G4Media.ro

Guvernul Moldovei cere instituirea stării de urgență la Chișinău. Miza este stoparea…

Guvernul Moldovei cere instituirea stării de urgență la Chișinău. Miza este stoparea alegerilor parlamentare anticipate

Executivul de la Chișinău, condus de premierul interimar Aureliu Ciocoi, a cerut marți seara ca Parlamentul să instituie stare de urgență, în contextul situației pandemice grave din Republica Moldova. Guvernul interimar și-a motivat recomandarea către Parlament prin faptul că miniștrilor li s-ar da astfel mai multe pârghii pentru a putea gestiona criza pandemică.

Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, rămâne la latitudinea deputaților să decidă pentru cât timp ar trebui să instituie stare de urgență în Republica Moldova. Un vot în acest sens, urmează a fi dat curând de către Legislativ.

Miza institutirii stării de urgență are și o componentă politică pronunțată. Astfel, în cazul în care va fi votată în Parlament, legea spune că nu mai pot fi organizate alegeri pe timpul stării de urgență care poate fi prelungită de altfel în mod discreționar de actualul Parlament.

Mutarea Guvernului Ciocoi, fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon, vine în contextul în care Curtea Constituțională va decide, la solicitarea președintelui Maia Sandu, dacă s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor anticipate. Acest lucru a fost cerut luni de către președintele Maia Sandu pentru a se putea demara, din punct de vedere juridic, procedurile pentru declanșarea anticipatelor.

Foto: Deputații din Parlamentul Republicii Moldova supun la vot un proiect legislativ. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Mizeriile obisnuite.
    Insa la noi s-au tinut 2 randuri de alegeri in starea de urgenta din 2020, care e diferenta in R. Moldova?

  2. Nu exista guvern al Moldovei, ca Moldova e in Romania. Doar guverna al REPUBLICII Moldova, ceea ce e cu totul altceva. E inadmisibil pentru voi ca jurnalisti sa nu faceti inca distinctia asta