G4Media.ro

Libertatea: ICR Chișinău va fi condus de Monica Babuc / A fost…

Foto: Monica Babuc și Vlad Plahotniuc dansând / Captură Publika via Ziarul de Gardă

Libertatea: ICR Chișinău va fi condus de Monica Babuc / A fost o loială a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc și a pro-rusului Iurie Roșca

Monica Babuc, politiciană din Republica Moldova, va fi audiată miercurea viitoare în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău, scrie Libertatea, care citează surse din ICR și MAE. Informația a fost confirmată și de G4Media.

Monica Babuc este susținută de PSD, potrivit Libertatea.

Babuc a fost o loială a lui Vlad Plahotniuc, oligarhul fugar care a controlat practic Republica Moldova timp de aproape un deceniu. Ea a fost ministrul Culturii în guvernul controlat de Plahotniuc din umbră, iar după fuga acestuia din țară din cauza dosarelor penale a fost președintă interimară a Partidului Democrat, fondat de Plahotniuc.

Anterior, Babuc a fost consiliera lui Iurie Roșca, potrivit Rise Moldova. Iurie Roșca s-a lansat în politica moldoveană ca un promotor al unirii cu România, dar a devenit un pion principal al propagandei ruse. Roșca a fost șeful Sputnik Moldova, iar în 2021 a primit a primit o interdicție pe cinci ani de intrare în România.

În martie 2015, ca urmare a investigației RISE Moldova – „Miniștri cu afaceri secrete”, Comisia Națională de Integritate a constatat că Monica Babuc a încălcat procedura de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2013 prin faptul că nu a indicat mai multe afaceri în care era implicat soțul său. Însă Babuc nu a mai ajuns să fie sancționată, după ce comisia a constatat „lipsa încălcării intenționate”, potrivit Rise.

Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, a criticat propunerea făcută de PSD-PNL pentru conducerea ICR Chișinău. ”Monica Babuc este o apropiată a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, acuzat în mai multe dosare penale de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Babuc a condus interimar partidul acestuia, după fuga lui din 2019… Urmașii oligarhului Plathoniuc nu pot reprezenta interesele României la Chișinău”, a declarat Bulai într-un comunicat de presă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. S-apai. La cât de iubit a fost Domnul V.Pl. (cetatean român) printre noi, nietzsche nu-i de mirare. La ce-a ajuns ICR-ul mai nou…nici atât! Da’ poate pt. Dna cu pricina ar fi mai bun locul (liber? iaca nu mai stiu) de la London (pre limba Dânsei) mai ales ca are regim de „bed and breakfast” externalizat.