G4Media.ro

Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, va pleda pe lângă Vladimir Putin în…

Sursa foto: Kremlin.ru

Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, va pleda pe lângă Vladimir Putin în favoarea menţinerii forţei europene în Bosnia

Liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat vineri, la Belgrad, că va pleda pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin în favoarea menţinerii forţei europene în Bosnia, pentru a împiedica înlocuirea acesteia de către o forţă a NATO, relatează Agerpres.

Mandatul misiunii militare europene în Bosnia (EUFOR-Althea), care este reînnoit în fiecare an de Consiliul de Securitate al ONU, expiră pe 3 noiembrie şi o nouă decizie trebuie luată până atunci.

Însă, într-o discuţie în faţa acestei instanţe în luna mai, Moscova a criticat EUFOR, mai ales din cauza întăririi sale după invazia rusă în Ucraina, lăsând să se întrevadă un blocaj rus la reînnoirea misiunii.

Membrul sârb al preşedinţiei tripartite bosniace, Milorad Dodik, care îşi cultivă relaţiile cu liderul rus, a anunţat vineri că misiunea EUFOR-Althea va fi pe agenda întrevederii pe care o va avea cu Vladimir Putin pe 20 septembrie la Moscova.

‘Îi voi propune preşedintelui Putin ca Rusia să acţioneze în favoarea prelungirii acestei misiuni (…) pentru a evita dezvoltarea de discuţii pe acest subiect, dorite de unii, şi anume despre o prezenţă mai importantă a NATO’ în Bosnia, a declarat Dodik pentru presă.

NATO dispune deja de un cartier general la Sarajevo, însă cu efective reduse.

Rolul EUFOR este de a asigura respectarea acordului de pace de la Dayton (SUA) care a pus capăt războiului desfăşurat în Bosnia între 1992 şi 1995, soldat cu 100.000 de morţi.

Bosnia a început o apropiere cu NATO, dar liderii politici ai sârbilor bosniaci se opun cu fermitate unei eventuale aderări a ţării, divizată pe liniile de fracturi etnice, la alianţa militară occidentală.

În aceeaşi zi în care a început ofensiva rusă în Ucraina, 24 februarie, EUFOR a anunţat desfăşurarea a 500 de militari suplimentari în Bosnia, pe lângă cei 600 aflaţi deja pe teren.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat în aprilie că ţările occidentale studiază soluţii alternative pentru a asigura prezenţa unei misiuni internaţionale în Bosnia în caz de blocaj din partea Rusiei la ONU.

Mai multe media din Bosnia, printre care site-ul istraga.ba, au afirmat în ultimele zile, citând ‘surse diplomatice’, că NATO va desfăşura trupe în Bosnia dacă mandatul misiunii militare europene nu va fi reînnoit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cine e Putin, ala de s-a crezut tar peste un imperiu si s-a trezit urmarit international peste o destramare de federatie? Bai sarbilor, chiar total inadaptati sunteti? Credeam ca doar ungurii sunt fara speranta.

  2. doamneeee, ce tem.bel! plina planeta de distrusi. ce sa mentina asta ma?????

    • @ andrei – Eu am inteles altceva, EUFOR-Althea este o misiune ONU. Ceea ce spune liderul ala sarb e ca schizofrenicul de putin ar putea sa blocheze in consiliul de securitate al ONU prelungirea misiunii, lucru car ar duce la inlocuirea misiunii ONU cu o misiune in care s-ar implica mai mult NATO. Deci nu e vorba sa mentina putin ceva, ci doar sa nu blocheze misiunea ONU din Bosnia.

  3. Huo .. hienele 🇷🇺👹