G4Media.ro

Aniversare umbrită de coronavirus. La 25 de ani de la căderea granițelor…

Sursa Foto: Centre Européen Schengen

Aniversare umbrită de coronavirus. La 25 de ani de la căderea granițelor în spațiul Schengen barierele au apărut din nou în Europa

Libertate de călătorie, granițe desschise. Acest vis al multor europeni a devenit realitate odată cu semnarea Acordului Schengen în urmă cu 25 de ani. Dar în plină criză a migranților câteva state au reintrodus controalele la graniță, Azi, epidemia de coronavirus întunecă această aniversare, cu granițe închise și controale la frontiere aproape peste tot în spațiul european, notează Neue Zurcher Zeitung. 

Background. Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995.

Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.

Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.

Statele membre ale Acordului de la Schengen care totodată sunt membre ale Uniunii Europene Bulgaria, Cipru, Croația și România, respectiv statele care sunt doar membre ale Acordului, dar nu ale UE, Elveția și Liechtenstein, nu au început încă să aplice prevederile acordului, dar urmează să o facă în viitor.

Sursa Foto: Centre Européen Schengen

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Multumim pentru info! Sper sa se invete ceva din criza actuala pentru a intari UE si a nu se repeta astfel de inchideri de granite.

  2. Granițele sunt bune. Globalismul a produs această criză. Circulația libera a bolilor, fuga capitalului după forta de muncă ieftină. Globalismul ne-a lăsat fără capacitatea de a produce măști, echipamente de protecție, vaccinuri și medicamente. Tot el a născut această pegră fără patrie, simpli profitori ai unui document de identitate, fără conștiință – tot ăștia au ridicat mu..a la rang de gest de dizidență, ei care dau acum năvală să profite de un sistem de sănătate la care n-au contribuit nimic. Ei au plecat chipurile că n-aveam servicii publice bune pentru ei. Acum la necaz li se par totuși suficient de bune, după ce le-au dat m…ie cu anii. Au parăsit tara că așa le-a convenit, acum părăsesc și țările în care au emigrat. Măcar acelea le pot refuza reîntoarcerea. Noi n-avem norocul să putem scăpa de ei.