuflate, scoala în România fiind gratuita??????

  14. Cine va selectează pe voi profesorii in tara asta?
    Directorul care primește peșcheșul că sa tina postul ne scos la concursul de titularizare?
    Sau poate comisia de la examen ,când de ani de zile sau ocupat posturi cu note de cinci sau mai rău?

  15. Declaratia este formulata prost. Situatia este deja reglementat prin lege. In loc de declaratie pe proprie raspundere, care ar fi redundanta la legea deja existenta, ar trebui formulata ca pe o instiintare a reglementarilor prevazute de lege, iar elevii si profesorii sa semneze ca au primit respectiva instiintare legala, adica li s-au adus la cunostinta prevederile legale in privinta desfasurarii cusurilor scolare online. Deci nu declaratii pe propria raspundere, ci luare la cunostinta a prevederilor legale.

  16. Buna dimineata,
    Dnul Anghel are dreptate.Si eu sunt profesor de matematica.Sunt in primul an de predare.Dar,sunt constienta ca sunt angajata intr o institutie publica,platita din bani publici.Ca drept consecinta trebuie sa se vada activitatea mea.De exemplu,la ora mea ,stiu ca s au strecurat greseli in rezolvarea unor exercitii.Mai ales la calcule.Si ce?Nu s robot.Si sunt sigura ca nici un parinte sanatos la cap sau un inspector nu vor considera asta o problema capitala.
    Parintii nu asta reclama!Parintii nu pandesc continutul stiintifc al orei.Parintii vor in fata copiilor lor oameni cu har pedagogic,empatici,impartiali,politicosi.
    Sunt in invatamantul romanesc Inca profesori care imping elevii,ii jignesc ,ii umilesc,ironici,autosuficienti.
    Poti fi sever ca profesor dar nu titanic.
    Aceasta lege seamana mult cu legile PSD site date nu demult menite sa apere incompetenta si prostia.
    Da, sunt de acord sa nu poata fi folosita inregistrarea cu mine impotriva mea.Dar nu sa semneze parintii si copiii declaratii.

    • N-am inteles. Profesorul semneaza ce declaratie? Al cui acord il cere? Poate filma, fotografia elevii? Ca nu reiese ca parintele este intrebat sau informat.

  17. Subscriu!! Și eu sunt profesor!

  18. N-am inteles. Profesorul semneaza ce declaratie? Al cui acord il cere? Poate filma, fotografia elevii? Ca nu reiese ca parintele este intrebat sau informat. Eu, ca parinte, nu am fost intrebat si nu mi s-a cerut vreun acord. Doar mi s-a cerut sa semnez, infractor din start. Declaratia cadrului didactic catre cine este, cui ii spune ca nu filmeaza sau distribuie? Da, altfel, cand intrebi profesorul cum va fi cu orele. nu stie cand si cum preda.

  19. bine punctat.cum adica eu ma oblig.sunt chiar prost?ei nu asigura nimic doar invatamantul e gratuit si eu sa ma oblig?cam multe obligatii..daca nu semnez ce o sa faca?/

  20. nu semnez.cum sa ma oblig, ca ce?ei n au fost in stare sa asigure tablete si net si io sa ma oblig..care e scopul?o obligatie vine la pachet cu un beneficiu.ne am c am saturat sa nu avem drepturi numa obligatii.cum dovedesc ca elevul a fost la ore si profu la pontat absent sau ca la asculat si ia pus 2 cand merita 4

  21. La copilul meu in clasa, exista minim un coleg/colega, ai carui parinti stau aproape nonstop la ore langa copil si il ajuta. Chiar si in timpul evaluarilor/testelor online. Cateodata i se mai aude vocea (mai uita sa puna microfonul pe „mut”), colegul se vede cum intoarce capul si cere ajutor sau chiar apare parintele o clipa in cadru. Notele acestor elevi au explodat, fata de anii precedenti, e logic, daca testele le sunt rezolvate de parinti. Ceilalti copii sunt frustrati, e evident ca au observat si ei. Profesorii nu observa, se fac ca nu observa sau tolereaza treaba asta, indiferent de caz, e deranjant. In aceasta situatie, daca eu, ca parinte, nu pot inregistra orele, ca sa am dovada furtului si sa-i expun, cum se poate proceda ? Se pare ca legile sunt facute, evident, sa apere hotii…