
Manualele de gimnaziu din Italia, pline de propagandă rusă: De la Kievul „corupt și înarmat”, la invazia „strategică” a Ucrainei / Zeci de manuale școlare de istorie și geografie preiau narațiunea politică a Kremlinului
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Germani din Roma, narațiunea anti-ucraineană a Kremlinului se regăsește în manualele importante de istorie și geografie din Italia, scrie Curierul Italiei, care preia Open.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Numele orașelor ucrainene scrise „în stil rusesc”, Kievul este considerat „leagănul culturii moscovite” și „capitala unei țări corupte și înarmate până în dinți”.
Crimeea ar fi rusă grație unui referendum, iar invadarea ei, de către armata Kremlinului, ar permite Moscovei să „recâștige importanță politică”, se precizează în manuale.
Nu este vorba de propaganda semnată de Kremlin, ci sunt fraze și noțiuni împrăștiate în principalele cărți de istorie și geografie ale liceelor italiene.
Potrivit unui studiu al Institutului Gino Germani din Roma, realizat în urma unei anchete a Adnkronos, până la 28 dintre cele mai populare manuale școlare din Italia ar fi în totalitate sau în mare parte conforme cu narațiunea pe care Kremlinul încearcă să o răspândească de ani de zile. „Acestea nu sunt cazuri izolate”, a explicat Massimiliano Di Pasquale, directorul Observatorului Ucrainei al Institutului Germani. Dar nici nu sunt comploturi puse la cale de cine știe cine: „Aceste conținuturi sunt progeniturile unui soft power bine stabilit, perfect coerente cu o cultură academică și geopolitică care, timp de decenii, a glorificat imaginea Rusiei și a minimalizat-o pe cea a celorlalte țări post-sovietice”, spune el.
Potrivit Institutului Germani, șapte direcții de propagandă se regăsesc în manualele școlare, care reproduc aproape perfect propaganda rusă.
În primul rând, descrierea Ucrainei ca o „țară eșuată, săracă, înapoiată, născută aproape din întâmplare din dizolvarea Uniunii Sovietice”. Dar, în același timp, „înarmată și coruptă”, atât de mult încât să justifice, printre altele, invazia.
În același timp, însă, trecutul Kievului este colorat în roșu: „Multe texte prezintă Kievul drept leagănul Rusiei, negând astfel identitatea națională ucraineană. Adevărul istoric este că Moscova nici măcar nu exista la acea vreme”, se precizează în raport.
Iar de istorie distorsionată, sau omisă, sunt și alte exemple: „Adjectivul „ucrainean” este folosit doar pentru evenimentele negative, succesele sunt întotdeauna „sovietice””.
Și apoi ajungem la ultimele decenii. Într-un manual de geografie, publicat de Zanichelli, Di Pasquale evidențiază o frază: „Rusia, în noul mileniu, și-a recăpătat importanța politică datorită intervenției în Ucraina și anexării Crimeei”.
Un concept care ar legitima „un act de agresiune militară” și care, în alte manuale, duce chiar la a se referi la Donbas ca la „o parte integrantă a Rusiei”. Sau de a vorbi despre „rusofonia” acestor zone, fără a menționa vreodată procesul de „rusificare forțată” la care au fost supuși locuitorii: „În țările Uniunii Sovietice, cultura națională era reprimată.
Cetățenii aveau două opțiuni: să vorbească rusește sau să renunțe la ideea de a absolvi. De asemenea, nu lipsesc nici greșelile de pronunție rezultate din „neglijențe grave”: Kharkiv, de exemplu, se scrie Kharkov după ortografia rusă, sau Odessa este plasată în Crimeea.
„Acestea sunt lucruri care rămân în memoria copiilor”, conchide Di Pasquale.
”Trebuie să îi învățăm să își folosească capul și să recunoască toate formele de totalitarism. Cultura democratică poate fi de asemenea apărată în acest fel, dar în Italia vorbim doar despre nazism”, explică specialistul.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii