G4Media.ro

Medicul epidemiolog Manuela Trifan nu mai este șef al DSP Suceava. Aceasta…

Medicul epidemiolog Manuela Trifan nu mai este șef al DSP Suceava. Aceasta declara recent că raportările cazurilor de Covid-19 au fost greșite. Directorul INSP o contrazice: Eu cred că nu a înțeles cum funcționează acest sistem informatic

Presa suceveană relatează, marți, că medicului epidemiolog Manuela Trifan i-a încetat mandatul de director la Direcției de Sănătate Publică Suceava, iar potrivit Digi24, motivul ar avea legătură cu delcarațiile pe care Trifan le-a lansat în spațiul public. Mai precis, aceasta a afirmat că numărul de cazuri de Coronavirus, raportat de Grupul de Comunicare Strategică, pentru județul Suceava, ar fi fost greșit.

În data de 15 apilie, Trifan relata pentru Monitorul de Suceava că de la începutul pandemiei, pentru județul Suceava au fost efectuate 6.141 de teste, fiind confirmați pozitiv 1.706 suceveni, cifră mai mică decât cea raportată de Grupul de Comunicare Strategică. Trifan a afirmat că nu își explică de unde apare aceste diferență.

Aceeași publicație relatează marți că „detașarea medicului epidemiolog Manuela Trifan la conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a încetat, iar instituția a rămas din nou fără director”.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că a fost informat de dr. Trifan, marți după-amiază, la finalul unei ședințe la care aceasta a participat, că a primit o adresă de la Ministerul Sănătății prin care i s-a comunicat că de miercuri, 20 mai a.c., îi încetează numirea în funcție. Prefectul a precizat că încă nu știe cine va prelua funcția de director executiv interimar al DSP, până la organizarea unui concurs de ocupare a funcției – relatează Monitorul de Suceava.

Directorul INSP, Adriana Pistol, înlătură orice posibilitate ca raportările cazurilor de infecție să fie greșite, având în vedere că platforma pusă la dispoziție de STS nu permite înscrisuri greșite ori dubluri de date personale.

„Eu cred ca doamna doctor Trifan nu a înțeles cum lucrează acest sistem informatic. Nicio raportare nu are cum să fie greșită, iar acest lucru este ușor verificabil. Doamna a tras concluzii pripite. Toate datele sunt corecte, conforme cu baza națională de date pe care o deține STS, și care nici nu ar permite să introducem o persoană de mai multe ori”, a comentat Adriana Pistol pentru Digi24.

Acesta a mai spus că este posibil ca Trifan să fi făcut referire la pacientii care nu au fost spitalizați, care s-au aflat în centre de carantină, dar că în acest moment nu există absolut niciun risc ca datele în privința pacienților infectați să nu fie conforme.

„Baza de date Conține nume, CNP, pentru toare cele 3500 de cazuri. Și dacă am dori,  nu avem cum să băgăm dublu. Absolut toare datele sunt conforme”.

STS a pus la dispoziția INSP și Ministerlui Sănătății aceastp platformă pentru înregistrarea cazurilor de Covid-19, și toate datele corespund bazei de evidență a populației.

Este adevărat că inițial numărul pacienților era trecut într-un document format XL, însă datele au fost preluare și înregistrate în platforma STS:

„Tocmai, că dacă au existat erori într-un XL, platforma STS ne-a ajutat să curățăm și să corectăm. Vorbim de o baze de date care funcțioenază pe principii foarte corecte. Nu știu eu de ce a fost destituită doamna doctor Trifan, dar vă spun că atunci când a făcut ea declarația se lucra deja cu această paltformă.  Dacă avea curiozitatea să vadă, să se uite, ar fi vazut că lucrurile sunt corecte”, a subliniat directorul INSP.

Adriana Pistol spune că nu a primit din partea nimănui vreo sarcină de a relua numărarea persoanelor infectate cu Covid-19, la Suceava.

„Nouă nu ne-a spus nimeni să renumerăm, pentru baza de date e foarte clară. Poate le-au solicitat celor de la STS să mai verifice datele,  nu știu eu asta, nouă nu ne-a cerut nimeni așa ceva”, a conchis Pistol

Sursa Foto: suceavanews.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Parcă mai raportase aiurea Grupul, deci ce vorbim? Și nu mă ține pe mine memoria, sau a mai fost schimbat un șef DSP pentru că se contrazicea cu GCS-ul? Parcă tot la Suceava?

  • pai da .. na mai vine unul PSD-ist (politruc imputit) in fieful PNL-ist, si o face pe desteptul, sa tulbure apele si automat zboara .. sau mai vine unul corect, adica nu de la PSD, si deschide gura, si automat zboara

   totul sa nu se manjeasca tovarul Flutur si compania selecta de PNListi de la Suceva, care e se pare pe langa raiul COVID, si raiul taierilor ilegale de lemne

   hai sa traisaca ROMANICA NORMALA a lui PNL si IOHANIS

 2. HAHHAHAHAH

  adica ce d-zeu face programul ala informatic asa de special? face analiza si spune care are sau nu are, ghiceste in stele?

  pai da, o persoana nu poate fi introdusa de doua ori, dar poate sa nu fie introdusa deloc, sau poate fi introdusa voit gresit (adica fara covid, sa iasa la numaratoare) DARRRR binentels aplicatia stie
  hahahhahahahha

  mare e gradina si tare plina e de prosti si proaste si una clar e Adriana Pistol

  oare ghita le-a facut softul?

  • Manuela Trifan a declarat „La începutul pandemiei se pare că s-au raportat teste, nu persoane pozitive.” Adriana Pistol a declarat ca in programul STS nu permite introducerea a 2 teste pentru aceeasi persoana, deci daca au fost duplicate la inceput, au fost eliminate cand s-a renuntat la Excel. Mi se pare un raspuns foarte clar si la obiect, spre deosebire de comentariul tau.

 3. (ma scuzaţ, dar cand ziceti XL [masura la haine], doamna [sau redactia] se referă la Excell?

  • Nu, e vorba de Exxxcel.

 4. Reparaţi şi puneţi ȋn funcţiune faxurile !
  Tovarăşul fost secretar de stat, actual ministru de câte ori a fost la Suceava ? Conducerea militară cu generalul semianalfabet la comandă ce a făcut ? Acest pistol de unde a fost scos ? Şi cel mai performant soft poate fi manipulate de cei care-l utilizează (prin introducerea greşită a datelor, voită sau involuntară)!

 5. Cu tot efortul si devotamentul actualului ministru al Sanatatii, vraistea si delasarea care s-au adunat in sistem in acesti 30 de ani vor fi greu de reparat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.