G4Media.ro

Marea coaliție s-a defectat brusc. Ce efecte va avea asupra campaniei lui…

Sursa Foto: Inquam Photos/Autor: Octav Ganea

Marea coaliție s-a defectat brusc. Ce efecte va avea asupra campaniei lui Crin Antonescu

Coaliția PSD-PNL-UDMR i-a dat luni propriului candidat două lovituri politice care l-ar putea costa în competiția electorală. Crin Antonescu va trebui să explice acum de ce marea coaliție i-a stopat proiectul-fanion de limitare a pensiilor magistraților. În plus, cele trei partide au dat un semn major de slăbiciune după ce moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a trecut la vot în Senat, tot azi. Marea coaliție a partidelor de sistem pare din nou vulnerabilă, ca și la alegerile din 2024, când a fost spulberată la vot, în timp ce opoziția s-a întărit.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Azi, cele trei partide și-au rupt mai întâi dinții în pensiile speciale ale magistraților. Nu e prima oară când ratează voit reforma specialilor. Țineți minte celebrul anunț al lui Rareș Bogdan din 2019, ”în trei zile desființăm pensiile speciale”? Nu s-a întâmplat nimic.

Crin Antonescu a preluat acum două săptămâni ștafeta de la Rareș Bogdan și a anunțat din senin un proiect urgent prin care să crească vârsta de pensionare a magistraților. CSM și lumea magistraților s-au revoltat rapid.

Era, evident, un instrument politic prin care candidatul PSD-PNL-UDMR încerca să mai câștige niște puncte electorale. Proiectul în sine, depus de parlamentarii coaliției, relua articole vechi de lege declarate deja neconstituționale. Proiectul de suflet al candidatului Crin Antonescu a trecut rapid de Camera Deputaților în urmă cu o săptămână.

Luni însă, ceva s-a defectat. Coaliția nu a mai funcționat. În locul votului decisiv din plenul Senatului, comisiile de specialitate au întârziat avizele necesare și proiectul a fost amânat două săptămâni. De ce? Deocamdată există doar speculații: fie ca să evite picarea la vot din cauza majorității fragile din Senat, fie de teamă că proiectul va fi declarat rapid neconstituțional de CCR, fie pentru că presiunile magistraților asupra politicienilor au dat roade.

E o înfrângere simbolică însă pentru Crin Antonescu, care are acum două probleme. Prima – a rămas fără un proiect de campanie cu doar câteva ore înaintea dezbaterii televizate de la Digi24. A doua – trebuie să explice cum de coaliția PSD-PNL-UDMR, care încearcă să proiecteze forță politică și stabilitate – a eșuat atât de lamentabil cu un proiect relevant de reformă.

Mai important însă e că votanții vor simți cum ”Sistemul” pe care-l urăsc a reușit din nou să oprească un proiect de reformă. Magistrați și politicieni au acționat iar în complicitate și au distrus tot avântul reformator de acum două săptămâni. Asta nu va face decât să sporească ura anti-sistem. Or, Crin Antonescu e astăzi candidatul ”Sistemului”.

A doua defecțiune a coaliției a venit luni după-amiază, când moțiunea simplă depusă de partidele extremiste de opoziție AUR și POT împotriva ministrului PSD al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a trecut la vot. Moțiunea simplă a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra.

Coaliția a dovedit vulnerabilitate, în timp ce Opoziția, și mai ales AUR, a proiectat forță. Pare o schimbare simbolică a polilor de putere, deocamdată doar în Senat.

AUR și George Simion folosesc deja moțiunea ca un topor politic împotriva lui Crin Antonescu. Lesne de înțeles de ce: fragilitatea din Parlament a coaliției e ușor de proiectat acum și asupra candidatului.

Cele două defecțiuni ale coaliției au deja un impact asupra campaniei electorale. Ele sunt teme politice valide, iar contra-candidații lui Crin Antonescu le folosesc din plin. Vom vedea duminică dacă ele vor avea un impact și la votul propriu-zis.

Cert e însă un lucru: Crin Antonescu a înțeles astăzi pe pielea lui că sprijinul coaliției de guvernare vine la pachet nu doar cu munții de bani de campanie, ci și cu vulnerabilitățile celor trei partide de sistem. ”Sistemul” te ajută cu fonduri, dar îți și atârnă o piatră de moară de picioare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. PSD-PNL-UDMR nu vor renunta niciodata la pensiile speciale nesimtite pe care chiar ele le-au infiintat pentru a cumpara bunavointa magistratilor.
    In ultimii ani, PSD, PNL si UDMR au umblat cu tot felul de fente si mistouri pe marginea subiectului, chiar au dat vina pe opozitie pentru ca exista pensiile speciale nesimtite 🙂 , au mimat ca le vor desfiinta, dar tot ele au avut grija sa ramana, prin oamenii numiti de ele la CCR…
    Antonescu a preluat discursul asta ticalos cu desfiintarea, stiind din start ca nu se va intampla nimic.

  2. Societatea românească este scârbita de politica actuala românească. Peste tot auzi : sa scăpăm de acești mincinoși de psd-isti. De 34 de ani sunt la putere.

  3. Începutul sfarsitului pentru coalitia năsită de Ciolacu&co!😡

    • Se duce coalitia hotilor si vine coalitia prostilor. Bravos natiune!

    • Regret ca trebuie sa va corectez dar aceasta coalitie a fost nasita de dulapul sasesc numit si iohannis. Pentru linistea lui si stabilitatea hotiei.

    • dulapul sasesc. Da, f f buna

    • Am văzut inceputul sfârșitului de zeci de ori în ultimii 35 de ani, iar de câteva ori chiar a început. de fiecare dată s-au salvat și n-a început nici un sfârșit.

      Ăștia merg înainte la jefuirea averii publice, indiferent cum se numesc partidele sau cum își schimbă conducătorii și ce coaliții formează.

  4. a fost mortala lovitura intr-adevar. s-a vazut profesionalismul JURNALISTILOR digi la dezbatere, au insistat pe aceasta tema mult mai mult decat pe a donatiilor lui ND, dupa cum era si normal, asta e clar o problema importanta a societatii. Ah, stai, gresesc, sunt mai importante donatiile facute prin banci, unde se pot afla oficial/legal cine sunt donatorii in caz de nevoie. asa e.

  5. Pentru rezolvarea pensiilor speciale conform PNRR si cerintelor comisiei UE ( stabilire la toti specialii, adica la toti neccontributivii – politie, armata, magistrati, etc), ne reamintinm ca s au deplasat speciall la Bruxelles, dl premier Ciolacu si ministrul munci -dl Budai .
    La intoarcerea in tara, s a declarat ca problema pensiilor speciale s a rezolvat .
    Dar dupa cum se vede , nu este rezolvata .
    Iar raspunzatori pentru nerezolvarea problemei tuturor pensiilor, si taierea acestora prin neindexarea de 12, 5% asa cum este legea, nu este doar ministra muncii, ci in primul rand domnul Ciolacu , care in perioada anterioare campaniei, precampanie, campanie electorala, au spus ca indexarea nu va fi taiata pt acordare !

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.