
MAGA Maoism: Donald Trump, planificatorul central (Axios)
Președintele Trump poate prezenta China ca pe un inamic, dar în ultima vreme i-a plăcut foarte mult manualul său de economie de comandă, scrie site-ul american Axios.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
De ce este important: Intervențiile extraordinare ale lui Trump – care se potrivesc cu ceea ce unii critici au numit „MAGA Maoism” – zguduie întreprinderile, consumatorii și investitorii și aruncă piețele globale în turbulențe.
Imaginea de ansamblu
Trump a folosit deja puterea președinției pentru a reface guvernul după imaginea sa. Acum încearcă să facă același lucru cu America corporatistă.
Trump a speriat piețele vineri, amenințând Apple cu un risc financiar uriaș dacă nu mută producția iPhone în SUA – extinzându-și ulterior amenințarea la Samsung și la alți producători de telefoane.
El a cerut Walmart să absoarbă costul tarifelor pentru a evita creșterea prețurilor pentru consumatori, avertizând pe rețeaua sa socială Truth: „Voi fi cu ochii pe voi”.
A ignorat o lege care ar fi trebuit să interzică TikTok în SUA în cazul în care compania mamă chineză nu iese din companie, folosind aplicația după ce aceasta s-a dovedit utilă pentru campania sa electorală din 2024.
El chiar le-a spus părinților să cumpere mai puține jucării ieftine din China, pe fondul amenințării de penurie a lanțului de aprovizionare, spunând că „poate copiii vor avea două păpuși în loc de 30 de păpuși”.
Verificarea realității
Politicienii își folosesc în mod obișnuit puterea de intimidare sau pârghiile politice pentru a controla prețurile bunurilor esențiale.
Diferența este că Trump a fost cel care a pus direct în mișcare creșterea prețurilor prin majorarea tarifelor.
Printre rânduri
Trump nu s-a sfiit să își folosească autoritatea prezidențială pentru a controla economia.
Într-un interviu acordat revistei Time, Trump a comparat piața americană cu „cel mai mare magazin din istorie” și a declarat că va determina prețul de intrare prin tarife.
„În numele poporului american, eu dețin magazinul și eu stabilesc prețurile și voi spune, dacă doriți să faceți cumpărături aici, iată ce trebuie să plătiți”.
Casa Albă afirmă că administrația face un efort pentru a ajuta piața liberă să scadă prețurile, spre deosebire de noțiunile tradiționale de „control al prețurilor”.
„Ansamblul nostru complet de reforme pe partea ofertei – dereglementarea rapidă, producția internă de energie și reducerile fiscale – împreună cu politicile noastre comerciale „America pe primul loc” au produs în prezent mai multe rapoarte de inflație sub așteptări, rapoarte robuste privind locurile de muncă, trilioane de dolari în angajamente istorice de investiții și un acord comercial cu Regatul Unit care a deschis oportunități de export de miliarde de dolari pentru producătorii americani, cu multe alte acorduri comerciale personalizate care vor urma”, a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai.
Flashback
Președinții și alți oficiali guvernamentali de rang înalt au făcut o mulțime de intervenții pe piață.
Biden a îndemnat magazinele alimentare să scadă prețurile și și-a asumat meritele atunci când Target a făcut-o, deși în mod limitat.
Nu a fost nimic în comparație cu Nixon, care în 1971 a înghețat prețurile și salariile timp de 90 de zile pentru a reduce inflația. A fost „ineficient din punct de vedere economic și dezastruos din punct de vedere politic”, scria Politico anul trecut.
Intriga
De la experimentul eșuat al lui Nixon, controlul prețurilor și alte măsuri economice de tip comandă au reprezentat kryptonita conservatorilor.
Acum trendull s-au schimbat.
Trump și partizaanii săi au susținut că americanii ar trebui să acționeze în interesul național, cu toate costurile lor personale și corporative.
Și dacă nu?
Atenție la o amenințare nu atât de voalată pe Adevărul Social, care riscă să se transforme rapid în ceva mai mare (după cum poate atesta chiar China).
Concluzia: S-ar putea ca SUA să fie o democrație capitalistă, dar lui Trump nu i-ar displăcea să dețină un control un pic mai direct asupra economiei.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.