G4Media.ro

Marina Tauber, organizator principal al protestelor despre care Maia Sandu a spus…

Foto: Maria Tauber la RTV / Captură video

Marina Tauber, organizator principal al protestelor despre care Maia Sandu a spus că sunt instrumentate de Rusia, invitat principal la RTV. Narativele Rusiei, expuse în prime-time pentru publicul românesc

România TV, televiziunea fondată de fugarul Sebastian Ghiță, i-a dat platformă marți seară timp de peste o oră Marinei Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al mogului fugar Ilan Șor. Tauber a fost invitată în emisiunea lui Victor Ciutacu în ziua în care ea a organizat un nou protest împotriva conducerii pro-occidentale a Republicii Moldova, protest la care mai mulți participanți au vrut să pătrundă în clădirile guvernamentale.

Marina Tauber este vicepreședinte și deputat al Partidului Șor. Ea este judecată în dosarul care privește furtul a un miliard de euro din băncile din Republica Moldova. A stat în arest preventiv în timpul cercetărilor. Șeful său, Ilan Șor, este pionul principal al Rusiei în Republica Moldova. În 2017, Șor era condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță în dosarul furtului miliardului. Apel se judecă și acum. Între timp, Șor a fugit din țară.

Marina Tauber a prezentat în intervențiile de la RTV narațiunile propagandei ruse: Maia Sandu vrea să târască Moldova în război, Maia Sandu distruge economia și nivelul de trai al populației, Republica Moldova trebuie să stea departe de orice alianță.

În emisiunea RTV nu a fost prezent nici un reprezentant al autorităților de la Chișinău care îți să expună punctul de vedere.

Sebastian Ghiță, fondatorul RTV, a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA. Autoritățile judiciare din Serbia au refuzat extrădarea lui Ghiță în România. Într-o înregistrare difuzată de RTV după fuga sa, el a prezentat două nume despre care susținea că sunt agenți CIA.

Fragmente din dialogul dintre moderatorul Ciutacu și Marina Tauber:

Moderator: Care au fost rațiunile mitingului?
Marina Tauber: Nu sunt conducător de facto al Mișcării naționale pentru popor. Facturile au devenit o povară pentru moldoveni. Prima revendicare cu care am vrut să venim la clădirea guvernului, dar peste 40.000 de cetățeni au fost blocați la intrarea în Chișinău, am venit să cerem răspuns la rezoluția din 19 februarie prn care am cerut să fie achitate facturile.

Având în vedere agresivitatea cu care Maia Sandu și partidul său, am venit să transmitem mesajul Nu războiului în Moldova. Știm că și României i s-a spus: nu vrem vărsare de sânge. Vrem dezvoltare, nu război.

Moderator: Principala acuzație e că sunteți oamenii lui Putin, că vreți destabilizarea regimului Maia Sandu. Cum răspundeți?
Marina Tauber: E ridicol. Noi suntem oamenii țării noastre, oamenii poporului moldovenesc. Pentru Ilan Șor, stăpânul nostru e Republica Moldova. Noi nu vrem destabilizarea țării. Unica destabilizare o reprezintă Maia Sandu și Dorin Recean. Noi am venit cu hulube și pensionari, pentru ei e cea mai mare povară. Vrem ca ei să plece pentru că vor să implice țara în război.

Moderator: Cum vedeți viitorul poporului și al RM, alături de Rusia, alături de Romțnia sau cu statut de republică independentă și neimplicată militar?
Marina Tauber: Eu și partidul vedem țara noastă doar independentă, suverană, neimplicată în NATO sau alte alianțe care pot să ne aducă război. Poziția noastră e că în țara noastră trebuie promovată politica pro-Moldova și trebuie să avem relații foarte bune cu toate țările vecine. Eu vreau să accentuez că orice astfel de opțiune trebuie expusă la un referendum. Noi suntem departe de geopolitică. Nu promovăm careva alianțe, țara noastră poate fi independentă inclusiv economic.

Moderator: O criticați pe Maia Sandu tocmai când Joe Biden a prezentat-o drept lider planetar, să ne ridicăm în picioare să o aplaudăm. Nu vă supuneți unor riscuri?
Marina Tauber: Eu deja am stat în penitenciar în țara noastră. Am făcut pușcpărie pentru nimic. La Joe Biden și toți liderii din lume, pentru mine există doar un lider, Ilan Șor. E persoana care ne conduce într-o direcție corectă. Din păcate el nu poate fi în Republica Moldova.

Moderator: Ați fost la penitenciar, cât ați stat?
Marina Tauber: Aproape două luni, apoi arest la domiciliu

Moderator: Vi se pare o perspectivă luminoasă să vă luați cu stăpânirea?
Marina Tauber: Eu ca caracter și oamenii noștri o să continuăm lupta. Ei or să răspundă penal, în toate opțiunile penale care există, și la nivel internațional. O plângere a fost depusă la CEDO, iar banii câștigați vor fi transmiși pentru cauze sociale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...