G4Media.ro

Marea Britanie a început să-și retragă personalul de la ambasada din Kiev,…

foto: gov.uk

Marea Britanie a început să-și retragă personalul de la ambasada din Kiev, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă în Ucraina

Oficialii guvernamentali au spus că nu există amenințări precise la adresa diplomaților britanici, dar aproximativ jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce în Marea Britanie.

În paralel, Statele Unite au cerut rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina, spunând că o invazie rusă ar putea surveni „în orice moment”.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a avertizat oamenii să nu călătorească în Ucraina și Rusia din cauza tensiunii în curs și a „potențialului de hărțuire împotriva cetățenilor americani”.

„Există relatări că Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, se spune într-un aviz al Departamentului de Stat.

De asemenea, personalului neesențial al ambasadei SUA li sa spus că poate pleca, iar cetățenii americani au fost îndemnați să facă același lucru.

SUA au subliniat că nu este o evacuare, dar Departamentul de Stat a declarat agenției de presă AFP că, dacă va exista o invazie rusă, „nu va fi în măsură să evacueze cetățenii americani”.

Uniunea Europeană nu va face același lucru în acest moment. Șeful politicii de securitate a UE, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că există riscul unui nou conflict în Europa, după ce aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost masați la granița cu Ucraina.

Sâmbătă, aproximativ 90 de tone de „ajutor letal” american, inclusiv muniție pentru „apărătorii din prima linie” au sosit în Ucraina.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat că guvernul american pune la punct o „serie de acțiuni care vor fi incluse în calculul președintelui Putin”, inclusiv consolidarea apărării în Ucraina cu mai multă asistență militară.

Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014, în urma protestelor largi din Ucraina care l-au răsturnat pe președintele pro-rus al țării, Viktor Ianukovici. Forțele ruse au preluat controlul Crimeei, după care electoratul de acolo a votat pentru alăturarea la Rusia într-un referendum pe care Occidentul și Ucraina l-au considerat ilegal.

De atunci, armata Ucrainei a fost angajată într-un război cu rebelii susținuți de ruși în zonele din est, lângă granițele Rusiei. Se estimează că 14.000 de oameni au fost uciși de atunci în regiunea Donbas.

Duminică, Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a acuzat pe Putin că plănuiește să instaleze o personalitate pro-Moscova care să conducă guvernul Ucrainei.

Bărbatul numit de Ministerul de Externe al Marii Britanii – fostul deputat ucrainean Yevhen Muraiev – a calificat afirmațiile drept „prostii” într-un interviu acordat Reuters. (Foto: Ambasada UK la Kiev / Sursa: Guvernul UK)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cine pleaca primii cand vaporul ia apa?

  2. Europenii mai raman , au informatii ca Putin nu ii ataca daca cumpara gaz.