G4Media.ro

Legea pentru alegerea primarilor în două tururi, întoarsă la comisiile din Parlament…

sursa foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Legea pentru alegerea primarilor în două tururi, întoarsă la comisiile din Parlament după ce nu au fost întrunite voturile pentru respingere

Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, susținută de opoziție, nu a întrunit voturile necesare pentru a fi respins şi, procedural, se va întoarce în dezbaterea comisiilor de specialitate, transmite Agerpres.

Proiectul a fost susținut de USR și AUR, în timp ce PSD și UDMR l-au respins, iar parlamentarii PNL au votat împărțit, deși poziția oficială a partidului e pentru alegeri în două tururi.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut respingerea acestui proiect, menţionând că în perioada dintre primul şi al doilea tur de scrutin „se tranzacţionează votul românilor pentru obţinerea unui post de viceprimar”. „Nu o să vă lăsăm să tranzacţionaţi votul românilor”, a adăugat Simonis, citat de Agerpres.

„Rămâne o întrebare: cât o să mai încercaţi să prostiţi România, că tot ce se întâmplă rău în România este vina USR. (…) Cât timp puteţi să continuaţi această golăneală de a refuza dreptul oamenilor de a-şi alege primarii”, a replicat deputatul USR Dan Barna.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a spus că acest proiect este iniţiat de AUR, arătând că alegerea primarilor în două tururi de scrutin reprezintă „o normalitate”.

La votul final au fost însă doar 154 de voturi pentru respingerea proiectului, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi, deoarece este o lege organică. Ca urmare. actul normativ se reîntoarce la comisii, a anunţat preşedintele de şedinţă, social-democratul Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Ma intreb cum se poate negocia un post de viceprimar cand votul este secret si dat de cetateni? Ca doar nu ia candidatul care a pierdut in primul tur voturile si le baga cu mana lui in urna in turul al 2 lea, ci trebuie sa isi convinga alegatorii sa faca asta. Dar ma rog, la PSD totul se tranzactioneaza, parlamentarii la fel sunt pusi acolo doar ca interfata, ei voteaza ca gastile ce le spune tatucul de partid, valabil acum si la PNL. Doar nu o sa reprezinte comunitatile care le-au dat votul, cum se face prin Anglia.

    • Comuniștii se vor veșnic .

    • fragment din Regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale din 30.01.2002:
      (1) Consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari. Alegerea se face prin vot secret.
      (2) Propunerea de candidaţi pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către grupurile de consilieri, de către consilieri sau de către primar.
      (3) După înregistrarea candidaturilor se ia o pauză în timpul căreia se completează buletinele de vot.
      (4) Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalităţi:
      a) fiecare consilier primeşte un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaţilor. Intrând în cabină, din lista candidaţilor vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaţilor pe care consilierul nu doreşte să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care doreşte să îl/să îi aleagă votantul;
      b) pe buletinul de vot se scrie cuvântul „DA” în dreptul numelui/numelor celui/celor pe care doreşte să îl/să îi voteze;
      c) alte modalităţi, la alegerea consiliului.
      (5) Este declarat viceprimar candidatul care a obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie.
      …etc.
      Ce se întîmplă pe la țară, în comune cu primari pesedișto-peneliști? Fix ce zice Pulfred Simonis, că știe cel mai bine. D-aia nu vrea.

  2. Pretext aiuritor. Un primar ales cu 31% din voturile exprimate nu are nici o legitimitate.

    • Cunosc caz de comună unde primarul PSD a fost ales de 8% dintre cetățenii cu drept de vot .

  3. Asta era prima noastra grija.
    In doua tururi psd matura pe jos cu toti.
    Dambla de userici.

    • Nu prea le intelegi cu votul. 😀

    • Inteleg eu prea bine cu votul.
      Nu prea intelegi tu ce s-ar fi intamplat numai daca luam ca exemplu Bucurestiul.
      Firoaica si Diamant erau primari acum.
      Nicusor si Clotilde nu prea mai aveau de unde sa adune voturi.

  4. Votul nu se poate tranzactiona pentru ca nu e nicio certitudine ca votantii vor respecta ce le spune seful unui partid. Iar daca prezenta la vot este semnificativa votanii de serviciu practic nu conteaza. Doar PSD si UDMR au de castigat ca urmare a sistemului actual si au votat in consecinta.

  5. Lasati mai ca castiga USR alegerile si cu un tur apoi le va face si in doua ture de vor castiga alegerile pe 1000 de ani inainte imperiale. 😀

    • Atunci mai bine le lăsăm într-un singur tur ca până acum și o să câștige în continuare pnl și psd încă o mie de ani. De parcă nu știm ce dezastru au făcut.. Bună logică..

    • La performantele primarilor useristi cred ca nici in zece tururi nu mai pupa vreo primarie