G4Media.ro

Klaus Iohannis, mesaj pentru noii magistrați: Explicarea clară și argumentată a deciziilor…

Klaus Iohannis, mesaj pentru noii magistrați: Explicarea clară și argumentată a deciziilor luate și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil implică nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci și una de ordin moral

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii un mesaj, în care afirmă că independența și imparțialitatea sunt noțiuni care „pot fi rapid golite de conținut” dacă legea nu este aplicată în mod egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social și că explicarea „clară și argumentată” a deciziilor luate și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil implică „nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci și una de ordin moral”.

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție a noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii: 197 de magistrați, 129 de judecători și 68 de procurori.

În mesajul transmis acestora, președintele mai susține că noii judecători și procurori sunt parte din demersul de construcție a încrederii în sistemul judiciar, a încrederii în lege și în instituțiile statului.

„Vă încurajez să fiți permanent implicați în bunul mers al sistemului judiciar în ansamblul său, nu doar în activitatea dumneavoastră de la instanță sau parchet”, transmite Klaus Iohannis.

Redăm integral mesajul președintelui Iohannis.

„Felicit tinerii absolvenți care, prin răbdare, muncă asiduă, sute de ore de studiu temeinic și perseverență, și-au pus carierele în slujba justiției. Reprezentați o generație de judecători și procurori care și-a definitivat formarea inițială în vremuri dificile, uneori marcate de incertitudini, cu un impact semnificativ atât asupra sistemului judiciar, cât și a justițiabililor. Cu atât mai mult, în acest context atipic pe care îl traversăm cu toții, este admirabilă perseverența dumneavoastră de a vă dedica acestor nobile profesii. Valorile care stau la baza activității dumneavoastră, pregătirea, cunoștințele, energia și dorința de a fi în slujba dreptății vă vor fi călăuze în drumul pe care îl începeți.

În mod inevitabil, parcursul dumneavoastră profesional va fi presărat cu provocări diverse, care pot să vizeze nu numai incoerența cadrului normativ ori aspecte de ordin instituțional – organizatoric, dar și elemente care țin de valorificarea noilor tehnologii sau chiar dileme de natură etică. Am încredere că, indiferent de situațiile dificile cu care vă veți confrunta, principiul fundamental care va sta la baza deciziilor dumneavoastră va fi acela că justiția este un serviciu aflat în slujba cetățenilor. Este un principiu destinat protejării drepturilor și libertăților fundamentale și restabilirii ordinii și dreptății în societate. Prin urmare, fiecare hotărâre pronunțată nu se referă doar la aplicarea unor articole din lege, ci are un impact direct asupra vieților celor care vă stau în față.

Independența și imparțialitatea sunt noțiuni care pot fi rapid golite de conținut dacă legea nu este aplicată în mod egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social. Construirea unui sentiment de dreptate în societate și consolidarea încrederii cetățenilor în justiție trebuie să reprezinte nu numai un obiectiv al sistemului judiciar, ci și al fiecărui actor care face parte din acest sistem. De aceea, responsabilitatea dumneavoastră este una deosebită.

Explicarea clară și argumentată a deciziilor luate, respectarea principiilor pe care se clădește un sistem judiciar într-un stat democratic, precum accesul la justiție, egalitatea în fața legii și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil implică nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci și una de ordin moral. Ca promotori activi ai unor valori care creează o cultură democratică, vă aflați în prima linie a apărării unor principii fundamentale. Fără justiție nu există un stat de drept și fără stat de drept cetățenii sunt supuși abuzurilor puterii.

Ultimii ani au reprezentat un test de maturitate, atât pentru societatea românească, cât și pentru clasa politică, în procesul de consolidare a unui sistem de justiție independent și în intensificarea luptei împotriva unor fenomene infracționale. Acest efort nu se încheie cu repararea legilor justiției sau cu îndepărtarea unor anomalii din sistemul judiciar. O cultură a corectitudinii, a respectului față de lege și a echității se construiește în timp, din fiecare interacțiune cu justițiabilii, atât prin respectul arătat acestora, cât și prin profesionalismul și moralitatea magistraților. Ca judecători sau procurori, începând de astăzi, sunteți parte din acest demers de construcție a încrederii în sistemul judiciar, a încrederii în lege și în instituțiile statului. Vă încurajez să fiți permanent implicați în bunul mers al sistemului judiciar în ansamblul său, nu doar în activitatea dumneavoastră de la instanță sau parchet.

Rămân un susținător ferm al independenței justiției și al întăririi statului de drept, aspecte care au reprezentat constante în activitatea mea de Președinte al României. Îmi doresc ca idealurile care v-au impulsionat să îmbrățișați aceste profesii să rămână vii pe tot parcursul carierei dumneavoastră, în slujba binelui comun și a dreptății, iar integritatea și profesionalismul dumneavoastră să reprezinte modele pentru societate.

Vă urez succes!”

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. macar daca jumatate inteleg si accepta tot e ceva .

  2. Ii doare pe aia în fund de independenta justiției și alte balmajeli, pe ei ii interesează privilegiile și pensia speciala cu multe zerouri!

  3. Și uite-așa o barbă avea!

  4. Judecatorii si procurorii sint cei mai mari micinosi si tilhari . In cazurile in care cetatenii reclama demnitari si functionari publici / bugetari ei se coalizeaza cu feclamatii si dau cu tifla cetateanului . Cetateanul nu va obtine vreodata dreptate cu procurori si judecatori corupti .

    • in general sunt de acord cu dvs. insă e dureros sa va contrazic in acest caz precis. exista o noua generatie de magistrati. ei sunt din păcate ingropați in dosare anoste, de contencios administrativ. au mii de astfel de cazuri de rezolvat. sefimea ii ține ocupați, legile strambe nu le dau nicio şansă sa avanseze numai pe merit. e o miscare „inteligentă” si cu premeditare a celor mai vechi, cei mai mulți cu pete, probleme de morală, legaturi periculoase, corupți unii pâna in măduva oaselor, in ciuda salariilor faraonice.