G4Media.ro

Marea Britanie își actualizează planurile secrete de război pe fondul temerii că…

Sursa foto: pexels

Marea Britanie își actualizează planurile secrete de război pe fondul temerii că Federația Rusă ar putea lansa un atac

Prim ministrul britanic, Keir Starmer, a cerut actualizarea planului secret de război al țării, scrie RFI.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Documentul existent nu a mai fost actualizat din 2005 și nu ia în considerare noile amenințări, cum ar fi atacurile cibernetice asupra infrastructurii, pe fondul temerilor de atac din partea Federației Ruse.

Pe fondul tensiunilor continue cu Rusia, Direcția de reziliență a guvernului analizează din nou planurile de urgență – actualizate ultima dată în 2005 – care stabilesc modul în care guvernul ar răspunde la un atac sau la o declarație de război, scrie cotidianul londonez The Times.

Documentul existent este considerat a fi „total depășit” și nu include riscuri-cheie precum atacurile cibernetice sau un atac cu rachete asupra infrastructurii naționale critice, inclusiv terminale de gaz, cabluri submarine, centrale nucleare și noduri de transport.

Planul, dezvăluit pentru prima dată de The Daily Telegraph, va include o strategie pentru zilele imediat următoare unui atac asupra insulelor britanice. Acesta va include scenarii în care Marea Britanie este lovită de rachete convenționale, focoase nucleare sau operațiuni cibernetice.

Acesta va prezenta opțiuni pentru modul în care prim-ministrul și cabinetul ar trebui să conducă un guvern în timp de război și când ar trebui să se adăpostească în buncărul din Downing Street sau în afara Londrei.

Se preconizează că vor fi examinate strategiile de război pentru rețelele feroviare și rutiere, instanțele de judecată și conectivitatea la internet. Documentul, odată redactat, este de așteptat să rămână secret.

Cu toate acestea, guvernul a publicat și și-a actualizat recent analiza tuturor amenințărilor potențiale la adresa Regatului Unit și a impactului lor potențial.

Aceasta a inclus un scenariu în care un stat ostil ar lansa în același timp rachete și atacuri cibernetice asupra infrastructurii naționale.

O evaluare a riscurilor, publicată în ianuarie, a constatat că un atac reușit „ar putea provoca decese în rândul civililor, precum și în rândul membrilor serviciilor de urgență”, ar putea cauza daune economice grave și ar putea perturba serviciile esențiale.

Pericolul războiului cibernetic

Noul plan de urgență va aborda, pentru prima dată, războiul cibernetic – despre care șefii spionajului au declarat că este în prezent una dintre cele mai periculoase amenințări cu care se confruntă Regatul Unit.

Hackerii au puterea de a închide rețelele de trafic, de a provoca pene de curent și de a închide temporar departamentele guvernamentale.

În mod separat, miniștrii analizează dacă Regatul Unit trebuie să investească în propriile capacități de apărare antirachetă – similare cu cele utilizate de Israel pentru a doborî rachetele iraniene și ale Hamas.

Acest lucru va face probabil parte din revizuirea strategică a apărării care urmează să fie publicată iminent.

„Regatul Unit are planuri solide pentru o serie de urgențe potențiale, care au fost dezvoltate și testate de-a lungul multor ani” a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.