G4Media.ro

Marea Britanie a insistat asupra faptului că Insulele Falkland sunt britanice, după…

Foto: Guvernul Insulelor Falklands

Marea Britanie a insistat asupra faptului că Insulele Falkland sunt britanice, după ce Argentina a rupt un acord de cooperare și a făcut presiuni pentru discuții privind suveranitatea insulelor (BBC)

În 2016, ambele părți au convenit să nu fie de acord cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland în favoarea îmbunătățirii relațiilor. Argentina s-a retras din pact săptămâna aceasta și l-a informat pe ministrul britanic de externe James Cleverly.

Insulele Falkland au făcut obiectul unui război sângeros în 1982, când Argentina a încercat să revendice teritoriul. Ca răspuns, ministrul Cleverly a scris pe Twitter: „Insulele Falkland sunt britanice. Locuitorii insulelor au dreptul de a-și decide propriul viitor – au ales să rămână un teritoriu de peste mări al Regatului Unit care se autoguvernează”.

Acordul din 2016 dintre Argentina și Regatul Unit s-a angajat să „îmbunătățească cooperarea în ceea ce privește problemele de interes comun din Atlanticul de Sud”.

Ministrul Cleverly a fost informat despre această decizie de către omologul său argentinian Santiago Cafiero atunci când cei doi s-au întâlnit la summitul G20 din India, la începutul acestei săptămâni. Cafier a solicitat discuții privind suveranitatea Insulelor Falkland, cunoscute în Argentina sub numele de Malvine.

Ministrul britanic pentru Americi, David Rutley, a declarat că este o „decizie dezamăgitoare”, după ce a avut o „vizită constructivă” la Buenos Aires. „Argentina a ales să se îndepărteze de un acord care a adus alinare familiilor celor care au murit în conflictul din 1982”, a spus el.

Insulele Falkland sunt un teritoriu britanic de peste mări situat în sud-vestul Oceanului Atlantic. Argentina revendică de mult timp suveranitatea asupra insulelor. Argentina a invadat în 1982 în încercarea de a-și revendica suveranitatea și a declarat că a moștenit Insulele Falkland de la Spania în anii 1800.

A urmat un război scurt, dar aprig, care a durat 74 de zile, soldat cu 655 de victime argentiniene, 255 britanice și trei din Insulele Falkland, înainte ca forțele britanice să recâștige controlul la 14 iunie 1982.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...