
Marş pentru pace în memoria masacrului de la Srebrenica, după 30 de ani / Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani au fost masacrați de forţele sârbe bosniace
Mii de oameni au pornit marţi într-un lung marş prin pădure, în estul Bosniei, călcând pe urmele miilor de bărbaţi şi adolescenţi care au încercat să fugă de ororile de la Srebrenica, în iulie 1995, a consemnat agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În fiecare an, „marşul pentru pace” acoperă cei 100 de kilometri de la Srebrenica, unde forţele sârbe bosniace au masacrat circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani, până în satul Nezuk, unde au sosit la mijlocul verii primii supravieţuitori.
După capturarea pe 11 iulie 1995 a oraşului-enclavă declarat „Zonă sigură ONU” şi care găzduia peste 40.000 de oameni, mulţi dintre ei strămutaţi, forţele conduse de generalul Ratko Mladic au lansat execuţii în masă.
Masacrul de la Srebrenica este singura crimă a războiului din Bosnia (1992-1995, 100.000 de morţi) care a fost clasificată drept genocid de către justiţia internaţională.
Printre cei aproximativ 6.000 de participanţi la marş, Amir Kulaglic, în vârstă de 65 de ani, se pregăteşte pentru un drum pe care l-a parcurs pentru prima dată acum 30 de ani, când a reuşit să scape din iadul de la Srebrenica.
„Pentru mine, marşul a durat şapte zile şi opt nopţi”, a povestit pentru AFP bărbatul care făcea atunci parte din armata bosniacă. „Toţi cei care, la fel ca mine, au pornit pe acest drum au avut un singur scop: să supravieţuiască şi să-şi găsească familia”, a adăugat el.
După ce a scăpat de ambuscade şi de bombe, a fost unul dintre primii care au ajuns la Nezuk, în fruntea unei coloane de refugiaţi lungă de 11 km. Tatăl său şi mai multe rude nu au supravieţuit.
Nu au supravieţuit nici tatăl Elvisei Masic şi alţi peste o duzină de bărbaţi şi băieţi din familia ei.
„Am găsit rămăşiţe, unul sau două oase, mai ales de la membri ai familiei mele, şi le-am îngropat. Dar nu am găsit niciodată nimic de la tatăl meu”, spune femeia în vârstă de 37 de ani.
Dacă justiţia i-a condamnat pe Ratko Mladic, în vârstă de 83 de ani, şi pe Radovan Karadzic, în vârstă de 80 de ani, la închisoare pe viaţă pentru crime de război şi genocid, retorica negaţionistă este încă răspândită în Bosnia şi în Serbia vecină, notează AFP.
Amir Kulaglic speră că, în curând, o nouă generaţie de sârbi va recunoaşte tot ce s-a întâmplat în Srebrenica – un oraş care face parte din zonele sârbe din Bosnia – şi va cere iertare. „Vom ierta şi vom încerca să construim o nouă Srebrenica, un oraş al păcii, toleranţei şi respectului”.
Participanţii la marş urmează să ajungă joi la memorialul Srebrenica-Potocari, unde sunt înmormântate aproape 7.000 de victime, pentru a participa la comemorarea genocidului. În cursul evenimentelor consacrate memoriei celor întâmplate acum trei decenii, vor fi înmormântate şi rămăşiţele a şapte victime, inclusiv cele a doi adolescenţi în vârstă de 19 ani şi ale unei femei în vârstă de 67 de ani.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.