G4Media.ro

Kremlinul, după vizita lui Emmanuel Macron la Kiev: „Sunt semnale pozitive în…

Sursa foto: Pixabay / Peggy_Marco

Kremlinul, după vizita lui Emmanuel Macron la Kiev: „Sunt semnale pozitive în ceea ce priveşte decizia Ucrainei de a acţiona doar pe baza acordurilor de la Minsk”

Kremlinul a consemnat miercuri primele „semnale pozitive” după vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Ucraina privind soluţionarea conflictului între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas, un proces aflat în blocaj de mai mulţi ani, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„Sunt semnale pozitive în ceea ce priveşte decizia Ucrainei de a acţiona doar pe baza acordurilor de la Minsk, aceasta este un plus”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Însă nu l-am auzit pe preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski să spună că este gata să se ocupe de aceasta rapid”, a nuanţat el.

Moscova acuză Ucraina că refuză să pună în aplicare acordurile de la Minsk din 2015 care ar trebui să pună capăt războiului din Donbas (estul Ucrainei), soldat cu peste 13.000 de morţi în cei opt ani de când a început, potrivit ONU.

Rusia, în pofida tuturor dezminţirilor, este considerată pe scară largă drept instigatoarea conflictului prin sprijinirea militară şi politică a rebelilor separatişti.

În declaraţia sa, Peskov a reacţionat astfel la afirmaţiile preşedintelui Zelenski, care s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologul său francez. Vizita lui Emmanuel Macron a intervenit după discuţiile de luni cu Vladimir Putin la Moscova asupra crizei dintre Rusia şi Occident legată de Ucraina şi a conflictului din Donbas.

Acest conflict alimentează tensiunile ruso-occidentale actuale, precum şi riscul unei invazii ruseşti în Ucraina, în condiţiile în care zeci de mii de soldaţi ruşi sunt desfăşuraţi în apropiere de frontiera ucraineană.

Consilierii politici ai liderilor ucrainean, rus, francez şi german urmează să se întâlnească joi la Berlin într-o încercare de a identifica modalităţi pentru relansarea procesului de pace în Donbas şi pentru a discuta despre organizarea unui posibil summit al liderilor celor patru ţări din cadrul formatului de negocieri Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia).

După întâlnirea sa cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a asigurat în cursul vizitei de ieri în Ucraina că preşedintele rus a promis să nu fie ‘la originea unei escaladări’, notează AFP.

Sursa foto: Pixabay / Peggy_Marco

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. bun tare acordul de la Minsk, bate pasul pe loc ca Ucraina baga bete in roate, rusii nu

  2. Ucraina nu are ce sa caute in NATO pentru ca astfel aceasta alianta ar obtine avantaje militare asupra Rusiei care ar inclina serios balanta in favoarea acesteia in cazul unui razboi. Sustin Rusia si VVP!

    • Rusia. Secole de expansiune. Secole de agresiuni si nerecunoasterea dreptului altor natii la pace si independenta. Rusia, cea care face pe fata mare astazi nerecunoscand granite si dreptul altor state la suveranitate si la a lua masuri pentru a se apara. Ucraina a crezut in promisiunole rusilor atunci cand a renumtat la armamentul nuclear. Mare greseala! Astazi daca aveau arme atomice altfel era Putinel.

  3. Rusia nu cunoaste nici o altă politica sau negociere decât metoda pumnului în gură.