G4Media.ro

Kelemen Hunor, despre taxa de solidaritate: Sunt de acord pe o perioadă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Kelemen Hunor, despre taxa de solidaritate: Sunt de acord pe o perioadă limitată să mergi spre o astfel de direcţie, pe anumite companii, din energie, IT, farmaceutice / Companiile au făcut profit pe consumul cetăţenilor români

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susţine introducerea unei taxe de solidaritate, dar pentru o perioadă limitată şi care să fie plătită doar de firme din anumite domenii. Preşedintele UDMR a declarat la Europa FM că nu a fost prezentată în coaliţie o variantă de lucru, ci a fost lansată doar ideea unei astfel de taxe.

”Trebuie să vedem ce companii vor fi atinse şi pe ce perioadă. (…) Sunt de acord pe o perioadă limitată să mergi spre o astfel de direcţie, pe anumite companii, din energie, IT, farmaceutice. Nu este ceva extravagant pentru că, totuşi, pe consumul cetăţenilor români ai făcut această creştere a profitului. Trebuie să vedem dacă se poate pune în aplicare şi în ce termeni”, a explicat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai spus că în ceea ce priveşte această taxă, este o viziune diferită de la un partid la altul în coaliţie.

”În 2021, propuneam o taxă de solidaritate pentru 2 ani. Noi am făcut atunci un calcul şi ar fi însemnat 1,4-1,5 miliarde de euro, dar nu pentru toate companiile, ci doar pentru cele care în pandemie au făcut un profit mai mare decât era programat în bugetul lor cu un an înainte. (…) Atunci eu am spus că trebuie să vedem dacă reuşim să introducem o taxă de solidaritate pentru 2 ani. Deci nu este ceva nou, se mai practică în Europa, dar temporar, nu pe termen mediu sau lung”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR consideră că este nevoie şi de discuţii cu companiile vizate de o astfel de taxă de solidaritate, ca să ştie pe ce perioadă se va aplica.

”Trebuie argumente. Nici în 2021 PNL-ştii nu au fost de acord. Într-o coaliţie în care sunt trei formaţiuni politice, cu viziuni diferite, e absolut firesc să existe discuţii şi polemici (…) Vom ajunge la un compromis”, a mai spus Kelemen.

PSD a solicitat, joi, partenerilor de la PNL, într-un comunicat oficial, să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari, pentru că, spune formaţiunea, ”nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe”. Ei mai cer liberalilor ”să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.

”Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, aşa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii româneşti care raportează profiturile reale şi plătesc impozite a căror valoare depăşeşte 3-4% din cifra lor de afaceri. Mai mult decât atât, taxa de solidaritate susţinută de PSD vizează în special companiile care şi-au multiplicat veniturile prin creşterea speculativă a unor preţuri, în actualul context inflaţionist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetăţenilor români”, mai spunea PSD în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a răspuns: ”Noi vă putem exprima ca de fiecare dată poziţia nostră ferma şi pragmatică. Nu susţinem majorări de taxe şi impozite care în mod evident ar aduce o povară în plus pe umerii mediului economic care şi-asa, ştiţi foarte bine, se confruntă cu multiple probleme şi o majorare a acestui regim de taxare in condiţiiile în care doar ce ţi-a intrat în vigoare noul Cod fiscal de la 1 ianuarie. Practic ar sufoca această economie reală şi ar alunga parte din investitori, lucru cu care evident nu putem fi de acord, ca să nu mai spun de posibilele scumpiri în lanţ pe care le poate declanşa introducerea acestui impozit de 1% suplimentar din cifra de afaceri pentru companiile mari”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ele au facut profit si voi vreti sa il confiscati

  2. Pai si de cand e ilegal sa faci profit in IT bai nene kelemene? Ca n-a crescut pretul kilobitului ca la barilul de petrol sa zici ca a fost din cauza razboiului. Oamenii au muncit mai greu in pandemie. Le e mai greu acum cu preturile la utilitati marite si nesubventionate cum a fost pana la ultima lege. Ce a facut statul pentru companiile astea ca sa le ceara solidaritate acum? Statul cand a fost solidar cu ei?

  3. UDMR e un partid in fiintat de PSD la fel cum sunt si asa numitele „minoritati” care intra in parlament FARA VOT cu 18 locuri de rezerva pt PSD. Tara sata e condusa de PSD si secu

    pe astia doa run razboi poate dsa-i doboare. Sa speram ca va veni

  4. Pai cu ce sa plătească armata de bugetari și pensiile speciale? Sa vedeți angajări la stat și noi categorii de pensionați speciali înainte de alegeri!
    Ce nu spun ei este ca firmele vor transfera pierderile în preturi, deci tot prostimea va plăti! Mai este și credibilitatea acestui susținător al lui Orban și chiar bună credință!

  5. Mai e vreun partid de dreapta la guvernare sau PNL si UDMR s-au molipsit de socialism de la PSD?
    Stiam ca PNL si UDMR sunt in grupul popu.larilor europeni, de dreapta, nu la socialisti, dar s-au transformat in doua PSD-uri mai mici…

  6. NU iesiti la vot, lasatii sa va suprataxeze si apoi sa va plangeti ca nu aveti joburi sau mariri de salarii
    Good job corporatistii!

  7. IT-ul a facut profit pe consumul românilor? Du-te acasa, bai, habarnistu-le!

  8. Una e sa faci profit baban vanzand poșete Hermes, ceasuri rolex sau iiahturi și alta vanzand un produs sau serviciu indispensabil gen energie, apa, hrana.

    • si crezi ca o sa se ieftineasca energia daca intra in vigoare aceasta taxa ??
      sau o sa creasca si mai mult pretu?

  9. Băncile si companiile din energie au făcut profituri nesimțite pe spinarea romanilor. Poate si anumiți smecheri din Farma (vezi Pfizer).
    IT-ul nu vinde nimic in Romania, profiturile aici sunt din exporturi.

  10. Kelemen doar confirmă că sunteți o nație de proști.

  11. Consum mare inseamna si incasari mai mari la bugetele publice caci consumul e plin de taxe si accize . Guvernanti tilhari doresc sa ia cu japca legala cit mai mult din rodul trudei mediului privat ca sa se sature ei si sa imbuibe armata de bugetari ( multi , scumpi si ineficienti ) .
    Bugetarii reprezinta capusele neamului . Niste stirpituri .

  12. Da mă da, să faca o companie profit că se strâng astia ca hienele la hoit. Pai nu mai bine încurajezi externalizarea profitului către tari cu oameni sănătoși la cap?

  13. O haita de hoti si banditi sant la fraiele tari ce se numesc cumetrii politice in curand destructurate.