G4Media.ro

Legea paradisurilor fiscale, depusă într-o nouă formă de către Șerban Nicolae. Modificări…

Legea paradisurilor fiscale, depusă într-o nouă formă de către Șerban Nicolae. Modificări minore ale proiectului respins în vară de către CCR

Senatorul Șerban Nicolae (PSD) a depus la Senat un proiect de lege privind instituirea unui ”regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate”. În esență, este o variantă cu modificări minore ale proiectului său mai vechi prin care propunea posibilitatea creării de paradisuri fiscale pe insule și grinduri pentru afacerile din domeniul jocurilor de noroc, energiei regenerabile, turism, alimentație publică sau comerț cu amănuntul.

Prima variantă a proiectului a fost depusă în 2017, dar Curtea Constituțională l-a declarat, pe 5 iunie, drept neconstituțional, în urma sesizărilor primite de la grupurile parlamentare ale USR și  PNL și de la președintele Iohannis. Atunci CCR invoca argumente de neconstituționalitate extrinsecă ale proiectului, legate de faptul că acesta a fost adoptat cu încălcarea principiului bicameralității Parlamentului și fără avizul Consiliului Economic și Social.

Cum argumentele Curții nu vizau prevederile în sine ale legii, Șerban Nicolae a depus proiectul de lege într-o nouă formă, cu unele modificări. Astfel terenurile vizate sunt exclusiv cele aflate în proprietate publică a statului, spre deosebire de forma inițială unde erau incluse și cele din proprietatea privată a statului.

În continuare, activitățile menționate în proiect beneficiază de un TVA redus, de numai 5%, în schimb nu mai este prevăzut un nivel de numai 50% al taxelor locale, noua formă stipulând că acestea ”se pot reduce cu până la 50%”.

O altă prevedere nouă este aceea că Guvernul decide, la cererea autorităților locale, care sunt terenurile susceptibile de a deveni zone cu fiscalitate redusă pentru tipurile de activități menționate și asigură realizarea procedurilor de trecere a terenurilor în proprietatea publică a statului, acolo unde este nevoie.

În esență, rămân neschimbate prevederile care au provocat nemulțumirea opoziției față de prima formă a legii. Astfel, în martie 2019, deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, a susţinut că legea este una „cu dedicaţie”.

„Se creează tot felul de paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, spre exemplu pentru cei care au pus mâna pe Insula Belina sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicaţie propusă de Şerban Nicolae pentru clienţii lor pesedişti şi nu numai. Este foarte grav ceea ce se întâmplă, o să o atacăm la Curtea Constituţională, pentru că am identificat motive de neconstituţionalitate”, a afirmat Stelian Ion.

El a adăugat că nu a fost verificat impactul bugetar al acestor prevederi.

„De asemenea, considerăm că e absolut nedrept pentru ceilalţi comercianţi din România care vor avea, în modul acesta, o concurenţă neloială, vor suporta o concurenţă neloială din partea celor care au asemenea zone în proprietate sau în folosinţă: insule sau alte asemenea formaţiuni. Ar trebui să mai spun un singur lucru: se pot crea şi prin intervenţia umană astfel de insule, insuliţe, prundişuri şi aşa mai departe, ceea ce înseamnă că, prin intervenţia umană, se pot crea paradisuri fiscale în România, adică îţi construieşti pur şi simplu o insuliţă sau o astfel de formaţiune şi automat vei beneficia de scutiri de taxe şi impozite. E absolut jignitor pentru toţi ceilalţi cetăţeni şi pentru ceilalţi comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în România şi cred că trebuie să punem punct acestui soi de legiferare în interesul unor băieţi deştepţi”, mai spunea deputatul USR.

Foto: Șerban Nicolae/ Facebook

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Ce aveti, ma railor, cu el? Are si el (sau ceva prieteni) nevoie sa economiseasca niste bani mai negri.

  2. Daca modificarile, oricat de minore, au fost ticluite si transmise direct de Dorneanu, s-ar putea ca ele sa fie suficiente pt trecerea legii de „filtrul” CCR.

  3. Japitele astea de politicieni nu se mai satura de sinecuri. Sunt in stare sa alunge toti romanii muncitori si cinstiti din tara si sa ramana numai ei, cu intreaga Romanie „pe persoana fizica”.

  4. Ar trebui o lege care sa interzica sa ai bani in banci din afara tarii. Ganditi-o bine. I-ar limita pe toti bezmeticii care-si bat joc de munca altora. Esti banca, nici-o problema, jonglezi cu banii in tara din care provin. Ar fi o lume minunata fara banci dar din pacate nu se mai poate, cel putin pana cand nu se perfectioneaza cripto-valuta, proof of stake, nu proof of work. Cardano(Ada) ar avea cea mai buna sansa in long-term dar pana atunci mai fac astia o criza globala.

    • P.S. : Din ce stiu, inca nu s-a facut dreptate pt. saful anilor ’90 datorat bancilor fantoma. Ce-a pazit Securitatea ? S-a securizat. Ce face SRI acum ? Afaceri.

      Oarecum off-topic dar de interes.

    • *jaful …

    • 10-20k EUR… Hai, să zicem că nu e mare pierdere, dar ai avea tupeu să-ți ții economiile de-o viață într-o bancă românească în contextul în care:
      – historically, vreo 5-6 au fost vandalizate;
      – guvernul are o istorie recentă de speriat băncile cu legi stranii;
      – guvernul este super-mega-îndatorat și are nevoie de bani ca de aer;
      – țara cu totul are o istorie relativ recentă de naționalizări și 90% din populație a beneficiat din plin de acele naționalizări;
      – votanții PSD nu ar dezaproba o ordonanță de urgență care să naționalizeze sau supra-impoziteze depozitele „bogaților” în favoarea sărakilor (gen 50% pe ce depășește 100k), drept urmare PSD ar câștiga de două ori dintr-o astfel de ordonanță.

      Eh, în condițiile astea, ai tupeu să-ți ții banii în România?

    • Da. Romania nu-i Etiopia sau Somalia. Exista inca oameni de buna credinta care-si fac treaba si lupta pt. dreptate. Eu nu fac disocieri, cred ca cea mai puternica arma PSD este educarea si scoaterea din saracie a votantilor lor. Nu stiu de ce-i vedeti ca pe niste paria doar pt. ca n-au avut sansa… Pana si din mucegai au reusit sa faca penicilina, care a salvat miliarde de vieti. Deci, da.

    • *arma anti-PSD, scuze …

    • @John Lexicon:
      Nu stiu ce varsta ai… iti amintesti cumva de chestia cu confiscarea de catre stat prin 1991-1992 a valutei in primii ani de dupa lovilutie? Prim-ministru era Theodor Stolojan, care pe atunci era fesenist, sub tartorul ion iliescu.

  5. Pai nu tot voi i-ati votat pe astia? N-ati inteles in 30 de ani ca PSD exista doar ca sa fure?

  6. Si asta este in randul otrepelor enumerate de Ludovic Orban in prezenta presedintelui Iohannis?

  7. Uite bă tiganu cum stie el să facă ce a învățat. SĂ FURE BĂ! Atâta stie tiganu si dacă mai are si o fărâmă de carte, fură mai bine! Fir ați ai dreacu de jigodii comuniste! Sper să vă duceți toți după jegul Dragnea! HUOOOOOOOO JIGIDII COMUNISTE!

  8. Shuruban Niciolaie, muncitorul de la Mecanica Fina, a ajuns mare specialist in drept la romano-americana, un fel de serparie pentru viitorii ticalosi pesedisti, locul unde si-a lustruit andreea ioana lambru fofoloanca.
    Deja o diploma la romano-americana pentru mine este un certifiucat de escroc.