G4Media.ro

Circa 42% din alegătorii din Republica Moldova au votat în alegerile prezidențiale.…

sursa foto: Facebook/ PAS

Circa 42% din alegătorii din Republica Moldova au votat în alegerile prezidențiale. Prezență slabă la urne în țară, cozi în diaspora / Maia Sandu a reclamat încercări de fraudare a scrutinului

2 noiembrie Ora 07:00: Răsturnare de situație în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. După procesarea a peste 99,5% din voturi, Maia Sandu are 35,94%, iar Igor Dodon – 32,75%.

Ora 23.40: Diferența între Igor Dodon și Maia Sandu s-a redus la 3.6 puncte procentuale după centralizarea a peste 90% din buletine.

Astfel, Igor Dodon are 35.79% din voturi, iar Maia Sandu – 32.17%.

Ora 23.10: Doar puțin peste 20 la sută din procese verbale din diaspora au fost procesate, în timp ce mai multe secții de votare de peste hotare sunt încă deschise. Rezultele preliminare de până acum în diaspora:

Igor Dodon – 32.36%
Maia Sandu – 30.82%
Renato Usatîi – 30.79%

Ora 23.01: După numărarea a 80% din buletine, Igor Dodon are 35.94% din voturi, iar Maia Sandu – 31.59%, transmite tv8.md.

În diaspora nu au fost numărate decât 5800 de voturi din cele aproape 150 de mii înregistrate oficial. În SUA și Canada încă se mai votează, notează zdg.md.

Ora 22.48: Maia Sandu este lider în capitala Republicii Moldova, Chișinău, după procesarea a peste 50 la sută din procesele verbale. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, lidera PAS a acumulat 44.69 la sută din voturi, urmată de Igor Dodon cu 34.5 la sută, relatează tv8.md.

Pe a treia poziție s-a clasat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu 9,62 la sută.

Ora 22.45: După centralizarea a 60% din buletinele de vot, diferența între Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 6 puncte procentuale. Cei doi vor intra în turul doi.

Igor Dodon are 36.52%, iar Maia Sandu – 30.63%.

Ora 22.20: Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a procesat peste 48% din buletinele de vot, iar rezultatele preliminare sunt următoarele:

Igor Dodon – 36.02%
Maia Sandu – 30.50%
Renato Usatîi – 16.51%
Violeta Ivanov – 8.91%
Andrei Năstase – 3,44%
Octavian Țîcu – 1,90%
Tudor Deliu – 1,56%
Dorin Chirtoacă – 1,14%

Ora 21.30: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a obținut 40,9%, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, 34,6% din voturile la alegerile prezidențiale de duminică și vor intra în turul doi, potrivit rezultatelor unui exit-poll telefonic, citat de tv8.md.

Ora 21.15: Maia Sandu a declarat după închiderea urnelor că au fost, pe parcursul zilei, mai multe încercări de fraudare a alegerilor: de a aduce alegători la vot, încercări de a plăti alegători, tentative de a învrăjbi.

Ea a precizat că Partidul Acțiune și Solidaritate a depus peste 300 de sesizări privind cazurile de transport ilegal și a sesizat procuratura în legătură cu tentative de a plăti alegători.

Maia Sandu a mai spus că cel mai probabil intenționat în mai multe raioane și în Chișinău a fost schimbat locul unde votează oamenii, uneori chiar în altă localitate.

Candidata PAS le-a mulțumit alegătorilor.

Ora 21.10: Igor Dodon a făcut primele declarații imediat după închiderea secțiior de votare.

„În primul rând vreau să mă adresez în calitate de președinte în exercițiu, să mulțumesc celor care au participat la alegeri și ați fost atât de activi, atât în țară, cât și peste hotare, indiferent pe cine ați votat. Mulțumesc celor care m-au votat. În calitate de președinte și candidat vreau să vă felicit că ați putut să asigurați petrecerea alegerilor”, a spus Dodon, citat de agora.md.

Ora 21.00: S-au închis majoritatea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. De acum începe numărarea voturilor în prezența observatorilor acreditați la alegeri. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, prezența preliminară la vot, la închiderea secțiilor de votare a fost de 42,73%, adică 1.213.737 de moldoveni au ieșit astăzi să-și aleagă președintele, potrivit agora.md.

Persoanele cele mai active care au votat sunt cele cu vârsta cuprinsă între 56-70 ani, cu o rată a prezenței la vot de 32%, fiind urmați de cei cu vârsta de 41-55 ani, care au înregistrat o prezență de 24%. La fel, 24% reprezintă numărul persoanelor cu vârsta de 26-40 ani care și-au exprimat votul, iar 10% dintre persoanele care au votat au vârsta de 71+ ani. Cei mai pasivi alegători sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, rata lor de participare reprezentând 8%.

Ora 20.15: Peste 130 de mii de alegători și-au exprimat dreptul de vot la secțiile de votare deschise peste hotarele țării. Numărul alegătorilor care au votat duminică în diaspora l-a depășit cu mult pe cel înregistrat în turul I al alegerilor prezidențiale din 2016 și se apropie de recordul înregistrat în turul doi al scrutinului de acum 4 ani, scrie zdg.md.

Ora 19.30: Liderul Platformei DA, Andrei Năstase cere demisia Ministrului de Externe, Oleg Țulea și a președintelui CEC, Dorin Cimil pentru organizarea proastă a votului din diasporă. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, relatează tv8.md.

De asemenea, Năstase a anunțat că atât el, cât și formațiunea pe care o conduce, solicită prelungirea termenului de votare până la epuizarea numărului de persoane aflate în vecinătatea secțiilor de votare.

„Platforma Da califică total inadecvată și extrem de politizată organizarea scrutinului în străinătate, insuficiența secțiilor de votare în Europa occidentală a condus la aglomerarea acestora și îngrădirea dreptului constituțional la vot pentru o mare parte dintre cetățenii noștri din diasporă. Avem temeri justificate că aceste persoane nu vor reuși să-și exercite dreptul la vot, chiar dacă au făcut eforturi uriașe pentru a ajunge la secțiile de votare. Pornind de la cele expuse cerem demisia Ministrului de Externe și a președintelui Comisie Electorale Centrale ca rezultat al organizării defectuoase a procesului electoral”, a declarat Năstase.

Ora 19.00: 1,16 milioane de oameni, reprezentând 41,04% din numărul alegătorilor, au votat până la ora 19.00, când mai rămân două ore până la închiderea urnelor.

Ora 18.25: Cetățenii din diaspora pot vota și după ora 21.00, când se închid secțiile de votare din țară și din străinătate. Pentru asta este nevoie însă de depus cereri în adresa Comisiei Electorale Centrale, prin care să se ceară prelungirea programului de votare. Conform legii, programul poate fi prelungit cu 2 ore, scrie zdg.md.

Ora 17.30: În Irlanda sunt unele dintre cele mai dure restricții pentru moldovenii care vor să voteze, din cauza pandemiei.

Mariana Verdeș, care locuiește în Dublin, a povestit că moldovenii urmau să se meargă la urne în funcție de litera cu care începe numele lor de familie. Potrivit tinerei, votanții urmau să prezinte un document cu motivul deplasării, la așa zise puncte de trecere, păzite de poliție, relatează agora.md.

Ora 17.10: Până la ora 17:00 la secțiile de votare s-au prezentat peste 1 milion de alegători sau 36,35% din cei înscriși în listele electorale. Față de scrutinele precedente, numărul celor care s-au prezentat la secții de votare este mai mic, scrie zdg.md.

Potrivit agora.md, cei mai pasivi alegători sunt tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani, care s-au prezentat doar în proporție de 7%.

Ora 16.45: Coadă la vot și în Marea Britanie.




Ora 16.30: Ministerul Afacerilor Interne anunță că pe parcursul zilei de duminică ar fi fost identificat un atac cibernetic la mai mulți utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv în adresa ministrului Pavel Voicu, scrie zdg.md.

Ora 16.09Alegerile prezidențiale pot fi validate. Astfel, numărul alegătorilor care s-au prezentat până acum la vot a depășit 33,48 % din numărul total de cetățeni cu drept de vot, relatează tv8.md.

Conform datelor CEC, cei mai activi cetățeni sunt cei cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani.

Validarea alegerilor este determinată de participarea la vot a cel puțin 1/3 din numărul total de alegători.

Ora 16.00: Cetățenii moldoveni din Iași stau la coadă mai mult de o oră pentru a reuși să voteze.




Ora 15:33: Poliția anunță că au fost înregistrate 17 cazuri de transportare a alegătorilor către secțiile de votare și că există cinci cazuri de suspiciune rezonabilă privind coruperea alegătorilor, scrie zdg.md.

Ora 15.05: Sute de încălcări au fost depistate de Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Astfel, observatorii au constat 326 de incidente până la 14:00, fiind prelucrate 196 de cazuri, relatează tv8.md.

Printre încălcări, au fost constatate 11 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m.

Observatorii spun că au documentat tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – nouă cazuri. „În preajma podului Rîbnița-Rezina, observatorii au remarcat că toți alegătorii veniți din regiunea transnistreană au echipament de protecție (masca și mănuși) de același tip, iar mulți dintre aceștia au și pungi similare”, se arată în raportul Misiunii.

Totodată, au fost depistate 17 cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, cu autocare, microbuze sau alte mijloace de transport.

Ora 15.00: Până la ora 15.00 au votat peste 834 528 mii de alegători sau circa 29,57 % din cei așteptați azi la urne, potrivit zdg.md.

Ora 14:44 În premieră, peste 200 de deținuți din penitenciarele din regiunea transnistreană au participat la vot. Anunțul a fost făcut de către Comisia Electorală Centrală, citată de zdg.md.

Ora 14:30 Haos la o secție de votare din orașul Kassel, Germania. Sute de moldoveni se îmbulzesc pentru a-și exercita dreptul la vot. Sute de moldoveni se îmbulzesc în fața unei secții de votare din orașul Kassel, Germania. O moldoveancă, care se află la fața locului, a declarat pentru Agora.md că nu sunt persoane responsabile pentru organizarea scrutinului, iar oamenii încearcă desinestătător să calmeze spiritele. Astfel, nu se respectă distanța socială și nu sunt formate cozi exacte.

Ora 14:00 Partidul Acțiune și Solidaritate al candidatei Maia Sandu reclamă fraudarea alegerilor și transportul organizat al alegătorilor din Transnistria:

  • ”Nu vom permite furtul voturilor! De dimineață, colegii noștri și cetățenii ne raportează mai multe cazuri de transport organizat al alegătorilor din regiunea transnistreană. În ultima săptămână ni s-a semnalat despre intenția de a frauda alegerile prin cumpărarea alegătorilor din stânga Nistrului. Am depus deja câteva sute de sesizări la Inspectoratele de Poliție raionale și vom continua să depunem pe tot parcursul zilei, de fiecare dată când ne vor fi semnalate asemenea situații. În momentul de față, echipa noastră colectează toate probele foto și video care demonstrează frauda. Vă rugăm să ne trimiteți asemenea probe care arată potențiale fraude pe adresa de mail antifrauda@unpaspentru.md. Nu vom lăsa să ne fie furat votul! Haideți să ieșim în număr cât mai mare la vot, ca să nu permitem furtul alegerilor”, este mesajul de pe pagina de Facebook a PAS.
sursa foto: Facebook/ PAS

Ora 13:30 Alegătorii din Nisporeni și Bălți sunt cei mai pasivi, iar prezența celor din UTA Găgăuzia, Sângerei, Cahul și Orhei crește continuu, transmite Agora.md.

Ora 13:15 Liderul partidului politic PRO Moldova, Andrian Candu, susține că nu va participa la scrutinul prezidențial de astăzi, 1 noiembrie. Parlamentarul, care a fost diagnosticat cu Covid-19, spune că a solicitat să își exercite dreptul la vot la locul aflării, însă cererea a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală (CEC), transmite zdg.md.

Ora 13:00 Comisia Electorală Centrală a reacționat la cazul de blocare a drumului de la Varnița, care duce spre secția de votare. Potrivit CEC, Inspectoratul General al Poliției a depistat că drumul a fost blocat de către observatori ai Asociației obștești Forța Veteranilor. În acest context, atenționează observatorii că trebuie să fie imparțiali în exercitarea obligaţiilor lor, transmite TV8.md.

Ora 12:30 Inspectoratul General de Poliție anunță că a fost inițiat proces penal pe numele cetățeanului care a folosit gaze lacrimogene în apropiere de una dintre secțiile de votare deschise la Varnița, anunță zdg.md.

Ora 12:00 Alegeri agitate în Moldova: Tentative de blocare a traseelor, agitație electorală și transportare organizată a alegătorilor. În doar câteva ore poliția a documentat 15 cazuri de încălcare a legii.

Ora 11:32 La Varnița spiritele sunt în continuare încinse. Sunt alegători aduși organizat cu microbuze. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a interzis pentru astăzi circulația autovehiculelor cu o capacitate mai mare de opt locuri, transmite Agora.md.

Ora 11:27 În general, cei din Transnistria votau în jur de 5.000 în total toata ziua. Acum, la ora asta, sunt deja 5.000 de persoane care și-au exercitat dreptul de vot, transmite corespondentul G4Media.

Ora 11:22 Candidatul Mișcării Politice „UNIREA”, Dorin Chirtoacă, a anunțat printr-o postare pe Facebook, că a depus o contestație la CEC prin care solicită anularea rezultatelor alegerilor din cele 42 de sectii de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, transmite Ziarul de Gardă.

Ora 11:01 Candidatul independent, Igor Dodon, însoțit de soția lui la secția de votare la care a fost arondat, și-a exercitat dreptul la vot: ”Dacă plouă la nuntă, o să fie bine”, a transmis acesta.

Ora 11:00 Potrivit datelor CEC, în jur de 60% dintre cei care au votat până la această oră au vârsta de peste 56 de ani. Aceștia sunt urmați de alegătorii cu vârsta cuprinsă între 41 și 55 de ani. Comparativ cu turul întâi al alegerilor prezidențiale din 2016, în dimineața zilei de astăzi au fost mai activi și alegătorii cu vârsta între 26 și 44 de ani. Până la ora 10:00, la urne s-au prezentat cu circa 10% mai mulți decât la 30 octombrie 2016. Tinerii cu vârsta de 18 – 25 de ani sunt însă mai pasivi decât în 2016, conform Agora.md.

sursa foto: Agora.md

Ora 10:58 Prezență slabă la vot. Doar 7% dintre alegători s-au prezentat la vot în Republica Moldova în primele 3 ore, cu 3% mai puțin decât în 2016, informează Agora.md.

Ora 10:30 Au votat și primarul Chișinăului, Ion Ceban, candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, care a transmis că ”Astăzi vom decide viitorul” și Zinaida Greaceanîi, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Ora 10:00 Primele nereguli semnalate de Promo-LEX: Un microbuz care a adus 15 oameni la o secție din raionul Cahul, un președinte de secție nu purta mască și o persoană și-a fotografiat buletinul de vot, transmite Agora.md.

Ora 09:44 Candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, a votat însoțit de soție și fiică: ”Sunt sigur că oamenii vor alege ceea ce au nevoie”.

Ora 09:30 Peste 5% din alegători au votat până la această oră.

Ora 09:15 A votat și candidatul PLDM Tudor Deliu: „Am votat pentru scoaterea din izolare a Republicii Moldova”.

Ora 09:00 Candidatul unionist Octavian Țîcu a votat. El susține că, dacă va ajunge președinte, îl va nominaliza premier pe Traian Băsescu, pentru că ”doar așa poate fi posibilă unirea cu România”.

Ora 08:58 Liderul PAS, Maia Sandu, votează: „Eu am votat pentru ordine în țară, pentru dreptate, pentru bunăstare, pentru un stat care să lucreze pentru oameni, care să creeze oportunități de angajare la locuri de muncă bine plătite, acasă. Pentru ca asta să se întâmple e nevoie să aruncăm corupția și incompetența de la Președinție”, transmite Agora.md.

Ora 08:30 Moldovenii din România au făcut coadă la o secție de votare de la București, încă de la ora 7.

Ora 08:11 În prima oră de la deschidere secțiilor de votare, aproximativ 2% dintre moldoveni au participat la scrutin. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 8 și-au exercitat dreptul la vot peste 55.000 de moldoveni, transmite Agora.md.

Ora 08:00 Candidatul Mișcării Politice „UNIREA”, Dorin Chirtoacă, a votat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Dorin Chirtoacă a menționat că a votat pentru unirea cu România și împotriva confiscării R. Moldova de către cei de la Kremlin, prin manipulare, prin minciuna și prin neparticiparea noastră la vot.

Ora 07:45 Au fost înregistrate incidente la Varnița, candidatul Platformei Dreptate și Adevăr Andrei Năstase anunțând că s-a folosit spray lacrimogen. Mai mulți ofițeri ai Poliției se află la fața locului, informează zdg.md.

UPDATE ora 07:00 Toate secțiile au fost deschise, a început votul în Republica Moldova.

știrea inițială

Peste 3,2 milioane de cetățeni care au drept de vot în Republica Moldova sunt așteptați la urne duminică pentru a-și alege președintele pentru următorii 4 ani. În cursa electorală s-au înscris opt candidați, care apar în următoarea ordine pe buletinele de vot:

  • Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Alte informații

  • Socialistul Igor Dodon, președintele în funcție, candidează independent.
  • În România sunt deschise 13 secții de vot.
  • Câștigător va fi desemnat candidatul care va reuși să obțină 50%+1 din voturile alegătorilor. Dacă majoritatea simplă nu va fi întrunită la niciun candidat, atunci votul se va relua în 15 noiembrie, în turul 2.
  • Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la urne trebuie să fie cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot).
  • Votul de duminică începe la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00 și are loc în condiţii speciale, în contextul epidemiei de COVID-19.

sursa foto colaj: zdg.md

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. USR=PNL=PSD=PCR

    • Ce, doar noi să fim mândri – cu Domnul Dragnea, că numai Domnia sa poate fabrica voturi?.. Au și ei, fabricile lor, de vot! Dați-i bătaie, tovarăși!

  2. Dupa infectiile din locale, Ciolacu si asociatii au alergie pentru alegeri in timp de pandemie.

  3. Moldovenii il vor alege tot pe rusnacul de dodon. Nimic nu se va schimba

  4. Acilea la mine aia blonda e faina.. Da” 3 voteaza cu Dondon…Mai zi ceva…?? SHOR…

  5. Pai restu au plecat in Italia

  6. De unde ați luat cifrele? La ora 11 prezenta la vot era 11,40.

  7. Români, sa nu faceți ca moldovenii!

  8. problema e ca de fapt acesti 3.2 milioane de legatori nu exista, minimum 500 000 sund plecati de zeci de ani sau sunt morti, CECul moldovenesc va desena rezultatul cerut de sef. poate am sa zic un lucru banal dar in Moldova niciodata nu au fost alegeri, tot timpul a cistigat cel ce a numarat voturile

  9. Candidatul ‘independent’ Igor Dodon.

    Se pare ca lantul cu care il tine Putin legat e suficient de lung ca sa poata sa ajunga la sectia de vot. Dar il strange iar Vladimir si ii mai arunca un os dupa ce castiga alegerile.

    Pacat ca partidele pro romanesti sunt asa slabe si dezbinate. Pare o deznadejde generala acolo.
    Mai au mult de suferit fratii nostri moldoveni si se pare ca au fost complet abandonati si de guvernele recente din Romania.

  10. Nu e normal sa organizeze transporturi pentru ca cetatenii sa isi exercite dreptul la vot. E normal ca cetatenii sa fie privati de dreptul de vot, mai ales daca acei cetateni ar vota intr-un mod gresit sau chiar blasfemiator.

    Voi scrie o lacramatie la seful meu ierarhic din CIA.

  11. Se fura de parcă ar fi romani.

  12. Lucrurile sunt clare cum au fost cu toate revoluțiile portocalii: dacă nu câștigă Maia Sandu, s-au furat alegerile și facem revoluție colorată. Doar COVIDUL ăsta îi cam încurcă. Nu de alta, dar cam greu să organizeze revoluții securiștii din muncă la domiciliu. Se fac multe online, dar nu se poate chiar tot.

  13. Rușine pt conducătorii României. În Republica Moldova lupta se duce între sluga lui Putin (Dodon) și sorosista împuțită numita Maia Sandu. România nu se implica în nici un fel deși cetățenii de acolo sunt frații noștri. Unii ii numesc pe cei de peste Prut rusnaci întrucât sunt analfabeți politic. Habar n_au ca la ultimul recensământ rusii reprezinta doar 4%.Dacă continuam în ritmul asta Moldova va fi pierduta pe veci, va fi împărțită între ruși și marile puteri. Deși sunt ardelean am interese acolo, soția e din Chișinău. Blestemați sa fie conducătorii României ca nu apară interesele legitime ale romanilor de peste Prut!

    • Si de ce este mai Avrame Ne-Iancu Maia Sandu o „sorosista imputita”, asa zice nevasta-ta?

    • Ar trebui sa se implice statul Roman sa aduca niste martieni care sa conduca Moldova, cu cei de acolo ce facem?
      Nu statul roman e problema, ci oamenii cu mintea scurta.

    • Mara ,nevasta-mea habar n-are cine e Maia Sandu,si in general,nu cunoste si nu participa la viata politica din Moldova.Daca o sa cuti Maia -Soros-Voronin-Comunism o sa gasesti si singura legaturile.Soros e un comunist imputit care a racolat mult in Europa de Est.Nu mai vorbesc de occident,acolo majoritatea sunt comunisti.

  14. Tarile din europa de est au fost comuniste si isi pastreaza si astazi mentalitatea comunista.
    Tarile occidentale nu au fost niciodata comuniste, occidentul nu stie ce e ala comunism.
    Sputmik ia mintile la oameni.