G4Media.ro

Lipsa banilor este pe primul loc în topul motivelor pentru care tinerii…

Sursa foto: Pexels

Lipsa banilor este pe primul loc în topul motivelor pentru care tinerii nu vor să se căsătorească (studiu)

Lipsa banilor sau a bunurilor materiale este cel mai important motiv pentru care tinerii nu vor să se căsătorească, potrivit unui studiu publicat joi de Reveal Marketing Research, scrie Agerpres.

Astfel, 55% din respondenţi au considerat că acesta este motivul principal pentru care tinerii nu vor să se căsătorească, în timp ce 44% din respondenţi cred că motivul este frica de eşec sau de a nu face alegerea potrivită. Al treilea motiv, invocat de 39% din respondenţi, este presiunea planurilor profesionale.

Potrivit studiului, o expresie a schimbărilor majore de la nivelul societăţii româneşti o reprezintă evoluţia vârstei de căsătorie, iar respondenţii au considerat că vârsta ideală pentru căsătorie este în intervalul 26 – 28 ani, cu 26 de ani ca vârsta ideală pentru femei, iar 28 de ani reprezentând vârsta ideală pentru bărbaţi.

De asemenea, datele obţinute sugerează faptul că aproape jumătate din numărul subiecţilor – 47% – au o părere mai bună asupra căsătoriei în detrimentul concubinajului.

Cu privire la formarea propriei familii în viitorul apropiat, aproape 1 din 5 persoane necăsătorite au precizat că nu intenţionează să se căsătorească sau să aibă o relaţie care să dureze toată viaţa. Astfel, 12% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei au ales această opţiune.

Pe categorii de vârstă, 70% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 24 şi 35 de ani prezintă probabilitatea cea mai mare de a se căsători în viitorul apropiat, urmaţi de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani (69%).

Pe de altă parte, 34% din respondenţi au menţionat că îşi doresc să aibă o relaţie cu un singur partener pentru toată viaţa, dar fără să se căsătorească.

Doar 37% dintre respondenţi consideră că într-o căsnicie bărbatul trebuie să fie mai mare ca vârstă decât femeia. Acest procent scade însă, cu cât creşte vârsta respondenţilor, astfel că 56% dintre tinerii între 18-24 de ani sunt de acord cu această afirmaţie, însă doar 28% dintre persoanele cu vârste între 45-55 de ani răspund similar.

O tendinţă similară este valabilă şi în cazul respondenţilor care consideră că persoana care trebuie să se preocupe mai mult de casă şi de creşterea copiilor este femeia: sunt de acord cu această afirmaţie 30% dintre persoanele de peste 55 de ani și 55% dintre tinerii de 18-24 de ani.

Autorii studiului amintesc că datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că în anul 2020 s-au înregistrat 81.343 de căsătorii, cel mai mic număr de căsătorii înregistrat din 1946 până în prezent.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 21-25 ianuarie 2022, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban şi rural. Mărimea eşantionului a fost de 1.007 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1%, la un nivel de încredere de 95%.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Daca ne trebuie opulenta normal ca e scump

    • Ce opulenta visezi bai nene?
      Cu un salar „generos” de 500 de euro si apartamente de 70.000 de euro nu iti permiti nici in doi sa cumperi o locuinta, mai pune ca poate vrei si un copil si ai intrat in depresie in privinta costurilor si asta daca lucreaza si femeia, daca ea insa ramane acasa e practic imposibil de obtinut.
      250 de lei curentu, 500 caldura, 500 mancarea (o persoana, si fi atent ca am bagat minimu, stiu persoane singure ce dau 800 pe mancare), 200 servicii digitale (telefon,net,netflix/tv) daca mai e si fumator mai trage 600, unde e salaru?

    • M-am referit strict la nunta. Se poate dface si cu un buget rezonabil

    • Banii pe facturi si alimente ajung in mare parte la stapanii bruxelezi. Restul banilor munciti ajung sub forma de taxe la statul roman care se ingrijeste cu precadere de clasa bugetarilor de lux si neglijeaza investitiile.
      Urmeaza taxa pe plastic si in final taxa pe dioxidul de carbon din aerul expirat.

  2. Studiul nu e nedocumentat, mafia, corupția si lipsa viitorului sunt cauzele principale.

  3. Studiu pentru tocarea banilor, pierdut vremea si reinventarea rotii.

  4. Prea inclinati spre placeri, prea egoisti sa creasca copii. Cum de bunica-mea a reusit sa creasca cinci copii in saracia aia?