G4Media.ro

Monica Anisie a anunțat, la audierile din Parlament, eliminarea comisiilor metodice din…

Monica Anisie a anunțat, la audierile din Parlament, eliminarea comisiilor metodice din școli, a condicii de prezență și susține că următorul mandat va fi “unul tot scurt” / Avizul comisiilor a fost negativ

Ministrul propus al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat astăzi la audierea din comisiile parlamentare de specialitate că pornește de la premisa că următorul său mandat va fi “unul tot scurt”. Anisie a anunțat că “sunt în curs”, în grupurile pentru debirocratizare, eliminarea comisiilor metodice, a condicii de prezență, a raportărilor aferente programelor de sprijin. În ceea ce privește cercetarea și învățământul superior, aceasta a precizat că a trimis de o săptămână la Monitorul Oficial noua metodologie de evaluare a școlilor doctorale, pe care însă nu a publicat-o pe site în varianta finală, iar acordul cerut doctorilor înainte de publicarea tezelor de doctorat a fost solicitat de autoritatea de supraveghere a datelor cu caracter personal.

  • UPDATE Monica Anisie a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educației și Cercetării în guvernul Orban II. După audierea în comisiile de specialitate din Parlament, s-au înregistrat 14 voturi “pentru”, o abținere și 15 voturi “împotrivă”.

Pornesc de la premisa că următorul mandat este tot unul scurt, în consecință măsurile pe care le-am propus prin acest program de guvernare sunt, consider eu, unele realiste și care se pot realiza în foarte scurt timp”, a spus Monica Anisie, la audieri.

Cele mai importante declarații ale ministrului propus pentru Educație și Cercetare în Guvernul Orban 2, Monica Anisie:

  • Am demarat procedura de realizarea manualelor care vor fi în clasa a VIII-a începând cu anul 2020-2021, astfel încât să nu mai existe sincope la 1 septembrie, atunci când trebuie să ne înmtoarcem la școală.
  • Această măsură a fost luată imediat ce am ajuns la conducerea Ministerului Educației, dar imediat mi-am concentrat atenția și asupra unor măsuri pentru colegii mei profesori și, așa cum am promis în fața dvs la audierile în comisie, am declanșat debirocratizarea activităților cadrelor didactice din preuniversitar.
  • Pe termen scurt, grupul de lucru a propus recomandări începând cu semestrul al II-lea și pot să vă enumăr portofoliul profesorului să fie simplificat și digitalizat, procesele verbale să fie eliminate dacă nu sunt necesare, statisticile să se facă digital și unele să fie eliminate, să fie simplificat portofoliul dirigintelui.
  • Sunt în curs de lucru: condica de prezență, comisiile metodice să fi eliminate, raportări aferente programelor de sprijin.
  • Problema pe care o ridică întotdeauna cadrele didactice, directorii și chiar inspectorii școlari este aceea a procesului de evaluare a ARACIP. Acele bibliorafturi pe care trebuie să le construiască unitatea de învățământ pentru evaluarea calității. De aceea, împreună cu agenția am realizat un plan de simplificare a procesului de evaluare a calității.
  • În fiecare an, toți știm că există la fiecare moment al repartiției elevilor de clasă pregătitoare presiuni la care sunt supuși atât directorii unităților de învățământ, cât și cadrele didactice. De aceea, în metodologie a fost inclusă o prevedere referitoare la constituirea claselor în baza unei proceduri elaborate la nivelul inspectoratelor școlare județene – și avem exemple de bună-practică la ISJ Timiș – procedură elaborată care să respecte și să asigure transparență, echitate, nondiscriminare și mai ales incluziune. În felul acesta, se urmărește evitarea anumitor situații atipice, cum ar fi suprapopularea unor clase în detrimentul altora, situații ce conduc la segregare.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Doamne ajuta, „un mandat scurt”, sa plece doamna asta, aduceti un finlandez, incetati „experimente” ca acesta, madam e paralela cu ceea ce TREBUIE sa FACA pentru a aduce Educatia la nivelul PERFORMANTEI!
    Aduceti un finlandez, 30 de ANI de balmajeala AJUNGE!!!!