G4Media.ro

Marian Preda, rectorul Universității din București: ”Mai lenți, mai jos, mai slabi”…

Marian Preda - Foto: Inquam Photos / George Calin

Marian Preda, rectorul Universității din București: ”Mai lenți, mai jos, mai slabi” – Despre motivele pentru care România nu mai contează în sport / Ce-i de făcut?

„România nu mai contează în sport, în general (locul 46 la Olimpiadă), în fotbal, în gimnastică, în handbal, în atletism și în curând – în câțiva ani, după retragerea Simonei Halep – probabil nu va mai conta nici în tenis”, apreciază rectorul Universității din București, Marian Preda, într-o analiză în care încearcă să identifice cauzele declinului și ce e de făcut.

Potrivit acestuia, „Este grav, dar și mai grav este că se tace în legătură cu asta; nimeni nu dă socoteală, nimeni nu răspunde, nu se întâmplă nimic.

Singurele succese izolate sunt obținute prin eforturile individuale și cu resursele personale (de timp, de bani) ale unor foști sau actuali mari sportivi (Gheorghe Hagi, Elisabeta Lipă, Simona Halep) care înțeleg problemele dar nu pot schimba lucrurile decât în zonele lor de control. Statul nu face nimic și așteaptă degeaba minuni de la puținii tinerii talentați care mai răzbesc spre vârf cu ajutorul familiilor sau al unor antrenori providențiali apoi caută refugiu în țări cu sisteme sportive care au înțeles să sprijine cu resurse și masa dar și vârfurile. Tineri cu nume românești reprezintă deja la vârf țările lor de adopție. Este normal să facă asta pentru că în România cea fără sistem nu se sustin nici baza și nici vârfurile sportive.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Nu-i de facut nimic, e foarte bine. Sportul il face fiecare pentru el, circotecile astea internationale isi pierd atractivitatea.

 2. NU numai ca nu da nimeni socoteala, dar SUBIECTUL nu exista la nivelul guvernantilor!
  Tacere de mormant…
  Iar Romania de ceva vreme NU mai conteaza nu numai in Sport, NU mai conteaza cam pe nicaieri: ceva performante daca apar, acelea sunt individuale, cum e cazul Simonei sau al elevilor olimpici!
  NU sunt REZULTATUL politicilor guvernantilor!
  Desi BANII PUBLICI tocmai pentru Politici publice in TOATE domeniile sunt adunati: unde ajung, e alta poveste de 31 de ani..
  Poveste care merge bine mersi inainte….

 3. Simplu,,eliminați ciumarosie rusă PSD din toate structurile de conducere a sportului,culturii,învățământului, sănătății,ministere,Sri,sie,miliție,armata, justiție și veți avea specialiști adevărați nu cumpărători de diplome și doctori cu 10 clase,

 4. Corect punctul de vedere al domnului rector!

  • E corect ca un profesor obez cu cap de porc să emită critici pe tema sportului ?

 5. Poate ar trebui domnul rector sa fie mai preocupat de locul pe care e UB in topurile internationale, decat de sport.

  • Eu zic sa fie preocupat de UB, de spatiile pentru cursuri, de camine, de biblioteci, de birourile inexistente ale profesorilor, nu de topuri care se fac adesea dupa criterii formale. Dar, deh, e sociolog si simte nevoia sa se bage in seama si el cu un fel de analiza, pe care multi o pot face fara studiile dumnealui! Halal rector!

 6. Cât sport a făcut rectorul obez la viața lui ?

  • Studentii la taxa nu primesc nimic pe luna, e ilegal sa primeasca bursa un student la taxa chiar dacă are media 10, timp de 5-6 ani când țimp sunt studenți la licenta și master , iar un credit înseamnă 25 ore săptămâna, adică un student munceste cel puțin 60 ore săptămâna, sunt foarte încărcate cursurile din facultate și nu primește nimic cât timp e student! Doar 15% din numărul studentilor la buget primesc bursa mizerabila de 700 lei luna, adică 2,59 lei pe ora! Rușine educației!

 7. O mica intamplare: baiatul unor prieteni a castigat de curand medalia de argint la Campionatul National de Box. Inainte de meci i s-a spus sa renunte pentru a putea castiga elevul lui X. In plus, el, ca sportiv, nu a castigat absolut niciun ban in urma acestei medalii.
  Intotdeauna se vorbeste foarte delicat cand vine vorba de anumite esecuri, de parca ar fi vorba de o conspiratie a zeilor impotriva sportului romanesc. De fapt sunt metehne foarte grave, la fel ca plagiatul din universitati sau diverse alte abuzuri. Ce performanta sa rasara acolo unde se fura?

 8. Dl. rector ar fi trebuit sa semneze scrisoarea initiata de E. Sercan, prin care sa ceara ca ministrul, fostul lui sef de la Consiliul rectorilor adica, sa-si faca publica teza si cartile scrise, daca le are si nu sint plagiate. Dar nu, el e preocupat de sportul de performanta!, ca un adevarat intelectual…. obisnuit sa scrie carti, sa participe la congrese in strainatate si sa publice in reviste internationale…
  Stati ca vine valul 4 si va prinde din nou cu pantalonii in vine in UB! Iar treceti pe online si lasati totul in seama profesorilor? Aveti curaj sa propuneti precum Daniel David ca numai studentii vaccinati sa fie acceptati la cursuri?

 9. Arata a sportiv mare … (Nu ca n-ar avea dreptate)

 10. Ați ajuns sa aveți niște articole de toată jena…

 11. ”Mai lenți, mai jos, mai slabi” , de fapt, d-l rector vorbește de administrația din ograda lui!