G4Media.ro

Liderul kurd Selahattin Demirtas, aflat deja în închisoare, condamnat de justiția din…

Captura X

Liderul kurd Selahattin Demirtas, aflat deja în închisoare, condamnat de justiția din Turcia la 42 de ani de închisoare

Carismaticul lider kurd Selahattin Demirtas, care se află deja în închisoare, a fost condamnat joi la 42 de ani de închisoare, în special pentru subminarea unității statului, într-un caz care a dus deja la condamnarea Ankarei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. A treia forță politică ca mărime din parlamentul turc, Partidul Democrat al Poporului (HDP, în prezent DEM) este ținta unei represiuni necruțătoare din 2016, anul în care Selahattin Demirtas a fost arestat și încarcerat, scrie Le Figaro.

Demirtas, în vârstă de 51 de ani, fost copreședinte al HDP, a fost judecat pentru 47 de acuzații, printre care subminarea unității statului și a integrității teritoriale și incitare la comiterea unei infracțiuni, în timpul unei izbucniri de violență în Turcia în 2014, au relatat mass-media turce și ONG-ul MLSA. Celălalt fost copreședinte al HDP de la acea vreme, Figen Yuksekdag, a fost condamnat la 30 de ani și trei luni de închisoare. De teama tulburărilor, guvernatorii a cel puțin 14 provincii din sudul și sud-estul țării, unde trăiesc mari comunități kurde de origine turcă și siriană, au interzis manifestațiile timp de patru zile, potrivit MLSA. Avocații săi și-au anunțat intenția de a face apel împotriva verdictului.

Cei mai mulți dintre cei 108 inculpați din acest proces-fluviu au fost condamnați, dar unii au fost achitați. Audierea de la Sincan, la periferia Ankarei, a avut loc în absența inculpaților aflați în arest preventiv. Procurorii ceruseră ca 36 de inculpați, printre care și Selahattin Demirtas, să fie condamnați la închisoare pe viață.

Unii dintre avocații apărării au părăsit sala de judecată înainte de citirea verdictului pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor apărării în timpul procesului.

Capturarea orașului Kobane

Protestele violente din octombrie 2014, în care au fost ucise 37 de persoane în întreaga țară, au început după un apel al HDP împotriva refuzului guvernului de la Ankara de a interveni pentru a împiedica ca orașul kurd sirian Kobane, aflat la granița cu Siria, să cadă în mâinile jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (EI). Luptele erau vizibile de partea turcă a frontierei și numeroși membri ai comunității kurde din țară au denunțat inacțiunea complice a armatei turce.

Prezentat în presa străină drept Barack Obama kurd, Selahattin Demirtas a candidat din închisoare împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2014 și 2018. După ce a fost condamnat în 2018 la patru ani și opt luni de închisoare pentru „propagandă teroristă” într-o parte a acestui dosar, CEDO a ordonat Ankarei să îl elibereze „cât mai curând posibil”, considerând că încarcerarea sa a avut ca scop „înăbușirea pluralismului politic”.

Ankara acuză partidul kurzilor de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Turcia și aliații săi occidentali – lucru pe care partidul îl neagă. În vara anului 2015, o încetare a focului care era în vigoare de doi ani a fost ruptă după ce armata turcă a lansat o ofensivă împotriva pozițiilor luptătorilor kurzi din Siria și Irak.

Mii de susținători ai HDP și zeci de reprezentanți aleși ai acestuia, în special în sud-estul predominant kurd al țării, au fost închiși sub acuzația de susținere a terorismului sau de amenințare la adresa securității. Toți neagă aceste acuzații, denunțându-le ca fiind acuzații politice. Verdictul împotriva lui Selahattin Demirtas vine după ce justiția a respins miercuri o cerere de rejudecare a omului de afaceri și filantropului Osman Kavala. Bărbatul în vârstă de 66 de ani a fost arestat în octombrie 2017 și condamnat la închisoare pe viață în 2022 pentru „tentativă de răsturnare a guvernului” prin finanțarea protestelor de amploare ale opoziției de la Gezi, care au avut loc la Istanbul în 2013. El a negat întotdeauna acuzațiile care i se aduc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...