G4Media.ro

LIVE Bolojan, după consultările de la Cotroceni: Suntem într-o situație economică complicată…

Foto: InquamPhotos Octav Ganea

LIVE Bolojan, după consultările de la Cotroceni: Suntem într-o situație economică complicată / Este posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite / Se impune eliminarea sinecurilor, a oricăror cheltuieli ce nu pot fi justificate

Președintele interimar al PNL Ilie Bolojan a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan, situația economică este „complicată” și că „este posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite”. El a vorbit și despre reducerea personalului bugetar.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Bolojan a explicat că, indiferent ce guvern vine, trebuie să ia măsuri pentru a asigura finanțarea deficitului, pentru a rămâne o țară de încredere, sigură pentru investitori.

„Vom fi dispuși să susținem un pachet de măsuri complexe care să nu bulverseze economia: reducerea chieltuielilor de funcționare a statului, reducerea ineficienței, unde poate fi redus personalul se impune reducerea, eliminarea sinecurilor, a oricăror cheltuieli ce nu pot fi justificate, pentru a oferi servicii la fel de bune dar cu un volum de cheltuieli mult mai mic”, a subliniat liderul interimar al PNL.

Acesta a făcut doar o declarație de presă, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan:

Am participat alături de colegii mei la invitația președintelui României la discuțiile cu partidele politice în vederea formării noului guvern și a discuției privind situația economică și bugetară.

Am prezentat analiza PNL. Suntem într-o situație economică complicată, în care avem un deficit mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu-l mai putem duce olungp perioadă de timp.

Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm depășim anul viitor o îndatorare mai mare de 60% din PIB. Avem o absorbție scăzută a fondurilor europene.

Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat mai mult decât ne-am putut permite. În afară de a cheltui mult mai mult, avem și o scădere a volumului de investii directe, ceea ce încetinește creșterea economică.

E nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative.

PNL e și el parțial responsabil. Suntem conștienți de această răspundere și ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare.

Sunt măsuri de urgență și cele care țin de perspectiva medie și pe termen lung.

Avem componenta de deficit – indiferent ce guvern vine trebuie să ia măsuri pentru a asigura finanțarea deficitului, pentru a rămâne o țară de încredere, sigură pentru investitori.

O măsură urgentă este de a scădea acest deficit.

Vom fi dispuși să susținem un pachet de măsuri complexe care să nu bulverseze economia: reducerea chieltuielilor de funcționare a statului, reducerea ineficienței, unde poate fi redus personalul se impune reducerea, eliminarea sinecurilor, a oricăror cheltuieli ce nu pot fi justificate, pentru a oferi servicii la fel de bune dar cu un volum de cheltuieli mult mai mic.

A doua componentă este creșterea veniturilor. E nevoie să creștem cota de încasare a veniturilor. Este posibil aici să fim nevoiți să creștem taxe și impozite.

E nevoie de proritizarea investițiilor astfel încât să reușim să avem cheltuieli cât mai mici dar fără a dezechilibra sistemul public, să menținem o situație economică stabilă și să creăm condiții pentru dezvoltare.

În ce privește fondurile europene, e nevoie de o renegociere a PNRR, sunt puncte pe care nu le mai putem respecta, cum ar fi închiderea unor termocentrale într-un anumit termen. E nevoie de înlocuirea unor proiecte, mă gândesc la o parte din construcția de spitale, care nu pot fi finalizate până anul viitor. Ar fi nevoie să fie trecute pe o finanțare de stat.

PNL își asumă răspunderea să participe la discuții, să fim cât se poate de responsabili și corecți față de cetățeni spunând adevărul, prima condiție pentru a recâștiga încrederea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Draga Bolo,

    Poporul roman dorește reforma reala, reducerea cheltuielilor, eliminarea agențiilor inutile și reducerea salariilor bugetare peste 5000 lei.
    Anularea pensiilor speciale.

    Creșterea salariului minim s-o a pensiei minime.
    Incurajarea mediului privat și a economiei reale.

    România Onesta vrea Respect!

  2. Grijă mare la speciali…nu umblați acolo că pleacă din țară!

  3. Aceeasi placa cu cresterea taxelor apoi vin altii si maresc cheltuielile cu specialii. Daca Bolojan vine cu vrajeli de genul sper sa nu ajunga premier. Se pot taia masiv cheltuielile daca eliminam institutii de stat inutile, avem vreo 7 institutii de mediu care pot fi comasate intr-una singura si asa dispar zeci si sute de salarii nesimtite. Haideti sa nu punem povara tot pe privat ca pana la urma ne bagam pl si plecam, sa ramana bugetarii si suveransitii!

  4. Ciclul vicios crestem cheltuielile -> crestem taxele pt ca avem deficit prea mare -> crestem din nou cheltuielile. Solutia este sa reducem cheltuielile, ci nu sa tot marim taxele!

  5. Cel puțin 300.000 de bugetari sunt degeaba.

    • Evident. O sa incep cu categorie de bugetari de care nimeni nu vreau sa se atinga: profesorii. Nu e ciudat cum ai din in ce mai putini elevi, dar ai din ce in ce mai multi profesorii? Statul tot incearca sa justifice numarul ala mare de profesori prin tot felul de smecherii. Au inceput prin scaderea normei de munca la jumate, 20 de ore pe saptamana fata de 40 de ore cat are un angajat obisnuit. Acum Ii obliga pe copii sa fie inscrisi in sistemul de educatie de la varsta de doi ani. S-a dus zicala cu cei spate ani acasa. Acum sunt doar doi. Daca intram in OECD, elevii din Romania o sa aibe cele mai multe ore obligatorii de invatamant din organizatie cu 11600 de ore obligatorii. Media UE e sub 8000 de ore. Invatamant mult si prost.

  6. Nu cumva sa ne ducem la speciali. Sa avem grija de marile firme care cotizeaza la partid si fac evaziune fiscala. Babuta care vinde verdeturile culese din curte la colt de piata e inamicul numar 1 al economiei romanesti. Ea si angajatii din privat care castiga salariul minim. Tot astia amarati trebuie sa sufere. Fereasca sfantul sa ne apucam pe bune de treaba si sa reducem cheltuielile statului.

  7. Păi eliminați sinecuri, nu creșteți taxe.

    De ce să plătesc eu sinecurile pesedeu peneleu?

  8. Articol controlat cu cenzura!😫

  9. despre cei care au creat aceasta situatie : NIMIC NIMIC

  10. Este sigur 100%că veți crește taxele și impozitele, nu că “este posibil”.
    Ne alarmăm degeaba…..era un lucru știut dinainte de alegeri, indiferent de rezultat!
    Din păcate partea cu tăierea cheltuielilor va fi puțin “abordată”.

  11. Sindicatele si politicienii au adus tara intr- o situație grea.
    Sindicatele au vrut salarii mari iar politicienii pentru voturi și liniște sindicala au oferit salarii mari care nu se mai pot plăti azi.

    Reforma Reala trebuie sa fie asumata și clara.
    Cel puțin 4 ani nu vom acea alegeri.

  12. Primul pas , cu impact la nivel de percepție individuală:
    Eliminați pensiile speciale.
    Din momentul 0 sa fie inclusi si beneficiarii anteriori in această măsură

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.