G4Media.ro

Maryse Condé, una dintre marile voci ale literaturii francofone, a murit la…

Captura YouTube

Maryse Condé, una dintre marile voci ale literaturii francofone, a murit la 90 de ani

Personalitate marcantă a literaturii francofone, scriitoarea Maryse Condé a murit în noaptea de luni spre marți, în somn, la spitalul din Apt (Vaucluse), a declarat pentru AFP soțul ei, Richard Philcox.

Născută la Pointe-à-Pitre, Guadalupe, în 11 februarie 1934, Maryse Condé a scris aproximativ treizeci de cărți despre Africa, sclavie și multiplele identități ale persoanelor de culoare. De asemenea, ea a predat timp de mai mulți ani în Statele Unite.

Abia la vârsta de 42 de ani, după doisprezece ani de viață și greutăți în Africa și datorită noului său partener, Richard Philcox, care i-a devenit traducător, a început să scrie. În 1976, ea a publicat „Hérémakhonon”, urmat de „Ségou” (1984-1985), un best-seller despre imperiul Bambara din Mali în secolul al XIX-lea. Ea este, de asemenea, autoarea cărții „Desiderada” și a fost nominalizată de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatură.

Maryse Condé a trăit în Gordes, un mic sat provensal din regiunea Vaucluse din sudul Franței. Suferind de o boală neurodegenerativă, ea s-a mutat acolo împreună cu soțul ei în anii 1980. Acolo a dictat ultima sa carte unui prieten, „L’Évangile du nouveau monde”, o rescriere a Noului Testament.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...