G4Media.ro

Legea pensiilor făcută de Lia Olguța Vasilescu, votată în Senat. Impact bugetar…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea pensiilor făcută de Lia Olguța Vasilescu, votată în Senat. Impact bugetar uriaș al legii: 8,4 miliarde de lei în primul an și 81 de miliarde de lei în 2022

UPDATE 18.43: Plenul Senatului a votat luni proiectul de lege privind pensiile, realizat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și asumat de guvern. Senatul nu a adoptat nici un amendament al Opoziției. Urmează votul în Camera Deputaților. Dacă legea intră în vigoare în forma transmisă de guvern, în 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decât duble față de acest an.

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei anul viitor (când se va aplica doar de la 1 septembrie), un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale și parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în acest an este de 61,5 miliarde de lei.

Dezbaterile asupra proiectului de lege au început miercurea trecută, în plen, senatorii urmând să finalizeze luni dezbaterile şi să se exprime prin vot asupra proiectului, transmite Agerpres.

Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat cu şase voturi ‘pentru’ şi 3 ‘abţineri’, în urmă cu două săptămâni, raportul de admitere cu amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Amendamentele adoptate în Comisie, ale PNL şi UDMR, nu au fost de fond.

Senatorul PNL, Carmen Hărău, a explicat la dezbaterile generale din plenul Senatului că proiectul de lege privind sistemul public de pensii nu va primi votul PNL pentru că „creează false iluzii pensionarilor şi nu le concretizează” întrucât majorările pensiilor sunt prevăzute „pentru anul 2022 sau chiar mai târziu”.

Senatorul USR, Florina Presadă, a atras atenţia asupra costurilor pe la care le presupune recalcularea pensiilor şi a criticat acordarea pensiilor speciale.

„Dacă PSD îşi dorea echitate în sistemul de pensii, ar fi abrogat pensiile speciale”, a spus Presadă. Ea a anunţat că senatorii USR se vor abţine la votul asupra acestui act normativ.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, senatorul PSD, Ion Rotaru, a subliniat că actul normativ propus de Guvern este bun, necesar şi aduce „multe beneficii pensionarilor”.

Senatorul UDMR, Fejer Laszlo, şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege, explicând, însă, că poate fi amendat şi la Camera Deputaţilor.

Articolul prevedere o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, principalele prevederi urmând să se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022.

Proiectul prevede că valorile punctului de pensie (în funcție de care se calculează pensiile) sunt următoarele:

  • 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019
  • 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020
  • 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021

Legea prevede că începând din anul 2022, valoarea punctului de referință crește anual cu rata medie a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referință este un alt indicator luat în calcul la stabilirea valorii pensiei și reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adică 25.

Foto: Lia Olguța Vasilescu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. În 2020 sunt alegeri.

    Dacă sunteţi deştepţi veţi merge la vot şi veţi vota cu un partid de oameni cinstiţi. Da, avem aşa ceva.

    Dacă nu votaţi, emigraţi şi sărăciţi.

    • Daca emigrati, sansele sunt foarte mari sa nu saraciti!!!

    • Nu e necesara emigrarea, daca poporul are suficienta minte incat sa voteze cu oameni cinstiti.

      Doar sa se trezeasca la realitate odata aceasta natie de inconstienti, si nu va mai fi nevoie nici de emigrare.

  2. Parlamentarii si primarii sunt cei mai nevolnici, au nevoie de pensii speciale consistente pentru a compensa lipsa spagilor si afacerilor de dupa pensionare.

  3. deci…aproape 2 miliarde de euro…

    tocmai ne-am semnat recensamantul, injumatatirea investitiilor si (cu ceva ghinion) falimentul!

    • Aproape 20 miliarde de euro ……In visele lu’ Olguta…

  4. Proiectiile pentru 2019 si 2020 se vor adeveri pentru ca sunt ani electorali iar sumele necesare nu sunt imposibile, insa cele pentru 2021 si 2022 sunt pure fantasme. N-ai cum sa crezi asa ceva.

  5. Promisiuni electorale.

  6. Sugeti.o bha zdrentelor cu tot cu zdrentarosii de diasporei și de toată sleahta de pnl.isti și usr.isti drogații dracului fuțu.va. N gura de drogați nu Ieșiți l bit dar comentați de la gură