G4Media.ro

Mega-licitație de 210 milioane de lei pregătită de guvern: rețele wi-fi în…

Liviu Dragnea, presedinte interimar PSD, participa la lucrarile Conferintei Judetene Dolj a PSD, luni, 27 iulie 2015 la Craiova.

Mega-licitație de 210 milioane de lei pregătită de guvern: rețele wi-fi în școli. Lupte subterane pentru atribuirea contractului

Ministerul Educației lansează o licitație de 210 milioane de lei pentru instalarea de rețele wi-fi în 4.500 de școli, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică. Banii vor veni în principal de la Uniunea Europeană (177 de milioane de lei), cu o contribuție de la bugetul de stat de 32 de milioane de lei.

Proiectul a făcut obiectul unor lupte subterane serioase, fiind unul dintre motivele pentru care șeful PSD, Liviu Dragnea, a amenințat într-un interviu la Antena 3 pe 21 august că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro.

”Știați că Ministerul Comunicațiilor – și există un act normativ; nu mai știu, HG sau ordonanță – este obligat ca la orice achiziție importantă să aibă avizul SRI? De ce Doamne iartă-mă se întâmplă asta?… I-am spus premierului Dăncilă aseară și am rugat-o să identifice care e actul normativ și să modifice”, a spus Dragnea la acel moment.

Șeful PSD se referă la existența Comitetului Tehnico-Economic pentru societatea informațională, din care face parte și un reprezentant al SRI, organism care ”asistă” Ministerul Comunicațiilor în licitațiile majore pe IT. Comitetul Tehnico-Economic emite avize conforme care fac parte integrantă din dosarul achiziției publice, ca anexă la caietul de sarcini, după cum arată Hotărârea de Guvern 941 din 2013, care a înființat acest organism.

Practic, acest Comitet este un filtru de legalitate și oportunitate în licitațiile cu valori mai mari de 2,5 milioane de lei. Din comitet fac parte reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor, ai premierului României, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației, Ministerului Fondurilor Europene, SRI și Autorității pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (ANRMAP).

Comitetul a fost înființat în 2013, de guvernul PSD condus de Victor Ponta, iar Hotărârea de guvern a fost semnată și de Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltării.

Dragnea a fost nemulțumit de întârzierea avizului obligatoriu emis de acest comitet pentru licitația de 210 milioane de lei, unul dintre cele mai mari contracte ce vor fi atribuite de guvernul Dăncilă, deși Comitetul Tehnico-Economic avizase investiția încă din 26 iulie, după cum arată proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, la nivelul PSD se duce o luptă subterană dură pentru influență, miza fiind tocmai acordarea acestui contract.

Datele tehnice ale contractului (Sursa: Proiectul de HG)

Platformă naţională integrată – Wireless Campus”

Proiectul se va derula în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2: Tehnologia Informaţiei si Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă – Prioritatea de investiții 2c – Consolidarea aplicațiilor TIC pentru eguvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectiv OS 2.4. – Creșterea gradului de utilizare a internetului, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate, e-cultură – SECȚIUNEA E—EDUCAȚIE, cu o valoare totală de 209.920,73 mii lei, din care asistență finanțabilă nerambursabilă, 177.116,28 mii lei

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educaţie la minim 2000 de şcoli la finalul implementării proiectului
2. Dotarea în cadrul proiectului a unui număr de 4.500 de unităţi gimnaziale cu echipamente wireless, prin implementarea proiectului
3. Creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15% la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului

În urma implementării proiectului, este vizată obținerea următoarelor rezultate:
– 4500 de școli care vor beneficia de echipamente wireless
– 20.000 de echipamente wireless instalate
– 54 persoane instruite pentru administrarea şi utilizarea infrastructurii

Anterior elaborării prezentului proiect, a fost obţinut Avizul Comitetului Tehnico – Economic de Avizare al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale nr. 442 CTE din 26.07.2018 privind Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic, studii care demonstrează necesitatea şi oportunitatea implementării proiectului.

Foto: InquamPhotos / Bogdan Dănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Wifi si WC in curte?!?

    No comment.

    • Fara wifi cum ti-ai putea chema in ajutor colegii in caz ca se termina hartia igienica ?

    • Faceti un pariu cu mine?
      Iese Telekom castigator? Eu zic ca da… si daca nu ei, Direct One ar mai fi un potential norocos.

      Hai sa va aud. Scoateti lozurile in plic sa vedem ce pareri aveti 🙂

  2. Din pacate CTE nu avizează oportunitatea proiectului. Temele avizarii sunt: dubla finantare, alinierea la strategia Agenda Digitală, vendor locking, interoperabilitate, securitatea cibernetică (de unde si prezența CyberInt).

  3. Ba! Sunteți nebuni? În rezumat: un router montat: 10 500 lei???
    Da ce e ăla mă? Server? Ăștia sunt bani de 20 000 servere! Nu de niste routere care costa en detail maxim 1000 lei bucata. Restul până la 10 000 e trainingul ălor 54 de persoane???

    • Am fost aseara la un chef si eram mahmur si adormit. Dupa ce am citit stirea si am impartit 210 milioane la 20 000 routere si mi-a iesit routerul montat la 10500 m-am trezit instantaneu.
      Dupa ce m-am gandit un pic mi-am spus ca e imposibil, poate am facut eu o eroare si am bagat un 0 in plus de la mahmureala. am deschis excelu si am verificat de 5 ori ca introduc numarul corect de zerouri!
      Nu domnilor, nu e nici o greseala. 10500 lei routerul montat. Adica 2250 euro. Bucata!
      Un router in magazin pleaca de la 50 lei si poate ajunge la 1000. LEI!. adica vreo 250 euro. Restul de 2000 de euro e montajul??? Inmultiti cu 20 000 si aveti o idee de ce profit CURAT va baga cineva in buzunar de la montatul si configuratul unor amarate de routere.
      2000 euro x 20 000 = 40 000 000 EURO!

    • Nu sunt routere banale, sunt routere care emit alerta sonora in caz ca se ramane fara hartie igienica in buda din fundul curtii…

    • Duamna Viorica. Va rog eu, cautati niste routere cu carcasa din argint si Swarowsky pe antena. Mi se pare ca exageram la 2250 euro/ bucata. Sa incercam sa gasim unele mai ieftine nu din alea de aur de 24 de carate cu diamante in varf.
      Poate ne mai raman si de o buda doua ca le e frig iarna copiilor.
      Duamna Viorica, va rog frumos…

    • Rugamintile sunt inutile in cazul suferinzilor de Ciuma Rosie, va sfatuiesc sa treceti direct la amenintari cu DNA-ul si OLAF-ul…!
      ”Alo, Bruxelles-ul? Va rog frumos sa-mi faceti legatura cu Directia A din cadrul OLAF, interior +32-2-298.47.64! Doresc sa incasez o recompensa pusa pe capul posesor de mustata celebra si grizonata. Trebuie sa va transmit un cont sau pot veni direct cu sacosa…?”

    • Probabil ca nu ati citit cu atentie sau experienta dvs este in zona consumer.

      Este vorba de o retea de AP unificata la nivelul scolilor din Romania. Management unitar al userilor (probabil cu Radius), monitorizare centralizata. Softwareul necesar pentru asta este enterpise grade. AP-urile din acesta clasa sunt mai degraba CISCO decat D-Link iar pretul unuia este de 500-600 euro. La momentul proiectarii retelei se efectueaza masuratori de camp in cladire pentru a identifica punctele de montaj.

      Ca termen de referinta in programul WiFI4EU Comisia Europeana a considerat potrivit sa aloce 30.000 euro pentru acoperirea unei locatii publice.

      Problema nu este valoarea de 10.000 euro/scoala ci daca suma cheltuita va fi pentru cele descrise de mine mai sus sau pentru un electrician care agata in cui un router conform celor descrise de dvs. Astazi nu exista destule informatii publice pentru a anticipa asta.

  4. Ca sa instalezi WI-FI intr-o scoala nu costa mult . Instalarea o poate face electricianul de intretinere.Se poate cumpara un ruter wireless din cheltuielile curente (lunare, trimestriale,etc). Problema este cine va plati abonamentul la Internet, luna de luna, mai ales in zonele in care nu exista furnizori de servicii , iar pentru crearea de noi puncte de acces insemana costuri pe care furnizorii de servicii , nu le vor, nu pot , sau pur si simplu nu ii intereseaza. Acestui proiect ii trebuia o lege prin care sa oblige furnizorii de servicii sa asigure acoperire la orice scoala , eventual cu oarece stimulente din partea statului, asa cum se practica in tarile civilizate, cind se pune problema serviciilor de comunicatii in zone defavorizate.

  5. nu ne trebuie retea wifi ele deja exista …. nu sunt dotate tehnic scolii .Olaf este corupt ca si DNA . am dovezi de musamlizare si clasare a dosarelor de frauda efectuate agentia de formare romana

  6. PENTRU ROMANI! HA HA HA HA HA HA ! JAF DE JAF!
    PARTIDUL SI SECURITATEA, CUPLUL, BINOMUL.

  7. In educatie factorul determinant este profesorul, calitatea lui. Lucru observat, de exemplu, de furnizori de echipamente in SUA.

  8. Gata, avem cele mai moderne scoli, WC-uri reabilitate si in incita unitatilor de invatamant. Avem cele mai moderne laboratoare. Ce mai trebuie? WI-FI fratilor, wi-fi ne trebuie in scoli…FMMMM

  9. @MirceaRusu, cu siguranta profitul este mare, nu cred ca sunt dubii. La fel, probabil mententanta va fi si ea consistenta, si nu e inclusa in suma asta. Nu de putine ori se intampla ca aceste aparate sa devina nesigure dupa o vreme, iar atacurile se intampla si sunt rusinoase pt institutii din toata lumea, deci e nevoie de ea.

    In acelasi timp, sunt multe costuri reale invizibile utilizatorului. Studii de fezabilitate, arhitectura, asigurarea infrastructurii, instalare, configurare, securizare, training, support, etc.

    Ar fi important ca banii sa fie cheltuiti pe servicii si produse necesare. In continuare acele produse si servicii sa fie folosite in scop educational, pentru ca aici stam din ce in ce mai prost.

    Si ultima idee, exista un echilibru care trebuie atins in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei in institutiile de invatamant, vezi cazul Frantei care dupa multe discutii, a decis de pe intai august a.c. sa interzica elevilor de liceu utilizarea telefoanelor mobile pe durata orelor.

    • Glumești? Indiferent cum fàc calculele nu vad cum ajung sa montez routere la 2250 euro bucata. Dacă-i spun acest preț vreunui client de al meu mă dă afară în șuturi. Și da, le asigur și training: nu turnați apa peste el, acest cablu se baga cu un capăt în priză cu celălalt în router, parola este qwerty, samd. Că doar nu o să-i învăț ce-i acela dns și care e clasa de ip-uri locale.
      Vorbim de un router!!! Ce suport??? ” Vă rog să-l scoateți din priza. Bagati-l la loc. Gata. Merge” studii de fezabilitate??? Asus sau dlink. Hmm îmi trebuie 10 min și 1 milion de euro că să răspund la întrebare…
      Devin nesigure, da, pot să-mi cadă în cap eventual… În rest sunt nesigure prin definitie. Sunt rețea publică…
      Vorbim de un task ordinar, de nivelul unui electrician mai rasarit. Ce vorbești de costuri ascunse? Care înzecesc prețul? Lasă-mă cu cioace din astea…

    • @MirceaRusu, Nu dau „cioace”.

      Inteleg ca ai sau lucrezi intr-un IMM, iar clientii sau partenerii tai sunt firme relativ mici fara pretentii. Am lucrat pentru companii de 10 dar si de 55.000 de angajati, in Romania si in afara ei. Cum spunea Andrei mai sus, trebuie sa facem diferenta intre enterprise grade si consumer grade. Am avut ca si statie de lucru, echipament de 2.000RON + suport de 100RON/luna sau de 10.000RON cu suport de ~2.000RON/luna. In final ambele livrau relativ aceeasi viteza. De unde discrepanta? Cum am spus, de la consumer vs enterprise.

      Problema nu este ca se cer o gramada de bani, problema e ca nu se reflecta in produsul si serviciul final, dat fiind faptul ca banii se duc si prin alte parti. Noi stam aici si ne contrazicem, cainii latra, ursul trece. Implicarea noastra ar trebui sa fie mai mare in alta parte: la vot si in viata de zi cu zi. Faptul ca suntem invatati sa facem anumite lucruri pt ca merge si asa, astea sunt micile detalii.

      Totul porneste de la :
      * o atentie la agentul care ne-a prins trecand pe rosu
      * o las pe avarii pe trecerea de pietoni ca nu stau mult
      * ma plang toata ziua ca am salariul mic dar doamne fereste sa invat mai mult sa-mi jobul sau pozitia
      * stau la TV si la bere pt ca am „fost” la munca 8 ore, nu ca am facut ceva
      * daca altii fura eu de ce sa fiu cinstit

      Educatia fiind cea mai importanta, probabil ca trebuie sa ne uitam intai la noi, indreptam ce putem, dupa care ne uitam in jur, sa vedem unde putem ajuta.

      Numai bine!

  10. Sa vedem… sa vedem pt ce se lupta pesedistii intre ei pt ca Olaf, Sven si Jorgensen sunt cu ochii pe contractul asta ca pe butelie iar „vietasii” Alifie si Vaselina, supranumiti „devoratorii de vip-uri” asteapta rabdatori la Jilava !

    PS. Ar fi culmea ca borfasii romani sa sfideze UE, respectiv sa fure banii pana la ultimul eurocent, bazandu-se pe „domesticirea” codului penal, de care urmeaza sa se mai sperie de-acum incolo doar partile vatamate ! 😉 😉

    • Zici că de fapt tot proiectul ar fi de fapt un honeypot? Să momească ursii si să-i ia apoi pe sus? Hmm, nu știu dacă se pot une astfel de capcane. Juridic vorbind…
      Dar ce știu sigur este că indiferent cine este câștigătorul, acesta este corupt până în măduva oaselor, la fel și cine semnează ca primarul pe contract din partea statului.

  11. Ar fi multe de spus aici, dar la stadiul de prostie si de hotie in care ne aflam nimic nu e surprinzator. Relativ la costurile aditionale extra echipament , cu asta ma ocup si calculul este foarte simplu.
    La 500 USD per router iti iei ce solutie vrei la cantitatea asta de 20,000 si aici vorbesc de solutii serioase de enterprise , nu de routere de pus in casa . Socoteala este foarte simpla la 10 mil USD echipament , proiectul de retea , alte echipamente de retea , echipamentul de management , nu pot costa la orice nivel de sofisticare mai mult cumulat decit pretul echipamentului…
    Am vazut un proiect recent pentru niste campusuri in US , era vorba de aproape 10,000 de routere LTE ( mai scumpe si mai bune decit WiFi) , pretul echipamentului era ~ 6,000,000 USD si restul cu operare si mentenanta in cloud , training si alte alea mergeau pina la 10,000,000 USD totul inclus pentru 10 ani .
    Probabil la 20,000 de unitati mai vin 10% discount.
    Deci de la 20 mil USD ( asumind niste spagi rezonabile si ceva taxa de prostie) , incolo e numai TILHARIE…
    Oricum scopul proiectului e dubios : mentioneaza instalare a echipamentelor si instruirea a 54 de oameni care sa opereze reteaua…cam putin 🙂
    Inseamna ca s-ar putea in spate sa fie mai multi banuti si proiectarea si alte costuri aditionale sa fie separate … Ha , ha , ha ….