G4Media.ro

Luare de poziție în cazul Emilia Șercan. Gabriel Liiceanu, scrisoare adresată premierului…

Sursa Foto: Facebook

Luare de poziție în cazul Emilia Șercan. Gabriel Liiceanu, scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă: Orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului

Gabriel Liiceanu, preşedinte al Grupului Humanitas, i-a adresat premierului Nicolae Ciucă o scrisoare în care vorbeşte referitor la cazul Emiliei Şercan, care a fost supusă în ultimele luni unei campanii de intimidare şi discreditare, despre „soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului”. Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00 o conferinţă de presă privitoare la acest caz.

„Ştiţi, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democraţie şi că orice at

entat la profesiunea sau la integritatea lui ne trimite cu gândul la cele mai negre autoritarisme ale istoriei. Pentru intelectualii care cred în menirea lor de voci ale societăţii, orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului.

Ei au plătit fidelitatea faţă de mandatul lor cu viaţa: de pildă, au fost împuşcaţi, precum Anna Politovskaia în 2006 în casa scării unui bloc din Moscova. Am avut prilejul să păşesc într-o bună zi, ca invitat la o dezbatere în jurul statului de drept în România, în sala Parlamentului Europei care poartă numele acestei eroine. Şi vă rog să nu vă mire faptul că pentru noi, intelectualii umanişti, orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la aceste orori la care poate ajunge un stat în derivă.

Sursa: Facebook/ Humanitas

Despre un jurnalist, de astă-dată român, este vorba în rândurile mele acum: despre doamna Emilia Şercan. În 2019, în urma „crimei” de a fi denunţat plagiatele doctorale în serie care aveau loc la Academia de Poliţie, Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea – iar Poliţia şi DNA au făcut lumină în acest caz în două luni – de rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi de prorectorul acestei instituţii, Mihai Marcoci.

Acest comportament mafiotic nu s-a terminat aici. Începând cu data de 19 ianuarie a acestui an, doamna Emilia Şercan a fost supusă unei campanii susţinute de ameninţări, intimidări şi denigrări, în urma căreia a făcut repetate plângeri penale. La acestea, autorităţile statale, a căror menire este să apere pe orice cetăţean ameninţat sau pus sub presiune de infractori, au răspuns prin derobări şi tăcere şi au ales practic să blocheze ancheta ce ar urma să ducă la depistarea şi pedepsirea făptaşilor.

În punctul de vedere pe care l-a transmis ieri, guvernul a afirmat că susţine libertatea de exprimare (deşi, în treacăt fie spus, rolul unui guvern nu e să susţină, ci să garanteze libertatea de exprimare). Am dedus, aşadar, că v-a intrigat, ca pe noi toţi, acest straniu şi îngrijorător comportament al autorităţilor statului nostru”, scrie Gabriel Liiceanu în scrisoarea adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00 o conferinţă de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Şercan.

Gabriel Liiceanu l-a invitat pe Nicolae Ciucă la conferinţa de presă, „socotind că un punct de vedere al dumneavoastră în legătură cu atacurile la care a fost supusă Emilia Şercan şi, deopotrivă, cu ceea ce are aerul unei tergiversări a rezolvării pe cale instituţională a obstrucţionării statului de drept, ar duce la o clarificare a unei situaţii care ne îngrijorează pe toţi cei care credem că rolul dumneavoastră este şi acela de garant al democraţiei în România şi de funcţionare imparţială a instituţiilor statului”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. ciuca are soricul gros. Dupa ce ca are bube in cap acum vrea la conducerea partidului. Nema onoare…

    • E evident ca Ciua e papusica ficusului, Si-a gasit dulapul yesmanu-l perfect. In plus de asta, imi pare ca Ciuca este foarte incet la minte, d-abai se exprima. E foarte nesigur cand vorbeste. Cum naiba o fi ajuns gheneral?

  2. Ce sa faca Ciuca? Sa zica „da, am plagiat”? There’s no honour among thieves.

  3. Astea sunt „valorile” din Est… sau din Balcani…Cine strâmbă din nas de UE și NATO sunt mafioții și frustrații! Asta e treaba cu „suveranitatea” …

    • bine punctat.

      mai era un baiat in trecut de era cu interesul nastional in gura

    • Nu, nu poți fi anti UE fara a fi pro rus.

      Dacă îți folosești neuronul îți vei da seama că excluderea uneia duce imediat la cealaltă.

  4. Liicene, mai spune-ne cum Băsescu e Dumnezeu, cum făceai pe vremuri.

  5. Latura asta de Liiceanu a prins glas iar…un escroc oportunist care ar trebui sa zaca in tomberonul societății. Latura asta a fost un susținător fervent al lui Petrov, a pus mâna pe Humanitas cu tupeu de escroc pe vremea lui Iliescu, iar acum a ieșit din nou din hazna sa ne dea lecții de moralitate.

    • Complet de acord despre Liiceanu; insa sunt si de acord cu Liiceanu, principial. Problema este: cine stabileste cine e jurnalist in Romania? Care sunt regulile deontologice ale profesiei? Cum se pierde statutul de jurnalist? Petrov avea dreptate pe undeva, cand vorbea de presa tonomat, de care si el s-a folosit. Si atunci ma intreb: presa din Romania e presa? Sau niste golani platiti sa linseze mediatic ba unu, ba altu’? Nu e o problema deloc neglijabila, sa stii ca cetatean privat ca viata personala ti-e rascolita de cineva platit -sau poate prieten – de o cunostinta cu care esti in clinciuri. Si de gasesc, de nu gasesc ceva concret nu conteaza. Intre timp te fac de cacaua, ca in presa din Romania orice se poate spune, eventual cu un semn de intrebare la sfarsit pentru a nu fi considerat calomnie.
      Si asta este o problema a democratiei, atunci cand presa devine o putere lipsita de control, sau autocontrol

  6. Ce înverșunat ești! Ești din sistem? Dar latura aia a lui gușă e buna sa ne dea lecții! Aia turnator din tata în fiica, pentru ca tot vorbesti de turnători.

  7. General Ciucă este un hot ! Halal încredere in armata noastră !
    Dacă eram in locul ucrainenilor era vai de noi!
    Rușine armatei ca a creat așa ceva!

  8. Excelenta initiativa, felicitări organizatorilor! Din păcate, nu cred ca domnul general va da curs invitației… Este revoltător cât tupeu poate avea și cât de ipocrit este.

  9. „Ştiţi, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democraţie”

    Liicene, asa, pentru cultura ta generala: singura meserie sacra e cea de medic. Eventual si cea de profesor. Ziaristica e mai mult un moft, absolut deloc „sacru”; se poate trai f. bine si fara ea, fiecare e liber si poate sa se informeze de unde doreste (inclusiv direct, de la fata locului) si sa judece cu propriul creier orice evenimente.

    Si acum, in calitatea ta de escroc si snapan batran si ipocrit, intoarce-te la Humanitas-ul pe care l-ai furat de la statul roman si la restaurantul pe care il patronezi in cartierul Cotroceni.