G4Media.ro

Maia Sandu despre instituirea stării de urgență în R. Moldova: „Este o…

Maia Sandu despre instituirea stării de urgență în R. Moldova: „Este o încercare de a mai amâna dizolvarea acestui Parlament”

Președintele Maia Sandu a declarat, miercuri seară, în cadrul unei emisiuni televizate la postul Jurnal TV că votul pozitiv Parlamentului de ieri prin care a fost instituită starea de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile denotă o acțiune disperată și goală de conținut menită doar să amâna alegerile anticipate.

Din punct de vedere legal, în timpul stării de urgență este interzisă dizolvarea Parlamentului. Starea de urgență a fost instituită la nivel național până la data de 30 mai. Decizia a fost aprobată cu voturile socialiștilor și ale deputaților platformei Pentru Moldova, ce include Partidului Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul „furtului miliardului”.

Este o decizie foarte goală, nu are nimic în ea care să spună foarte clar ce înseamnă starea de urgență, cum vor fi compensate pierderile celor care vor fi afectați de această stare de urgență. Este o încercare de a mai amâna dizolvarea acestui Parlament, o încercare de a prelungi viața acestui Parlament și în aceste luni să-și mai dea legi care-i avantajează și care dăunează țării”, a spus lidera de la Chișinău.

De astfel, Parlamentul nu a indicat nici până astăzi care mai exact sunt restricțiile care urmează a fi întărită în această nouă stare de urgență. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în cel mai scurt timp privind întrunirea condițiilor pentru dizolvarea actualei configurații parlamentare și desfășurarea de alegeri anticipate. În acest sens, Curtea a fost sesizată, luni, de către Maia Sandu, după eșecul alegerii de două ori a unui premier.

„Este o acțiune disperată pentru că doar niște oameni speriați și disperați pot să vină cu o asemenea decizie, care nu sunt nici justificate, nici explicate, poate doar să amâne rezolvarea problemei, pentru noi este importantă decizia Curții Constituționale”, a spus Maia Sandu.

Este foarte posibil ca șefa statului să atace la Curtea Constituțională și decizia de instituire a stării de urgență, în cazul în care situația medicală nu o confirmă. De altfel, cifrele oficiale privind pandemia de coronavirus au scăzut în această săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă.

„O decizia pe care PSRM a impus-o Guvernului. Vreau să cred că Guvernul, chiar dacă a venit nepregătit la Parlament, va veni cu niște măsuri concrete. Dacă voi vedea exact aceeași atitudine ca și până acum, atunci va fi clar că a fost doar un spectacol și îmi rezerv dreptul să acționez în acest mod” a spus Maia Sandu.

Manevre politice

Deputata Partidului Democrat Monica Babuc a declarat într-un interviu pentru postul Europa Liberă de la Chișinău că instituirea stării de urgență este doar simplă tentativă de amânare a unei eventuale dizolvări a Parlamentului.

„Este o catastrofă când se vine și se cere prin definiție stare de urgență, chipurile, pentru a îmbunătăți starea de lucruri în pandemie, dar, de fapt, și așa cum au arătat lucrurile, în lipsa unui plan, acest lucru s-a făcut numai pentru ca să fie prelungită perioada activității acestui parlament și îndepărtată perioada alegerilor. Despre asta a vorbit, apropo, și ex-președintele Dodon, pentru că dânsul niciodată nu pregetă să spună, sărmanul, din timp ce crede el că se va întâmpla”, a declarat Babuc.

La rândul lor, jurnaliștii și analiștii politici de la Chișinău sunt sceptici că instituirea stării de urgență are primordial o legătura cu pandemia. Ei sunt mai degrabă de părere ca este vorba de o strategie politică.

Chiar dacă judecătorii Curții Constituționale vor decide că s-au întrunit condițiile de dizolvare a Parlamentului, socialiștii vor pune bețe în roate și vor încerca amânarea alegerilor pentru a câștiga timp și a reduce din popularitatea Maiei Sandu și, respectiv a PAS. Instituirea stării de urgență de către Parlament se înscrie perfect în această logică”, scrie jurnalistul Cornel Ciobanu într-un editorial pentru Veridica.ro.

Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Un președinte cinstit! Nu ca alții care o dau după cireș.

  2. Socialiștii lui Dodon prin tertipurile astea vor vor provoca o repulsie populara a la PSD la Europarlamentare. Dacă tot se agata de trenul asta o vor vomite și mai mult

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.