G4Media.ro

Macron vrea o reformare a UE după ”semnalul de alarmă istoric” al…

Macron vrea o reformare a UE după ”semnalul de alarmă istoric” al Brexitului: Pentru prima dată în 70 de ani, o țară părăsește Uniunea Europeană

Preşedintele francez i-a asigurat vineri, cu puţin timp înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), atât pe cetăţenii francezi, cât şi pe cei britanici, că ”această plecare este un şoc” şi a catalogat Brexitul drept un ”semnal de alarmă istoric”, relatează The Huffington Post, citat de News.ro.

”Pentru prima oară în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană”, a deplâns şeful statului, după care a pledat pentru o Uniune reformată.

”V-aş minţi în această seară spunându-vă că viitorul ţării noastre s-ar putea construi în mai puţină Europă. Dar sunt conştient că trebuie să o reconstruim în profunzime”, a lansat el.

Emmanuel Macron, care nu a ezitat să-i critice în mod indirect pe susţinătorii Brexitului din cauza campaniei lor electorale făcute din ”minciună, exagerare şi simplificare”, a apreciat că această neîncredere istorică a fost făcută posibilă ”pentru că noi am făcut din Europa un ţap ispăşitor al propriilor noastre dificultăţi, pentru că nu ne-am schimbat suficient Europa noastră”.

Preşedintele Republicii s-a lansat într-o tiradă cu privire la provocările cu care se confruntă marile ţări din lume.

”Să fim lucizi, avem nevoie de Europa mai mult ca niciodată. În faţa Chinei şi a Statelor Unite, pentru a ne apăra interesele, avem nevoie mai mult ca niciodată de Europa. Pentru a reuşi tranziţia climatică, avem nevoie să o facem la nivel european. Pentru a reuşi să ne hrănim, pentru a reuşi să facem faţă marilor transformări migratorii, digitale, tehnologice, avem nevoie de mai multă Europă”.

Însă Europa trebuie făcută ”mai suverană, mai democratică, mai apropiată de concetăţenii noştri şi, deci, mai simplă în viaţa sa de zi cu zi şi pentru ca noi să reuşim să reconstruim un proiect european mai clar”.

”Este o zi tristă, să nu ne ascundem. Însă este o zi care trebuie de asemenea să ne determine să procedăm altfel. La a construi cu încă şi mai multă hotărâre o Uniune Europeană puternică, eficientă şi care să reuşească să vă convingă şi mai mult”, a pledat preşedintele francez.

În afară de acest mesaj foarte politic, şeful statului francez a vrut să insiste asupra faptului că ”în tot anul 2020 vom trăi o perioadă de tranziţie” prevăzută până la 31 decembrie.

”Mâine, în mod foarte practic, nimic nu se va schimba în relaţiile noastre cu Regatul Unit”, a spus el, vrând să-i asigure atât pe francezii din Regatul Unit, cât şi pe britanicii care se află ”în Franţa acasă”, ”azi” şi ”mâine”.

El a evocat de asemenea negocierile cu privire la viitoarea relaţie, subliniind că UE este necesar ”să rămână unită” în 27, pentru a le purta. El l-a primit de altfel pe negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier vineri seara.

Macron vrea ca acest nou ”parteneriat” să fie ”puternic”. ”Dar vreau de asemenea să fie exigent, pentru că vreau să vă protejez, să vă apăr, să protejez unitatea Europei noastre care este indispensabilă”.

El s-a declarat ”profund ataşat ca în timpul acestor negocieri, interesele noastre, adică interesele pescarilor noştri, ale agricultorilor noştri, ale industriaşilor noştri, ale cercetătorilor noştri, ale muncitorilor noştri, ale studenţilor noştri să fie menţinute”.

”Însă nu va fi acelaşi lucru ca relaţia pe care o cunoaştem de decenii. Nu putem fi în acelaşi timp înăuntru şi afară. Poporul britanic a ales să părăsească Uniunea Europeană. Nu vor mai exista aceleaşi îndatoriri, nu vor mai exista, deci, nici aceleaşi drepturi”, a avertizat el.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. 70 de ani??? De cand dracu exista UE. What did I miss ?

  • Nu a facut nici o gresala, declarand acest lucru.

   CECA (Comunitatea Europeana a carbunelui si a otelului) a fost semnata la Paris, in 18 aprilie 1951 si a intrat in viguare (pentru o durata de 50 de ani) in data de 23 iulie 1952. Ea nu mai exista in mod oficial, din 22 iulie 2002. Sase tari, au semnat acest tratat si au pus bazele Uniunii Europeene:
   Franta,
   RF Germania,
   Italia,
   Belgia,
   Olanda,
   Luxemburg
   https://fr.wikipedia.org/wiki/Communauté_européenne_du_charbon_et_de_l%27acier

  • @el

   Vezi ca pui botul la propaganda? CECA nu este UE. UE este o uniune politica si economica, in timp ce CECA a fost doar o organizatie. Sigur putem vorbi de o succesiune dar si atunci, UE nu exista acum 70 de ani, si deci Macron vorbeste in termeni propagandistici. ganditi critic, bai!

  • @Sandokan: cine vrei să gândească critic mai omule? Pentru așa ceva, trebuie să ai cu ce. 🙁

  • @Sandokan
   Cat de bine ar fi sa si cititi in intregime ceeea ce am scris, inainte de a raspunde. Altfel, raspundeti exact cum ati raspuns.
   Ati avut curiozitatea de a deschide ceea ce am pus, ca lien (link ptr romani)? Este explicat in culori, intr-un grafic T (timp) exact pentru a fi inteles de absolut orice persoana.

   1948 Tratatul de la Bruxelles: Uniunea Occidentala (UO)
   1954 Accordul de la Paris: Uniunea Europei Occidentale (UEO)
   etc

   Tarile europeene, au inteles si aplicat faptul ca o uniune, va fi mereu mai puternica decat o izolare si au factut asta, la 3 ani dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial.
   Bineinteles ca este foarte greu de inteles asta in Est, unde populatiile au fost manipulate, pentru a putea fi mult mai usor controlate.
   Cum?
   Extrem de simplu: prin nationalism exacerbat. Si urmarile acesei manipulari, se vad in tarile Europei de Est. Nu si in tarile Europei Centrale, cu toate ca au facut si ele parte din lagarul sovietic.
   Nu va fi usor sa se schimba mentalitatile in Est. Nu atata timp cat nu se schimba generatiile. Probabil in 30-50 de ani, atunci cand toti indivizii de tip „nationalistoïd” dispar.

   Folositi internetul si pentru a va documenta, merita efortul.

  • Europe’s nations should be guided towards the superstate without their people understanding what is happening. This can be accomplished by successive steps, each disguised as having an economic purpose, but which will eventually and irreversibly lead to federation.
   Jean Monnet

 2. Daomne fereste-ne de reforma de tip Macron.
  Tocmai din cauza asta o sa mai plece si altii…

 3. Ceea ce declara EM, este perfect adevarat insa, modul sau de a se exprima, nu este bun. Ceea ce este necesar, este explicarea a ceea ce inseamna UE: drepturi vs obligatii.
  Crearea a doua tabele, foarte simple. Pentru ca orice persoana sa poata sa inteleaga, ceea ce este si inseamna UE.
  Multi, nu au capacitatea necesara, pentru a ramane atenti, pe durata unui asemenea discurs. De aceea, UE trebuie explicat ca la scoala primara. Iar persoanele vor intelege imediat, beneficiile personale, facand parte din acest bun proiect de societate, fata de indatoririle obligatorii.

  Insa: absolut nimeni nu este obligat sa ramana in UE. Fiecare stat, poate cere sa paraseasca Uniunea si nu exista absolut nici o piedica in a parasi-o. MB a demonstrat ca se poate, inchizand pliscul tuturor celor care turuie incontinuu neadevaruri, cum ca UE tine cu forta, statele membre, doritoare sa o paraseasca.

  • E prima oara cand pleaca o tzara din UE,da nu i Bulgaria sau Ungaria…. e UK ,unul din motoarele UE.

 4. Prima măsură serioasă: aducerea Românie şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Pentru combaterea corupţiei, sunt alte strategii decât izolarea.

 5. Intruchiparea penibilului se numeste Macron, nu stiu de ce dar toti presedintii francezi se dovedesc a fi niste mascarici.Ce vor reforma rotschildianul Macron si cu marxist-leninista Merkel?Vor mai mult /multa sorosism, lgbtism, diversitate, neo-marxism, ateism, ura impotriva omului alb heterosexual, negare si falsificarea istoriei? Pana la urma unde vor sa ajunga cu colhozul UESSR?N-au invatat nimic din experimentul URSS

 6. Ma bucur pentru britanici. Nu erau ei oamenii care sa se inchine in fata unor paiate expirate cand limba engleza se vorbeste peste tot! Au castigat WW2 si erau oblgati sa faca frumos in fata Germaniei, care are trei flinte in armata, sa tina capul plecat in fata unor indivizi fara meserie din parlamentul european, nealesi si incapabili.
  Romania n-are forta si maretia fostului imperiu britanic, n-are foste colonii, n-are nici prieteni, n-are nici barbati de stat! Pentru noi, ghiveciul UE este sansa de a ne salva cat de cat de mafia din interior, de bolsevismul inoculat in creierele mici ale concetatenilor care si-au omorat si alungat intelectualii, voios si sigur, care si-au condamnat copiii la plati de tribut grele de dragul zambetului satanic al lui „mai, draga” si a tuturor jegurilor comuniste care le-au dat iluzia ca truditorii sunt clasa conducatoare!!!

  • Foarte adevărat și ar mai fi de adăugat. În ceea ce- l privește pe Micron nici finanțatorii lui nu- l mai susțin, Angela se pensionează și nicio sperață de lider al UE, în adevăratul sens al termenului

  • Doamna Monica , aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste Romania , dar din pacate de partea cealalta a baricadei , multor cetateni occidentali li s-a inoculat faptul ca ei ar decide soarta sau drumul tarilor lor , realitatea este cu totul alta .
   Am imtresia ca dvs. cunoasteti , cine decide aspra destinelor unor natii .

 7. Prima reforma ar fi sa se redea suveranitatea fiecarei tari din UE…altfel peste cativa ani o sa mai ramana Macron si Merkel in UE..si sirieni si africani veniti din Libia binainteles…

 8. Micron, Micron … nu vrei sa cresti 🙂
  Cum zise Clinton intr-o anumita situatie: We came, we saw, he died

 9. Si daca o paraseste ce ? Respectati si pe cel care intra si pe cel care iese din uniune . Nu este uniunea miezul lumii .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.