G4Media.ro

Manuscrisul Codex Aureus de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost…

FOTO: Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, care găzduiește Codex Aureus. Facebook

Manuscrisul Codex Aureus de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înscris în patrimoniul universal UNESCO

Reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, care adăpostește Codex Aureus, au confirmat vineri oficial că manuscrisul a fost înscris în patrimoniul universal UNESCO, alături de alte manuscrise carolingiene.

Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch este de fapt jumătatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat la comanda lui Carol cel Mare și se află la Alba Iulia.

Manuscrisul scris integral cu cerneală de aur este celebru şi prin calitatea excepţională a ornamentării: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri în plină pagină, dintre care două reprezentând portretele evangheliştilor Matei şi Marcu, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală, potrivit descrierii de pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României.

Cealaltă jumătate, Evangheliile după Luca şi Ioan, se află la Vatican.

Postarea reprezentanților Bibliotecii Batthyaneu, din Alba Iulia:

”Dragi Prieteni, vestea pe care o așteptam cu sufletul la gură este aici! Cel mai vechi manuscris al României este oficial în patrimoniul UNESCO. Codex Aureus (Evangheliile lui Marcu și Matei, secolul IX), aflat în colecțiile Bibliotecii, tocmai și-a ocupat locul în patrimoniul universal alături de celelalte manuscrise carolingiene.

Lista completă a codicelor înscrise în UNESCO este aceasta:

1. Evangheliarul lui Godescalc (Paris, Biblioteca Națională a Franței, Nouv. Acq. Lat. 1203)

2. Evangheliarul de St.-Martin-des-Champs (Paris, Biblioteca Națională a Franței, Bibliothèque de l’Arsenal, Ms. 599)

3. Codicele Ada (Biblioteca Municipală din Trier, Hs. 22)

4. Codicele Ada, coperta (Biblioteca Municipală din Trier, Hs. 22)

5. Psaltirea lui Dagulf (Viena, Biblioteca Națională a Austriei, Cod. 1861)

6. Fragment cu revelația lui Zaharia (Londra, British Library, Cotton Claudius B. V. fol. 134v)

7. Evangheliarul lui Centula (Abbeville, Biblioteca Municipală, Ms. 4 [1])

8. Evangheliar de origine necunoscută (Londra, British Library, Cod. Harl. 2788)

9. Evangheliarul lui St. Médard din Soissons (Paris, Biblioteca Națională a Franței, Ms. lat. 8850)

10. Codex Aureus sau Evangheliarul din Lorsch (Biblioteca Națională a României, Filiala Biblioteca Batthyaneum, Ms. II.1)

11. Codex Aureus sau Evangheliarul din Lorsch, coperta cu panouri din fildeș (Londra, Victoria and Albert Museum, Inv.-No. 138-1866)

Proiectul a fost depus de către profesorul dr. Michael Embach, pe atunci directorul Bibliotecii Municipale din Trier, în cadrul programului UNESCO, Memory of the World.

Este un proiect multi-național în care România se regăsește alături de Franța, Germania, Marea Britanie și Austria.

Deoarece statul Vatican face parte integral din patrimoniul UNESCO, nu apare pe această listă. Cealaltă jumătate a codicelui Aureus, aflată în Biblioteca Vaticanului, adică Evangheliile lui Ioan și Luca (inclusiv coperta), este deja în patrimoniul UNESCO.

Această reușită nu ar fi fost posibilă fără entuziasmul și susținerea neîntreruptă a proiectului de către Adrian Cioroianu, fostul Ambasador UNESCO al României, actualul director general al Bibliotecii Naționale a României, care a înțeles rapid amploarea și importanța proiectului, și șeful actual al Filialei, Cristian Mladin, cel care a păstrat permanent legătura cu profesorul Michael Embach și cu reprezentantul german al UNESCO, Andreas Salz. Trebuie să-l menționăm și pe Adrian Papahagi, profesor UBB și codicolog de renume, care ne-a făcut cunoștință cu profesorul Michael Embach.

Să ne bucurăm împreună pentru această sărbătoare națională și pentru patrimoniul inestimabil al României, aflat de acum în rând cu celelalte țări occidentale!” au transmis reprezentanții instituției.

Despre Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Biblioteca a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798).

A fost amenajată în clădirea fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia. Edificiul, construit în stil baroc între 1719-1738 a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea impuse de destinaţiile succesive ale acestuia: biserică cu două turle (1719-1784), depozit apoi spital al armatei (1786-1792) şi observator astronomic şi bibliotecă (1792-1798).

Biblioteca Batthyaneum deține în prezent 64.000 de unităţi bibliografice, redactate în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise, unele din secolul al IX-lea, ceea ce reprezintă 80% din totalul manuscriselor medievale occidentale aflate în România.

Tot aici se găsesc 609 incunabule, adică 70% din cărţile de această categorie existente în ţara noastră.

Codex Aaureus este cel mai important manuscris deținut. În anii trecuți a fost vehiculată informația că ar fi fost mutat din țară, însă a fost dezmințită de autorități.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...