G4Media.ro

Mai multe state membre, inclusiv România, vor să reducă ambiţiile UE privind…

Sursa foto: Pexels

Mai multe state membre, inclusiv România, vor să reducă ambiţiile UE privind diminuarea emisiilor de metan (Reuters)

Mai multe state membre UE, printre care se numără şi România, încearcă să dilueze o lege pe care o are în vedere blocul comunitar pentru a reduce emisiile de metan în sectorul de petrol şi gaze, arată documentele consultate de Reuters.

Metanul este a doua cea mai importantă cauză pentru schimbările climatice, după dioxidul de carbon, iar o reducere rapidă a emisiilor de metan este crucială pentru ca lumea să evite modificările climatice severe.

Comisia Europeană a propus anul trecut un pachet legislativ care ar obliga companiile de petrol şi gaze din Europa să identifice şi să repare infrastructurile care permit scurgerile de metan. Verificările ar urma să fie obligatorii la fiecare trei luni, şi ar urma să înceapă la şase luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări.

Însă statele UE, care negociază actul legislativ, vor să amâne efectuarea primelor verificări până la 12 luni după intrarea în vigoare, iar ulterior să impună intervale de timp diferite, în unele cazuri mai rare, pentru efectuarea verificărilor la diferitele tipuri de infrastructuri, potrivit celei mai recente variante de compromis consultată de Reuters.

De exemplu, staţiile de comprimare şi terminalele pentru gaze naturale lichefiate ar urma să fie verificate o dată la şase luni, staţiile valvă la fiecare 12 luni şi conductele de transport o dată la doi ani.

De asemenea, statele membre vor să excludă puţurile de mare adâncime de la obligaţia de verificare a scurgerilor de metan la puţurile inactive de petrol şi gaze şi, de asemenea, să modifice cerinţa unor inspecţii săptămânale la coşurile de gaze cu faclă, pentru ca aceste inspecţii să fie efectuate o dată pe lună.

Acest document de lucru reflectă negocierile care se poartă între cele 27 de state membre şi nu precizează care sunt statele care sunt în favoarea modificărilor. Cu toate acestea, documentele UE care oferă detalii cu privire la poziţiile de negociere ale diferitelor ţări arată că Ungaria şi România au cerut reguli mai puţin stricte.

O sursă românească a declarat pentru Reuters că autorităţile de la Bucureşti lucrează la o serie de măsuri „în linie cu ambiţiile noastre climatice, care sunt fezabile din punct de vedere tehnic, şi asigură un calendar de implementare realist”.

Cu toate acestea, un diplomat european de rang înalt a spus că modificările nu ar trebui să dilueze ambiţiile legii şi în acelaşi timp să răspundă îngrijorărilor exprimate de unele ţări cu privire la costurile şi fezabilitatea regulilor.

Ţările UE şi-au propus să cadă de acord, până la data de 19 decembrie, asupra poziţiei lor cu privire la legea referitoare la emisiile de metan, înainte de negocierile care vor avea loc anul viitor cu Parlamentul European privind forma finală a legii.

Împreună cu SUA, UE se află în fruntea Global Methane Pledge prin care 150 de ţări speră să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Aleluiaaaa!!! Era si timpul!!

    • Doar atat poti clona? Esti pr.af si pulbere…nu-i ajungi nici la degetul mic a lui c.i.o.b.y 😂🤣

  2. Nu ma mira. Putea mafia USL sa nu pună România la categoria „Nu asa”?

  3. Omenirea este pe marginea prapastiei. Daca mergem mai departe asa ca pana acum producem efecte ce nu vor mai putea fi reversate. Dar cand s-a gandit romanul (si oamenii in general) la generatiile ce vor urma. Bani sa iasa si sa avem burdihanele pline acum. Ce va fi nu e treaba noastra

    • Ce te face sa crezi ca suntem pe marginea prapastiei??
      Asa spuneati si n pandemie, daca nu ne’ ntepam, facem si dregem!!
      Sa fim seriosi, terminati cu aberatiile stiintifice!!

    • sa nu credem „aberatiile stiintifice”? si ce sa credem, biserica? pe simion? pe vecinul de pe scara?

      Daca nu ne intepam era mult mai rau. Pandemia e aproape de sfarsit tocmai pt ca multi au inteles si s au imunizat.

    • @Eu, tu cum te-ai imunizat mai? virusul ramane printre noi, iti faci tot la 4 luni ‘vaccin’, mai? ca sa fii ‘imunizat’? si ce te faci ca faci boala si vaccinat, i-a zi mai? si chiar poti murii si vaccinat… i-a zi, mai Eu?

  4. Taxe mari pe poluare (cu dublare in fiecare an), subventii pentru investitii in energie verde.
    Fiecare metru cub de metan si dioxid de carbon eliberat in atmosfera trebuie taxat drastic.

  5. ”Metanul este a doua cea mai importantă cauză pentru schimbările climatice”
    Dupa care studii? Soarele cu petele lui a cita cauza e?
    Activitatea geo a pamintului a cita e? Stiti ca un vulcan cind erupe arunca CO2 in aer cit toata omenirea in 5 ani?
    Ca de propagada suntem satui.

    • gasesti informatiile pe net. toate studiile posibile spun ca ne ducem draq daca nu facem ceva. Daca nu crezi asta, faptul ca in Bucuresti nu mai ai zapada de cativa ani, ca sunt inca muscatele afara inflorite ca in plina vara la jumatate lunii decembrie, ca ai zone intregi fara precipitatii luni de zile (inclusiv in ROmania) te pot convinge?

    • Auzi nenea, daca aveai zapada de 10 cm in Bucuresti si -10, ziceai ca sunt fenomene extreme, ca vine apocalipsa!!
      Ce se intampla cu vremea este un fenomen coclic, iremediabil, perfect normal la care trebuie sa ne adaptam!!
      E foarte simplu!!

  6. Auzi nenea, daca aveai zapada de 10 cm in Bucuresti si -10, ziceai ca sunt fenomene extreme, ca vine apocalipsa!!
    Ce se intampla cu vremea este un fenomen ciclic , iremediabil, perfect normal la care trebuie sa ne adaptam!!
    E foarte simplu!!