G4Media.ro

Legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a…

Legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului.

Legea prevede introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, precum şi instituirea şi acordarea premiului „Constantin Karadja”.

Actul normativ stipulează că această disciplină şcolară se include în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023-2024.

„Cadrele didactice care predau disciplina ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, în ţară sau în străinătate”, mai prevede legea.

Potrivit legii, Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic şi Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la propunerea Consiliului de onoare, acordă premiul anual „Constantin Karadja” cu ocazia zilei de 9 octombrie, „Ziua Holocaustului”.

„Premiul ‘Constantin Karadja’ se acordă cetăţenilor români şi străini, instituţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, pentru merite deosebite în prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor Holocaustului, dezvoltarea programelor educaţionale şi de cercetare privind Holocaustul din România, precum şi promovarea combaterii antisemitismului”, se arată în lege.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Muzeul Holocaustului de la Washington

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Foarte bine. Ororile istoriei nu trebuiesc ingropate.
  Acuma repetati figura pt ororile regimurilor comuniste, care au la activ mult mai multe victime – foametea din Ucraina, epurarile lui Lenin si Stalin, genocidul realizat de Mao asupra propriului popor si al lui Xi Jinping asupra poporului uyghur.

  Dar cel mai important, sa invete ce-a facut comunismul la noi si cati a omorat, cati a vanat prin munti si cati a ucis in inchisori si in camerele de tortura ale securitatii. Cati a omorat cu foametea fortata.
  Sa invete apoi cati din clasa politica isi trag radacinile din regimul vechi, ca sa inteleaga de ce suntem inca supusii unor monstri.

 2. Romania Educată, ce plm!

  • fara a cunoste ce tragedii au putut face unii nu putem merge inainte .

  • Drum bun!

  • Felicitări Andrei,despre ororile comunismului în România nu se învață la istorie,despre Canalul Dunare-Marea Neagră,Stuf în Delta la Periprava,colectivizare forțată,distrugerea intelectualității românești și multe alte nenorociri.Urmașii făptuitorilor sunt printre noi, unii ne mai și conduc,alții au acumulat averi de îi doare la bască de poporul romăn.

 3. O masura buna, cu siguranta nu va alimenta extremismul si rasismul !

  La astea adaugati si religie si asa vom intelege de ce sunt poporul ales!

  Educatia financiara este pt fraieri, hai la credite neamule

 4. 🤮🤮🤮🤮🤮

 5. Multi nu stiu sa citeasca si sa inteleaga un text asa ca vor studia pe la terase cu un suc.
  Cati istorici are tara asta?
  Asta arata cat de mult este iubit trecutul si cui ii pasa.

 6. Romanii au fost gazati în 10 august de coaliția psd-pnl, sun conducerea arogantului iohanis si dragnea. Istoria României nu mai exista. Poporul roman nu mai exista. Sistemul totalitar al mafiei transpartinice a învins.

 7. Monstruoasa coalitie psd+pnl sub conducerea lui iohanis si dragnea au gazat poporul roman în 10 august. Predoiu și hosu au matrasit toate probele. De ce nu se învață despre asta la istoria romanilor?

 8. Nici istoria voastra nu o cunoasteti pentru ca este falsificata si voi vreti sa invatati alte istorii ?

  • Orice istorie este o poveste/interpretare spusa de catre cineva, mai onest sau mai putin onest (dar tot o interpretare ramane in ambele cazuri).

   Nu studiaza nimeni fapte la disciplina Istorie.

   Asa ca, daca vrei tu, toate sunt false.

 9. Aceste ore se vor adăuga la ce 30-32 pe care elevii le au intr-o săptămână sau vor înlocui ore de fizică?

 10. Hai fă, madame cocosila, adică vrei să învețe copiii despre niște infractorii care au dat foc în piață și au bătut polițiștii care păzeau instituțiile statului. Mai mergeți și la munca. Am văzut azi niște panarame în parlament care se tăvăleau pe jos,isterici. Cum naiba, până a domnit usr-ul ați fost cuminți. Cum ați pierdut ciolanul ați scos capul. La muncă !

 11. Individul asta, adică președintele României, impreuna cu cei din guvern ma discriminează pe mine, individul nevaccinat. Ii pune si pe alții sa ma urască, marile magazine au garduri din sarma/plasa sa ma diferențieze pe mine ca individ de restul. Imi interzice sa merg la munca, sa imi câștig un ban cinstit, sa imi pot cumpăra de îmbrăcat. Și tot el imi arata ororile si duliscriminarile din timpul războiului mondial? O jigodie

 12. Si istoria aia lunga de 100 ani a romaniei deja a fost finalizata?:))))
  Nu de alta dar incapa e o hartiuta de A4

  • Kedves, Sany bacsi,
   Pune mâna și citește pe 450 A4 cartea lui Paul Lenvai „UNGURII, o mie de ani învingători in înfrângeri” , și apoi poți fi ironic cu cine vrei in Europa.

  • Informatorule, s-a umflat mămăliga stricată în tine? Tu să îți vezi de foamea ta, nu mai linge Românistanul în pįzdă că nu impresionezi pe nimeni.

 13. Confunzi statul român cu românii. Ia vezi, nu te duce calul ala inapoi in pusta?

 14. Vor învăța așa cum au învățat și istoria României. Faceți istoria manelelor că pe aia sigur o vor învăța mai mulți.

 15. De ce nu învățăm despre holocaustul armenilor, a pieilor roșii , a cambogienilor , despre drama populației de culoare după descoperirea Americii, de gulag și revoluția culturala din China lui Mao etc. Dacă
  asta înseamnă România educată … înseamnă că iar avem ghinion.

 16. Dar despre istoria polonezilor, a rusilor care erau considerati „suboameni”? Dar despre istoria palestinienilor, care si acum sunt oprimati de statul Israel? Nimic, nimic? Nu cumva asta se numeste disciminare?