G4Media.ro

Laureaţi ai premiilor Nobel pentru economie, fizică și chimie au pledat pentru…

Sursa foto: Pixabay

Laureaţi ai premiilor Nobel pentru economie, fizică și chimie au pledat pentru acţiuni împotriva schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează omenirea în mod „disproporţionat”, iar acum „este momentul potrivit” pentru a acţiona, au declarat sâmbătă trei dintre laureaţii premiilor Nobel din acest an, la solicitarea de a comenta pe marginea conferinţei ONU privind clima (COP25) în desfăşurare în Madrid, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„În viitorul apropiat, încălzirea planetei ar putea pune cu adevărat în pericol majoritatea câştigurilor realizate împotriva sărăciei la nivel mondial”, a declarat Esther Duflo, una dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie din 2019. Alături de colegii săi, cercetătoarea a fost recompensată pentru „introducerea unei abordări pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale”, conform anunţului făcut în luna octombrie la Institutul Karolinska din Stockholm.

Schimbările climatice afectează oamenii din emisfera sudică în mod „disproporţionat”, a precizat Duflo. „Deci aceasta este responsabilitatea noastră, în lumea bogată, să ne limităm consumul pentru a evita acest lucru”, a spus cea mai tânără persoană recompensată cu această celebră distincţie.

Esther Duflo a afirmat că acest lucru este „posibil pentru că noi credem că oamenii pot învăţa să înţeleagă aceste probleme”.

Stanley Whittingham, unul dintre cei trei cercetători declaraţi câştigători în acest an ai premiului Nobel pentru Chimie pentru activitatea lor ştiinţifică în domeniul bateriilor litiu-ion, utilizate pentru o multitudine de dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile, a spus că „este momentul potrivit” pentru a rezolva problema climei. „Dar trebuie să fim pragmatici”, a precizat cercetătorul, deoarece „nu putem opri pur şi simplu tot CO2”.

Whittingham a prezis că bateriile litiu-ion vor fi utilizate mai mult în transporturi, inclusiv pentru alimentarea autocamioanelor de dimensiuni mari.

Didier Queloz, unul dintre laureaţii din acest an ai premiului Nobel pentru Fizică, a subliniat că omenirea este „o specie care a evoluat şi s-a dezvoltat pentru această planetă” adăugând că „nu suntem făcuţi pentru a supravieţui pe nicio altă planetă”.

„Ar fi bine să ne petrecem timpul şi energia încercând să o reparăm”, a afirmat cercetătorul care, în 1995, alături de Michel Mayor, a realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee şi, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

Cei trei savanţi au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, la care au participat şi alţi laureaţi, înainte de ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, la 10 decembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. 90% din poluare vine din Asia, SUA si Rusia. Si atunci de ce se insista cu reducerea poluarii in Europa? Pentru ca nimeni nu are curajul sa ceara socoteala adevaratilor responsabili?

  2. Sunt curios cum o sa fie stopate, incetinite schimbarile climatice daca UE n-o sa mai produca noxe, pe cand SUA, China, India, Rusia, Indonezia, etc… o sa continue sa polueze? China abai a anunta ca planuiesc sa construiasca inca vreo 400 de centrale pe carbuni pana in 2030. La noi in UE poate sa fie totul scump, ca vwzi doamne polueaza si trebuie sa protejam planeta, iar pe altii gen China, Rusia, SUA ii doare in cur.

  3. Toata omenirea merita sa moara, fiinca e lacoma si lipsita de judecata si asta se va intampla.

    O sa ramanem fara apa si mancare fiindca niste imbuibati din toate tarile nu vor sa renunte la petrol.

    • Ăsta a rămas cu fantoșa greșită, atât de dobitoc e, a ajuns să se încurce în ele. Deci „merită să trăiască” după cum își justifică existența mizerabilă. Și să „trăiască in epoca de piatră”, bine ascuns după bolovanul de la intrarea în peșteră, cum le place lor, ” conservelor”, doar că nu ” liber”, face bube pe el când aude de așa ceva.

    • Trolul harley cel tu-dorel expune, printr-o „opinie argumentată” , ideologia de tip „curist” a „dreptei” din „conservă” însoțită apelul la luptă adresat tovarășilor săi „comuiști” -„mars la supt „.

  4. Trump Adviser William Happer Talks Climate Alarmism During COP25 in Madrid

  5. De-abia aștept să văd cum reacționează cei care spuneau că Greta Thunberg nu știe nimic și e un copil manipulat. Va fi o plăcere să-i văd cum se chinuie să explice cum laureații nobel în domenii științifice nu se pricep.

  6. Încălzirea globală generează anual un bussines de 1.5 trilioane de dolari. E o teapa cât casa care creste costurile în mod artificial si ii îmbogățește pe niște șarlatani. Normal ca China nu participă, IQ-ul lor mediu l-a depasit pe cel al europenilor care, pentru prima oară de când a călcat omul aici, a început să scadă. Cei smecheri dau tepele, iar prostii care stau să asculte o fata cu probleme de sănătate mintală diagnosticate le iau. Sorry, numerele nu mint, acesta e și motivul pentru care laureații de serviciu nu au dat niciunul si s-au rezumat numai la poezii.

    • Sunt niște proști ” laureații „, n-au ” IQ-ul” la fel de mare ca al trolului gargară CC și al tovarășilor lui chinezi de care îl leagă iubirea de dictatură. Și nu sunt nici ticăloși ca postacii mafiei PRO-PSD-ALDE care sunt și mari trumpetisti in acelasi timp si au mare grijă de stăpânii lor”sarlatani” și de „bișnițurile” lor.

  7. Omenirea a inceput sa se ia prea in serios, imaginandu-si ca Pamantul ar fi in vreun pericol.
    De miliarde de ani aceasta planeta se descurca (cu meteoriti, cu perioade de seceta, cu ere glaciare, cu furtuni cosmice, cu uragane, cutremure si inundatii)…si cu toate astea isi vede de orbita ei.
    Oamenii se tem pt sanatatea si luxul lor, nicidecum pt soarta Planetei care oricum nu tine cont de prostia omeneasca.
    La Cernobil exista deja vegetatie luxurianta, gandaci, pasari, animale care se dezvolta fara probleme, atata vreme cat nu sunt deranjate de oameni.
    Asa ca, lasati-o mai moale cu Planeta, pt ca Planeta isi vede de viata ei, cel putin inca vreo cateva miliarde de ani (daca nu cumva o spulbera vreun meteorit gigant)
    In rest, oamenii n-au decat sa inventeze masinute electrice si sa-si cumpere masti de gaze. E treaba lor, nu a Planetei.
    Planeta nu are absolut deloc de suferit, nici de pe urma exploziilor nucleare sau a defrisarilor, nici de pe urma molimelor, razboaielor sau noxelor din atmosfera.
    Terra intra pur si simplu intr-un alt ciclu al existentei, cu sau fara omenire „la bord”

  8. Wow, ai citit asta in globul de cristal sau ai intrebat-o pe mama Omida? Ti-a trecut prin cap ca s-ar putea sa te inseli? Nimic nu e 100% sigur, dar chiar daca incalzirea globala nu e reala, ce e rau sa fortam putin progresul tehnologic? O sa-ti lipseasca cazanul cu ardere interna?