G4Media.ro

Liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders nu exclude să formeze un…

Sursa foto: Geert Wilders / Facebook

Liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders nu exclude să formeze un guvern minoritar: „Orice este posibil”

Liderul Partidului Libertăţii olandez (PVV), Geert Wilders, a declarat miercuri că nu exclude să formeze un guvern minoritar, la o săptămână după victoria formaţiunii sale politice în alegerile legislative din Olanda, transmite DPA, citată de Agerpres.

”Orice este posibil, dar sunt în favoarea unui guvern majoritar”, a afirmat Wilders la Haga.

În alegerile din 22 noiembrie, PVV a obţinut 37 din cele 150 de locuri în parlament, însă are nevoie de cel puţin două alte partide pentru a putea forma o majoritate.

Prima fază a procedurii de formare a guvernului a început miercuri dimineaţă, negociatorul-şef al PVV consultând grupurile parlamentare ale partidelor pentru a vedea ce coaliţie ar avea şanse de reuşită. Raportul său va fi prezentat săptămâna viitoare.

Wilders vrea să negocieze cu Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte, cu partidul de centru Noul Contract Social (NSC) şi cu Mişcarea Cetăţean-Fermier (BBB).

VVD intenţionează să intre în opoziţie, dar a precizat că ar sprijini un guvern minoritar condus de PVV.

La rândul său, NSC a exprimat rezerve faţă de cooperarea cu PVV ca urmare a poziţiilor radicale de dreapta ale acestuia.

Alegerile din Olanda au fost convocate după ce coaliţia guvernamentală de centru-dreapta, condusă de premierul Mark Rutte şi formată din VVD, Partidul Democraţii 66 (D66, liberal), Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi Uniunea Creştină (CU), s-a rupt din cauza divergenţelor legate de politica privind migraţia.

În luna iulie, Mark Rutte a anunţat că va părăsi politica internă. El a fost prim-ministru pentru aproximativ 13 ani şi va conduce executivul până la desemnarea unui nou premier.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...