G4Media.ro

Klaus Iohannis: România este prima ţară din Europa unde se va implementa…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici, relatează Agerpres.

„La selectarea aceasta s-a ajuns fiindcă în marja COP 26 de la Glasgow am avut o întâlnire cu domnul Kerry, însărcinatul special al Guvernului SUA pentru proiecte de prevenire a schimbărilor climatice, şi înainte au existat adunări, contacte între ministerele de resort, dar atunci ne-am hotărât împreună să mergem pe această cale. România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici, deja se face primul pas, se merge spre o proiectare, după care vom implementa efectiv aceste reactoare.

Se ştie deja unde va fi amplasat primul reactor. În afară de a avea noi acces la această tehnologie şi de a primi astfel de reactoare modulare, vom fi în situaţia după câţiva ani să producem noi astfel de reactoare şi să le punem la dispoziţia altor aliaţi şi parteneri. Cu certitudine, dacă ne facem treaba aşa cum trebuie, vom deveni primul stat din Europa care implementează efectiv această tehnologie”, a spus şeful statului, în marja Summitului NATO de la Madrid.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.

Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Casa Albă.

Sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. lasa ca o sa dam la vot PNL-ului numai ****

 2. In traducere: field test!

 3. FURTUL VA FI SECRETIZAT.

 4. Romania
  ministrul de externe vorbeste cu insarcinatul cu afaceri
  presedintele discuta cu insarcinatul special
  ATAT

 5. Mindri ca sintem cobai. Ar putea fi un nou slogan.

  • Tehologia este folosita de zeci de ani, dar tu, un sclav rusesc ce sa stii, au bagat aia de la AURusia dorguri in tine de nici numai sti cum te cheama!

 6. Suntem prima tara din lume. Ne au gasit pe noi sa testeze sistemul. Si ne mai si bucuram. Dar Johnny e prof de fizica, intelege fenomenul.

 7. Proiecte nefinalizate la americani,congresmenii nu și au dat acordul din cauza opoziției fata de o tehnologie riscanta,noua,încă în stadiul de proiect.Ei încă studiază standardizarea acestor centrale.Canadienii au în lucru în 2 locații aceasta tehnologie noua,motivul fiind suprafață întinsă a Canadei,plantarea acestora în locații unde sa evite transportul energiei electrice pe mii de km. peste munți și păduri.

 8. Bechtel reloaded!

 9. …ok,sa presupunem ca tehnologia este implementata la Doicesti și treaba începe sa se miște.Tot ce înseamnă tehnologie va fi luata din vest.Tara noastră a avut grija prin guvernanții ei sa pună la pământ o întreaga industrie electrotehnica.De unde iei generatoarele,turbinele,transformatoare,aparatele de măsură și control,motoarele electrice,pompele,întreruptoarele de mare putere,cazanele,etc.?Din vest.Fabricile noastre sunt la fier vechi.Nu suntem în stare sa finalizam centrala de Iernut sau reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și visam la tehnologie SMR.

 10. …ok sa mai presupunem ca încep sa se producă primii kWati,americanii au plecat și noi tb. sa avem grija de centrala , standardele de siguranță în acest caz sunt foarte înalte.Cu cine le asiguri? Tehnicianul de la pupitru tb. sa gândească cu capul lui altfel va fi un mic Cernobal. În fata lui e o centrala nucleara ,nu o instalație electrica de apartament.Dar la întrebarea asta ne răspunde dl președinte cu al sau proiect de educație.

  • Mesajul tau arata increderea pe care o avem noi in noi. Ai toate motivele.
   In treaba asta cred ca, totusi, nu trebuie sa-ti faci griji, nu vor fi politicieni la pupitrul tehnic.
   Pericolul e sa nu se faca sau sa stea oprite. Lipsa combustibilului ar fi o problema reala.

  • Sunt 3 persoane care opereaza (practic supravegheaza) o centrala cu 12 reactoare, restul e automat.

 11. De asta are nevoie rrromania. Bravo. Vai de capul tău domnule iohanis. Țara lucrului prost făcut. India.

 12. Pupatii in fund pe Americani in continuare

 13. Sunt radioactive și poluează mai rău că reactoarele clasice, plus că siguranța lor nu este dovedita

 14. Același impostor Werner ne spunea, ca România este un stat eșuat, asa ca dacă este sa bubuie, atunci sa fie într, o colonie

 15. Asa e.Politicul nu sta la pupitru,sta în culise,ascuns ,își ia banii,trage sfori,spune unor oameni superdestepti,modești care și vad de treaba lor ca sunt prosti ,nu fac bani,n au vile ,n au Mercedes.Va ascundeți în spatele unei tastaturi asa cum ați făcut o și acum 25 de ani, când oameni din umbra au luat decizii catastrofale pt.tara.De ce nu spune președintele ca pt.aceste centrale jumătate din necesar e asigurat de industria românească ( dealtfel rețeaua americana e diferita ca tensiune și frecventa).

 16. România abia dacă foloseste acest curent electric.
  Abia dacă avem 1% mașini electrice.
  Oricum suntem cu rata de utilizare a energiei la pământ.

  Avem pe de alta parte tone de energie eoliana. Avem posibilitatea sa facem ferme de energie solara de 1000 ori cât avem acum.
  Si mai avem si hidroelectrica care merge în continuare fără probleme.
  Nu avem nevoie de porcăriile astea la noi în tara.