G4Media.ro

La opt luni de la inundațiile devastatoare din județul Galați, autoritățile fac…

sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

La opt luni de la inundațiile devastatoare din județul Galați, autoritățile fac apel la Guvern pentru aprobarea bugetelor necesare protejării împotriva inundaţiilor / De trei zile plouă aproape neîntrerupt la Galați / Prefect: Avem echipe şi utilaje pregătite să intervină în cele mai afectate localităţi, dar suntem ţinuţi pe loc de întârzieri administrative

Prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, solicită Guvernului să aprobe, în regim de maximă urgenţă, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2025 al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), precum şi alocarea fondurilor necesare finanţării lucrărilor de reabilitare a căii ferate Galaţi-Bârlad şi a lucrărilor de refacere a drumurilor comunale din cele 30 de localităţi afectate de inundaţiile din septembrie 2024, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Solicitarea reiterează cererile anterioare transmise către Guvern şi vine în contextul în care, la opt luni de la inundaţiile devastatoare din septembrie 2024, judeţul Galaţi continuă să se confrunte cu consecinţe grave care pun în pericol siguranţa şi bunăstarea comunităţilor locale. Infrastructura hidrotehnică, drumurile comunale şi calea ferată Galaţi-Bârlad, grav afectate de fenomenele hidrometeorologice extreme, rămân nereabilitate din cauza întârzierilor în alocarea fondurilor necesare. Aceste întârzieri, cauzate de blocaje birocratice şi lipsa de acţiune la nivel guvernamental, amplifică riscurile de noi inundaţii, izolează comunităţile rurale şi creează dificultăţi majore pentru navetişti şi elevi”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Instituţia Prefectului – Judeţul Galaţi.

Potrivit sursei citate, „lipsa aprobării bugetului ANAR blochează demararea unor lucrări vitale de intervenţie şi reabilitare a infrastructurii hidrotehnice grav afectate de inundaţiile devastatoare din luna septembrie 2024” şi „lasă judeţul Galaţi într-o stare de vulnerabilitate majoră în faţa valului de fenomene hidrometeorologice periculoase”.

Deşi bugetul ANAR a fost analizat în şedinţa de guvern din 24 aprilie, documentul este în continuare blocat în procedura de avizare interministerială, „tergiversare care durează deja de peste trei săptămâni şi care împiedică începerea lucrărilor esenţiale pentru siguranţa judeţului”.

Bugetul ANAR include alocări financiare pentru: lucrări de urgenţă de igienizare, decolmatare şi deblocare a cursurilor de apă afectate în perioada 13-19 septembrie 2024; servicii de proiectare şi studii de fezabilitate necesare amenajării afluenţilor râului Siret (râurile Geru, Suhu, Chineja şi Lozova), cu un impact direct asupra prevenirii viiturilor în judeţul Galaţi.

„Procedura de atribuire pentru aceste servicii a fost finalizată, însă lipsa bugetului aprobat face imposibilă demararea lucrărilor. În tot acest timp, firmele desemnate câştigătoare au mobilizat în teren aproximativ 40 de utilaje, poziţionate în cele mai afectate comune din judeţul Galaţi. În lipsa unei decizii urgente a autorităţilor centrale, există riscul retragerii acestora în următoarele zile, ceea ce ar conduce la noi întârzieri în remedierea efectelor inundaţiilor şi în implementarea măsurilor de prevenţie absolut necesare”, se arată în comunicatul de presă.

Pe lângă infrastructura hidrotehnică, judeţul Galaţi are nevoie de intervenţii urgente pentru refacerea reţelei de cale ferată. Pentru alocarea fondurilor necesare demarării lucrărilor a fost întocmit un proiect de lege, care, deşi a fost pus în dezbatere publică până pe data de 22 aprilie, nu a intrat în nicio şedinţă de guvern pentru aprobare. Şi în acest caz a fost organizată o licitaţie publică, în urma căreia au fost desemnat câştigătorul, care aşteaptă semnarea contractului şi demararea lucrărilor.

De asemenea, s-au solicitat fonduri şi pentru repararea drumurilor comunale, care, „la opt luni de la inundaţiile din 2024, rămân deteriorate, împiedicând revenirea la normalitate a comunităţilor afectate”.

„La opt luni de la inundaţiile devastatoare din septembrie 2024, judeţul Galaţi continuă să se confrunte cu o situaţie dificilă, iar comunităţile locale rămân vulnerabile. Consiliul Judeţean a făcut mari eforturi pentru refacerea drumurilor judeţene, a unor poduri şi podeţe afectate de inundaţii. Dar este nevoie de mai mult, în special la nivelul comunităţilor locale. Primarii nu au fondurile necesare pentru a proteja localităţile cum trebuie! Avem nevoie urgentă de sprijin pentru lucrările la diguri şi la cursurile de apă. Este absolut necesar ca Guvernul să aprobe de urgenţă Bugetul ANAR 2025 şi să aloce fondurile necesare pentru aceste lucrări hidrotehnice, precum şi pentru refacerea drumurilor comunale. De asemenea, este nevoie de resurse şi pentru refacerea liniei de cale ferată dintre Galaţi şi Bârlad, rută folosită zilnic de aproximativ 2.000 de persoane, ce a fost grav afectată în timpul inundaţiilor. Orice zi de întârziere înseamnă riscuri suplimentare, în condiţiile în care episoadele de vreme extremă sunt din ce în ce mai frecvente. Solicităm, alături de prefectul judeţului Galaţi, de primarii din comunele gălăţene afectate, identificarea şi alocarea resurselor financiare cât mai rapidă pentru refacerea infrastructurii locale, protejarea populaţiei şi prevenirea de noi inundaţii. Nu cerem promisiuni, cerem soluţii! Pentru siguranţa oamenilor, pentru viitorul judeţului nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

În acest context, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean au transmis această nouă solicitare către Guvern, subliniind, încă o dată, gravitatea situaţiei cu care se confruntă comunităţile afectate de inundaţiile din 2024.

„Documentul, transmis în data de 26 mai 2025, exprimă vocea unită a administraţiei judeţene şi locale, solicitarea fiind semnată şi de primarii celor 30 de localităţi afectate de inundaţii, şi reiterează necesitatea intervenţiei rapide şi ferme din partea autorităţilor centrale, în vederea demarării lucrărilor de regularizare, consolidare şi decolmatare a cursurilor de apă, precum şi a celor de reparare a căii ferate Galaţi-Bârlad şi a drumurilor comunale”, precizează Prefectura.

Solicitarea subliniază că fenomenele hidrometeorologice extreme din acest an au evidenţiat vulnerabilităţi majore în infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor iar lipsa unor intervenţii imediate poate duce la repetarea sau chiar agravarea acestor evenimente în viitorul apropiat.

„Avem echipe şi utilaje pregătite să intervină în cele mai afectate localităţi, dar suntem ţinuţi pe loc de întârzieri administrative. Fiecare zi pierdută înseamnă un risc crescut pentru oameni şi comunităţi. În contextul avertizărilor de Cod portocaliu care au fost emise în ultimele zile pentru judeţul nostru şi al prognozelor care indică posibile noi episoade de ploi abundente, să nu putem începe lucrările de refacere a digurilor şi de decolmatare a râurilor face ca judeţul Galaţi să rămână vulnerabil în faţa fenomenelor hidro-meteorologice. Fără o infrastructură hidrotehnică refăcută, siguranţa cetăţenilor şi integritatea bunurilor sunt grav ameninţate. De asemenea, nu putem să îi uităm pe cei care fac, zilnic, naveta pe ruta Galaţi-Bârlad şi care acum sunt nevoiţi să schimbe două mijloace de transport pentru a ajunge la şcoală sau la serviciu, dar nici localităţile afectate, care nu dispun de fonduri pentru a repara drumurile comunale. Fac un apel la responsabilitate. Este o chestiune de siguranţă publică şi am cerut Guvernului să aprobe de urgenţă bugetul ANAR în vederea demarării lucrărilor absolut necesare pentru protejarea populaţiei şi a infrastructurii din judeţul Galaţi, dar şi alocarea fondurilor necesare pentru repararea căii ferate şi a drumurilor afectate de viituri”, a declarat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.

Reprezentanţii autorităţilor judeţene reafirmă că toate documentele necesare au fost transmise în regim de urgenţă încă din septembrie 2024, iar „blocajul este exclusiv unul administrativ”.

„Prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean atrag atenţia asupra faptului că populaţia din zonele calamitate trăieşte încă sub ameninţarea directă a unor noi viituri, iar autorităţile locale nu pot face faţă fără sprijinul Guvernului. În acest sens, solicitarea transmisă reprezintă nu doar un apel instituţional, ci şi o voce puternică în numele comunităţilor afectate, care aşteaptă măsuri concrete, alocări financiare şi o intervenţie coordonată pentru remedierea situaţiei”, se mai menţionează în comunicatul de presă transmis de Instituţia Prefectului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Just move from the floodplain. Wild idea, I know!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.