G4Media.ro

Mențiunile din Constituție considerate depășite la adresa femeilor pe care irlandezii ar…

sursa foto: Pexels/ RDNE Stock project

Mențiunile din Constituție considerate depășite la adresa femeilor pe care irlandezii ar putea să le schimbe prin referendum/ Vot și pentru redefinirea ”familiei” într-o țară cu o puternică tradiție catolică

Guvernul irlandez urmează să organizeze două referendumuri la 8 martie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Femeilor, prin care să propună modificarea a doua articole ale Constituţiei care se referă la femei ”în gospodărie” şi la ”familie”, relatează AFP, citată de News.ro.

Constituţia în vigoare a fost redactată în 1937, într-o perioadă în care în viaţa publică şi privată domnea o aripă puritană a Bisericii irlandeze.

Prin referendum se propune abrogarea articolului 41.2 al Constituţiei.

Acest articol prevede că ”statul recunoaşte că, prin viaţa lor în gospodărie, femeile aduc statului o susţinere fără care binele comun nu poate fi realizat” şi că ”mamele nu trebuie să fie obligate prin necesităţi economice să muncească în detrimentul datoriilor lor în sânul gospodăriei”.

”VIAŢA MODERNĂ”

Această formulare ”nu mai reflectă viaţa modernă”, subliniază marţi vicepremierul Micheal Martin, care consideră acest limbaj ”depăşit”.

Ministrul Egalităţii, Roderic O’Gorman, declară presei că aceste trimiteri ”arhaice” şi ”sexiste” la femei în gospodărie ”nu au adus nimic”.

Guvernul propune totdată amendarea altui articol al Constituţiei, astfel încât protecţii constituţionale să nu fie limitate doar la familiile căsătorite.

Această modificare vizează ”să recunoască faptul că familii pot fi fondate şi pe alte relaţii durabile decât căsătoria”, anunţă premierul Leo Varadkar, care citează exemplul unei familii monoparentale sau conduse de către bunici ori tutori.

Irlanda – o ţară cu cinci milioane de locuitori, cu o puternică tradiţie catolică – s-a pronunţat în ultimii ani prin referendumuti, cu o largă majoritate, în favoarea unei relaxări a legislaţiei privind avortul şi autorizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Formularea finală a prevederilor supuse la vot prin referendum urmează să fie aprobată – joi – de către Guvern.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...