G4Media.ro

La 30 de ani de la unificarea Germaniei, Academia Română va aduce…

Sursa Foto: US Department of Defence

La 30 de ani de la unificarea Germaniei, Academia Română va aduce la București o bucată din Zidul Berlinului

O bucată masivă din Zidul Berlinului va fi adusă la Bucureşti de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale ”Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), transmite Agerpres.ro.

„La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Academia Română aduce la Bucureşti o bucată din celebrul zid pentru a arăta tuturor că românii au fost şi sunt parte integrantă a naraţiunii anti-comuniste şi pro-europene, începută la Leipzig/Berlin şi încheiată la Timişoara/Bucureşti”, a declarat directorul ISPRI, Dan Dungaciu, pentru Agerpres.ro.

Piesa va fi expusă în curtea Academiei Române şi va fi dezvelită joi, 7 noiembrie, la ora 10.00.

„Bucata din zid, masivă, înaltă de circa 3 metri şi cântărind 3,5 tone, este deja achiziţionată şi am început operaţiunile complicate de aducere în ţară. Bucata este autentică, cu desenele şi vopseaua originale. Va ajunge la timp în ţară şi va fi pregătită pentru eveniment. Există câteva planuri ulterioare în legătură cu această bucată de zid, dar încă nu este nicio decizie finală. E cert însă că va rămâne în Bucureşti, capitala României alăturându-se marilor oraşe care au o bucată semnificativă şi reprezentativă din Zidul Berlinului”, a precizat Dungaciu.

Imediat după acest moment, Aula Academiei Române va găzdui un simpozion intitulat „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989”.

„Evenimentul de dezvelire şi simpozionul care urmează, deschise publicului şi presei, vor avea loc în prezenţa unor personalităţi de prim rang al vieţii noastre politice, culturale, academice, religioase, diplomatice. Vor fi şi invitaţi din Germania care vor onora prin prezenţa şi cuvântul lor evenimentul”, a mai spus directorul ISPRI.

Dan Dungaciu şi-a exprimat îndoiala că România va fi invitată la evenimentele organizate la Berlin, subliniind că Academia Română şi-a asumat marcarea trecerii celor 30 de ani de la prezenţa românească „în marea naraţiune europeană a luptei pentru libertate, ilustrată plenar de căderea Zidului Berlinului”.

„Institutul nostru a decis să marcheze căderea Zidului Berlinului, de la care anul acesta se împlinesc 30 de ani, prin acest proiect derulat sub egida Academiei Române, care a aprobat şi sprijinit cu entuziasm această idee. Din informaţiile pe care le avem, evenimentele pe care Berlinul le organizează cu acest prilej vor fi fără precedent, dar mă tem că România nu va fi printre invitaţii principali acolo. Accentul va fi pus pe statele vecine Germaniei din fostul lagăr comunist. Este mare păcat, pentru că, în realitate, ce a început la Leipzig şi Berlin, apoi căderea Zidului Berlinului, a fost încununat şi împlinit, aş zice, prin jertfa de sânge pe care românii au dat-o pentru a dărâma şi ‘zidul’ care îi despărţea de lumea europeană în numele căreia au ieşit în stradă într-o revoluţie care năzuia un singur lucru: normalitatea şi firescul unei vieţi pe care românii nu au avut-o şi spre care tânjeau. 1989 a fost revoluţia normalităţii, nu revoluţia utopiei. Inclusiv pentru a marca mai pregnant prezenţa românească în această naraţiune europeană a luptei pentru libertate, ilustrată plenar de căderea Zidului Berlinului, am decis să marcăm mult mai vizibil trecerea celor 30 de ani. Este o sarcină pe care, spre onoarea ei, Academia Română şi-a asumat-o şi e un lucru care are, sunt convins, asentimentul întregii societăţi româneşti”, a încheiat directorul ISPRI, Dan Dungaciu pentru Agerpres.ro.

foto: Căderea zidului Berlinului, sursa foto: US Department of Defence 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Oare Germania chiar va face gafa asta?

  2. Este foarte bine ca reunificarea Germaniei a fost un succes. Daca nu, ar fi fost numai vina lui Dragnea.

    • De ce e stapanul tau, securistul Dan Voiculescu, atat de impotriva Germaniei?

      Germania nu da doi bani pe nimic, inafara de propria economie. Datorita nemtilor, romanii fac bani si traiesc mai bine, aici in tara muribunda a mafiei PSD.

      Deci care-i problema, postac securist ce esti? Sau iar incepi cu discutia despre cum Romania e colonie (prin vointa conducerii Romaniei)?

  3. „… pentru a arăta tuturor că românii au fost şi sunt parte integrantă a naraţiunii anti-comuniste…”, „… spre onoarea ei, Academia Română …”.
    Bă labagiilor, că mai cuvînt frumos ca ăsta niciunul nu vi se potrivește, unde-s academicienii Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu și Manea Mănescu?! Ahaaa, i-ați scos din lista de „nemuritori” (afișată pe site-ul breslei) „deîndată”, adică „imediat”, după ’89, făr’ a mai aștepta să treacă treij’ de ani! Da’ cînd o să spuneți boborului care vă plătește vouă, din birurile puse pe el, salariile și pensiile speciale, CINE I-A BĂGAT ÎN ONOR ACADEMIA ROMÂNĂ pe sus-numiții? Nu voi, bă bășinoșilor?! Ce, intrat-au singuri?! Pe cînd în însuși temutul „imperiu al răului” un academician ADEVĂRAT, pe numele lui Andrei SAHAROV, lupta de unul singur cu urmașii lui Lenin și-ai lui Stalin, pe cînd în Polonia mureau muncitori, preoți și intelectuali pentru „Solidaritatea”, voi, academicienii lu’ căcat, o primeați cu plecăciuni pe Elena iar pe Nicolae Ceaușescu vi-l puneați chiar președinte de onoare! A cui onoare, bă, a voastră?! Curvele de pe centură au mai multă. Hai, curaj, faceți publice procesele-verbale, să vedem și noi cîți „onorabili” dintre voi ați votat împotriva coanei Leana și-a lu’ nea Nicu!
    P.S. Între cei care încă respirați, sunteți mulți sub valoarea lui M.M.

  4. Le dadeam eu, asta vara, daca voiau betoane. :)) O sa insemn mult in 30 de ani. 😀

    Pickhammer-ate de mine …

  5. Le-a luat ceva timp. Chiar mă miram acum câțiva ani de ce e una la Sofia, dar nu la București.

  6. Parca seamana cu comertul cu relicve din Evul Mediu timpuriu…