G4Media.ro

Liviu Dragnea și Iulian Iancu se pregătesc să treacă prin Parlament o…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Liviu Dragnea și Iulian Iancu se pregătesc să treacă prin Parlament o lege esențială pentru resursele naturale ale României cu zero dezbatere publică

Proiectul de lege care privește exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră este anunțat pentru votul final pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de luni (punctul 13 pe Ordinea de zi), în aceeași zi cu raportul final al Comisiei pentru industrii.

Proiectul inițiat de Guvern a fost votat de Senat în februarie. Au urmat patru luni în care Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu, a refuzat să dezbată proiectul și să emită un raport care să poată fi consultat de public. Luni însă e programată și o ședință a comisiei lui Iancu, care are ca unic punct tocmai legea offshore, apoi votul din plen. Calendarul prezentat public pe site-ul Camerei Deputaților arată astfel că luni ar putea fi votată o lege esențială pentru resursele naturale ale României fără ca forma finală legii să fie cunoscută de public.

Ce înseamnă legea offshore?

Legea offshore are rolul de a reglementa cadrul tehnic, dar și financiar al exploatărilor de gaze și petrol din Marea Neagră. Companiile care au concesionat perimetrele din Marea Neagră au investit în lucrări de explorare circa 2 miliarde de dolari și au găsit zăcăminte însemnate de gaze.

Pentru a putea lua decizia finală de investiții și a începe lucrările de extracție, companiile așteaptă de peste un an legea offshore care să prevadă tipurile de avize necesare, modul de colaborare cu autoritățile, precum și detalii legate de cadrul financiar. Viitoarele cheltuieli de dezvoltare sunt cifrate la alte câteva miliarde de dolari, potrivit datelor făcute publice de ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas (deţinută de gigantul american Carlyle), Lukoil şi Romgaz – principalele companii care au acorduri semnate în Marea Neagră.

Proiectul inițial, asumat de Guvernul Tudose, avea câteva prevederi considerate nepotrivite de Iulian Iancu, șeful Comisiei care trebuie să emită un raport pentru ca votul în plen să poată fi dat. Astfel, Iancu a criticat săptămâna trecută o prevedere din proiect legată de creditul fiscal acordat investitorilor (restituirea unor sume dacă se modifică redevenţele sau taxele). O prevedere considerată excesivă de unii investitori este obligația de a avea minim un sfert din angajați români și de a lucra cu companii românești.

Iulian Iancu a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi a comisiei pe care o conduce de aproape patru luni. Săptămâna trecută însă a avut loc dezbaterea proiectului, fără  ca la final să existe un raport public. Potrivit surselor G4Media.ro, raportul a fost amânat din cauza divergențelor dintre investitori și Iulian Iancu.

Întârzierea dezbaterii și adoptării proiectului de lege a fost criticată de analiști, dar și de companiile care așteaptă legea pentru a putea lua decizia de investiții. Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas SRL, a declarat pentru G4Media.ro în luna mai că “Din păcate, aceste întârzieri prelungite în adoptarea Legii offshore au un impact nefavorabil asupra tuturor celorlalte eforturi pe care le întreprindem în prezent şi care sunt activități importante pentru obţinerea deciziei finale de investiţie, respectiv procesul de sezon deschis administrat de Transgaz pentru conectarea la SNT, finanțarea proiectului, capacitatea de a încheia acordul de vânzare a gazelor extrase și licitațiile pentru echipamentele aferente fazei de construcţie a proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia. BSOG a întreprins toate aceste eforturi presupunând o rezolvare în timp util a acestor aspecte critice. Cu astfel de întârzieri și cu diminuarea încrederii în adoptarea Legii offshore, obţinerea vreodată a deciziei finale de investiţie devine o preocupare majoră”.

Și Sandra Oudkirk, secretar asistent adjunct pentru diplomaţie energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a avertizat într-un interviu pentru G4Media.ro că în lipsa cadrului legislativ nicio companie nu va investi. Diplomatul american a mai spus că, în domeniul energetic, România concurează cu tot restul lumii, proiectele de investiții propuse companiilor americane fiind analizate la concurență cu cele de pe tot globul.

Aflat sub presiunea companiilor din domeniu, Iulian Iancu a declarat săptămâna trecută că ”vrem să se voteze în această sesiune. Practic avem formulările deja redactate, le-am discutat deja, la momentul discuţiei operatorii au fost încântaţi de modalitatea de abordare”.

Problema majoră este însă că, dacă proiectul va trece pe repede înainte luni atât în Comisia pentru Industrii, cât și în plen, opinia publică nu va avea timpul fizic de a consulta raportul final cu care legea offshore va intra în plen. Ca urmare, în absența unei dezbateri publice reale, va fi imposibil de analizat calitatea legii, cum arată prevederile controversate. Practic, nu vom ști decât la publicarea în Monitorul Oficial dacă apar înlesniri fiscale sau noi taxe pentru companii, dacă există modificări în privința avizării acestor lucrări extrem de sensibile (impact de mediu, de securitate, arheologie etc.).

G4Media.ro va urmări pe parcursul zilei de luni modul în care proiectul este dezbătut în Comisia de Industrii și în plenul Camerei Deputaților.

Foto: Iualian Iancu (InquamPhotos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Mare chestie, platforma continentală a fost vândută imediat după ce am câștigat drepturile împotriva Ucrainei (în 2006 dacă nu mă înșel).

    Așadar, știri despre resursele naturale vândute străinilor nu e nimic nou sub soare. Nici nu știu ce e așa senzațional cu știrea asta.

  2. Ma mir, nimeni nu i-a verificat partea patata…!? Tocmai acolo e implantat dispozitivul de radio-emisie, model ”локаторы 2”…

  3. Inadmisibil! Contractul cu Bechtel nu se mai gaseste, contractul prin care s-a vandut Sidex este secret, padurile sunt rase iar autoritatile nu vad… si cam asa am ramas fara industrie, resurse naturale… Si totul cu acoperirea parlamentului -o gloata careraspunde la ordinul sefului de partid.
    Va veni o vreme cand si acesti parlamentari care au acoperit maga-escrocherii prin votul lor vor raspunde?.

  4. Ma intreb ce sa inteleg?
    1. Inteleg ca Iancu-i omul Gazprom, si Gerhard Schroder este, dar asta nu inseamna ca executa energetic Germania. Ce legatura are Comanescu? I-au impus rusii tergiversarea in schimbul propriilor lui afaceri?
    2. Daca nenea Iancu vrea alta fiscalitate, doar pe petrol si gaze, inseamna ca nu se vor plati 16%, tva si ce-o mai fi, sau se vor plati alte procente?
    3. Ce rol au aici tratatele externe de evitare a dublei impuneri? Se poate evita?
    Intreb o prostie din cauza nestiintei pe subiect?
    4. Ce rol au tratatele externe pe dividende si cele pe plata redeventei?
    5. De unde se face managementul?
    6. Dna Mariana Gheorghe a plecat din OMV Petrom demult. New Money a scos nu stiu cate numere de cand am citit eu despre plecarea ei.
    7. Daca ungurii nu mai vor sa dea drumul la gaz prin BRUA inseamna ca-l vand ei?
    8. Toata lumea face naveta la Putin din cauza la Nord Stream 1, 2, Turkish Stream…si alte conducte si depozite?
    9. Rusia are nevoie sa execute silit Ucraina? S-o inglobeze sau s-o scoata de pe harta?
    10. Energia inseamna reconfigurarea granitelor?
    11. Energia este motivul pentru care Basar isi decimeaza propriul popor cu ajutorul tuturor: Rusia, China, SUA, Germania, Franta, Marea Britanie..?
    Jegos, slinos dar asa functioneaza lumea. Si totusi romanii (Iancu, Comanescu, …) toti marii patrioti, nu pot tine cu romanii? Vrem sa ajungem si noi la nivelul pe care-l meritam.
    PRECIZARE: nivelul nostru nu al lor. Ei sunt niste lepre.
    Sunt totusi articole in foaia dumneavoastra pe care trebuie sa le citeasca doar specialistii sau cei in domeniu. Noi nu prea intelegem, si transformam un mesaj serios in ceva de nivel scazut.

  5. România din înainte de 89 numai exista deși avem o Constituție și suntem 18 milioane de cetățenii trebuie știu de toată lumea ca numai este a noastră ci noi suntem doar cotizanți care ținem in spate 10 la suta din bolșevici care pe an ce trece îndatorează acesta țara cu miliarde de euro sau dolari și nici nu le pasa ca romanul de rând trăiește la limită adică de pe o zi pe alta fără sa mai spunem ca nu poți avea un concediu la sănătate nici vorba dacă ia probleme cu sănătatea Riști sa mori in spital avem elevi analfabeți ce mai spun nu exista viitor gazele sunt pe teritoriu României dar nu Românul beneficiază ci dor niște băieți așa ziși șmecheri

  6. N-ati fost la vot, prostilor. Componenta Parlamentului putea fi majoritar USR.

    Dar deh, ce sa faci cu dobitoci.

    Dupa aceea se plang ca ne „fura” corporatiile. Pai da, fiindca sunteti prosti si nu votati.

    • Ce făcea USR mai diferit față de ce face PSD-ul? Vezi-ți de treabă, că ar fi chemat tot firme străine.

    • Dar PSD-ul nu cheama firme straine dupa criterii la intamplare, ei trambiteaza catre cei interesati, dupa motto-ul: ”talhari din toate tarile uniti-va si veniti in Romanica pentru ca e trai neneaca pe banutii fraierilor care nici macar nu ies la vot ! Ati mai vazut/auzit de asa fraieri- NICI MACAR NU IES LA VOT…?!”…

    • Concluzie: USR-ul nu făcea nimic diferit, tot firme străine chema, că d-ălea autohtone nu mai avem, „iereau rele”, și trebuiau neapărat pirvatizate până la descompunere.

      Articolul nu are sens.

  7. Iulian Iancu este un lacheu rus adus in politica de Viorel Hrebenciuc.

  8. IANCU, DRAGNEA, si TARICEANU- judecati pt inalta tradare si subminarea economiei nationale! MARE PACAT CA S-A ABOLIT PEDEAPSA CAPITALA!