G4Media.ro

Kӧvesi: În sistemul medical, cu siguranţă numărul de fraude în această perioadă…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kӧvesi: În sistemul medical, cu siguranţă numărul de fraude în această perioadă ar putea să crească/ Nu pot uita acei oameni care au susținut Justiția și au ieșit în stradă: Nu abandonați. Corupția poate fi învinsă

Laura Codruţa Kӧvesi, procuror-şef european, a vorbit vineri, în cadrul forumului online Eurosfat, despre provocările create de pandemie asupra statului de drept, despre rolul instituţiei pe care o conduce, şi a declarat că se află în negocieri cu ministrul Justiţiei privind numărul de procurori europeni din România. Ea a mai pus că nu există ţări „curate” în Uniunea Europeană, ci doar ţări în care sunt investigate mai multe sau mai puţine cazuri de fraudă, şi că, în contextul pandemiei, este posibil ca numărul de infracţiuni în sistemul medical să fi crescut.

Întrebată cum a afectat pandemia accesul la justiţie, procesul echitabil şi respectarea principiului contradictoriu, Kӧvesi a declarat: „Pentru că, pentru prima dată, vom avea mai mulţi bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate, mai puţină rigurozitate în a respecta anumite reguli care până acum au fost implementate, înseamnă un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare”.

„Tema statului de drept, mai ales în acest context al pandemiei, este extrem de provocatoare pentru mine”, a subliniat ea.

Numită în urmă cu un an prim-procuror al Parchetului European, ea a explicat: „Când vorbim despre stat de drept, cred că trebuie să avem în vedere două elemente extrem de importante: faptul că în general vedem atacuri la statul de drept acolo unde există suspiciuni de corupţie sistemică şi fraudă, acolo unde s-a dezvoltat un întreg sistem de conexiuni între politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni care au acţionat în comun pentru fraudarea resurselor publice şi care vor să menţină controlul asupra lor; al doilea este independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept. Nu este un privilegiu oferit judecătorilor şi procurorilor, ci unul fundamental într-un stat de drept. Este evident că atunci când politicienii nu doresc o justiţie independentă şi, de exemplu, încearcă să obţină cât mai multă influenţă asupra numirii judecătorilor şi procurorilor în funcţii sau asupra carierei acestora, scopul este de a folosi sistemul judiciar în alte scopuri şi putem spune că avem de-a face cu un atac la statul de drept”.

Prin activitatea pe care o va desfăşura, Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii Uniunii Europene, ci şi statul de drept, a mai spus ea.

Parchetul European are competenţa de a efectua investigaţii de natură penală. După cum a explicat Kӧvesi, va exista o abordare unitară în investigarea fraudelor financiare, „o armonizare a procedurilor în cadrul investigaţiilor şi a bunelor practici pentru toate sistemele de aplicare a legii la nivelul UE”, va exista o strategie clară în depistarea şi investigarea fraudelor cu fonduri europene, „o concentrare reală şi mai eficientă pe recuperarea daunelor şi a veniturilor infracţiunii”, o cunoaştere mai bună a modului în care aceste fapte sunt comise şi o mai bună prevenire.

„Când vorbim despre frauda financiară, cu TVA, de infracţiunile transfrontaliere, trebuie să avem în vedere viteza cu care infractorii îşi shcimbă modul de operare ca reacţie la aplicarea legii, iar flexibilitatea Parchetului va elimina majoritatea obstacolelor care existau până acum în cooperarea judiciară internaţională”, a mai explicat ea.

Kӧvesi a citat un studiu recent care arată că daunele cu TVA în decursul unui an în interiorul UE sunt undeva între 30 şi 60 de miliarde de euro. „Nu avem ţări curate în Europa. Nu avem nici cele mai corupte şi cele mai vinovate. Astfel de infracţiuni se comit în absolut toate statele membre. În urma unei analize pe ultimii 4 ani, am constatat că există state membre în care sunt investigate sute de dosare pe an şi state în care sunt investigate 3 sau 4 dosare. Asta poate însemna că nu a existat o prioritate în investigarea acelor infracţiuni. EPPO va avea acest avantaj, că va avea o abordare unitară”.

Legat de numărul de fraude semnalate recent, Kӧvesi a declarat: „În sistemul medical cu siguranţă numărul de cazuri în această perioadă ar putea fi la fel ca în trecut sau chiar ar putea să crească. Mă refer, în special, la domeniul achiziţiilor publice. Atunci când ele sunt făcute fără licitaţii, fără reguli stricte, e clar că există un risc mai mare. Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la astfel de infracţiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) pe care îl considerăm că poate fi în măsură să facă nişte verificări prealabile”.

Pentru Parchet a fost solicitat un buget anual în jur de 55 de milioane de euro. „Cu această sumă vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state care vor trebui, cel puţin pentru început, să gestioneze un număr minim de 3.000 de dosare”. În competenţa EPPO vor intra toate dosarele întocmite începând cu anul 2017.

EPPO nu poate fi operaţional mai devreme de 3 ani de la publicarea în jurnalul oficial. „Acest regulament a fost publicat în noiembrie 2017. O decizie privind începerea activităţii este una comună – între Comisia Europeană, Parchet şi statele membre. Majoritatea statelor sunt pregătite”.

Alcătuit din procurori din 22 de state membre UE, care trebuie să unifice o procedură, Parchetul European „dă posturi în plus de procurori unui stat membru”.

„Noi suntem acum în mijlocul unei negocieri. A fost făcută public această cifră de 15 procurori. Până în acest moment, eu nu am fost de acord cu aceasta, având în vedere statisticile din ultimii 4 ani de la DNA, dar şi modul în care este organizat sistemul judiciar în România. Infracţiunile pe care Parchetul European le va investiga, în cazul în care sunt probe şi vor fi trimise în judecată persoane care sunt considerate vinovate, cazurile se vor judeca în instanţele naţionale, în limba română. Asta înseamnă că vom avea minim 41 de tribunale şi 16 curţi de apel care vor judeca aceste dosare. Ori 15 oameni să facă investigaţii în 600 de dosare şi să participe în toate aceste instanţe nu sunt suficienţi. Dar suntem în discuţii cu ministrul Justiţiei cu privire la avea un acord asupra numărului care este necesar. Acest număr de procurori europeni, care vor fi plătiţi de Parchetul European, trebuie să garanteze că nivelul de protecţie a fondurilor europene va creşte, nu va scădea”.

Românilor ea le-a transmis în final: „Statul de drept în România a fost supus presiunilor mult timp şi nu pot uita acei oameni care au susţinut justiţia şi au ieşit în stradă, foarte mulţi, tineri, şi îi incurajez să continue pe acest drum. Nu abandonaţi, corupţia poate fi invinsă!”.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. eu nu sunt suparat pe nimeni.

    aranjati-va cum va simtiti Fericiti.

  2. Tâlharii rosii fac legea în Romania.

  3. cineva care a inteles mesajul strazii
    PNL-ROMANICA-NORMALA-EDUCATA s-a comportat FIX CA PSD-UL
    inca mimeaza dialog, dar stim ce „dialog” au avut si in cazul referendumului, si in cazul numirilor, si in cazul SS , si cazul Hosu …
    vedem PNL ce ministri are, acelasi calapod ca PSD, poate un pic mai cizelati si mai educati, in rest .. rezultatele .. se vad: numiri de rude, declaratii de avere, mistocareala si considerat poporul prost, impostura si intradevar alegatorii lor inghit

    • Lingăule ,ne pișăm pe tine și pe USR++ al curului…..
      Siktir zdrențelor ordinare #rezist….

  4. Chiar credeti, doamna Kovesi, ca iesirea a sute de mii de oameni in strada a rezolvat intre 2017-2020 problemele justitiei? Sa fim seriosi. In prima faza au stopat cu ajutorul autoritatii presedintelui procesul Ordonantei 13. Dar apoi, in Parlament cat au luptat cu Nicolicea si Iordache membri marcanti ai USR. A fost o lupta sterila. Avem nevoie, doamna Kovesi, de oameni de stat care sa faca sa mearga unse institutiile unui stat mega-corupt

    • dar nici n-a sustinut asa ceva sau tu nu citesti ce spune???
      spune cu totul si cu totul altceva. cum sa rezolvi problemele justitiei in strada? ar fi si culmea. dar s-a stopat un proces. cat de cat. a fost o chestie necesara, dar nu si suficienta.

  5. Pe 10 August 2018 s-a pus capac in mod brutal (putin spus) luptei unor tineri frumosi care si-au luat-o pe cocoase si nu vor avea parte de o justitie dreapta. Dimpotriva.
    Si atunci? Mai merita cand justitia merge in gol in aceasta tara?

    • Nu am obtinut mai nimic, degeaba s-a intors Diaspora de la Castelele lor din Franta. Mi-au dat post de secretar de stat si Broscoiului post de director la Timisoara, dar Madalina e inca somera.

  6. Îmi pare rău, am abandonat deja! Nu poți lupta o viață întreagă ca s-o vezi pe Fata Morgana pentru că îți pierzi timpul inutil și te trezești că ți-a trecut și viața!

  7. Infractorii si criminalii economici trebuie lasati in curul gol. CONFISCAREA averilor ilicite !!!!!!!

  8. Nu e nici o surpriza ca Predoiu de la Justitie, cel mai corupt ministru PNL, mai rău chiar decât foști miniștrii PSD, nu vrea sa aibă procurori europeni suficienți în România. Chiar dacă sunt plătiți de UE, nu din bugetul ministerului său.
    Dă-l afară Orbane pana nu e prea târziu și te costă alegerile.

  9. Succes D.na Kovesi. Toate asteptarile se-ndreapta catre Dvs. care puteti stavili valul de coruptie si furtul din banul public. In tara , lupta anticoruptie a stagnat , iar Pandemia ne tine in casa. Tot corpul magistratilor este in asteptare pe banii nostri si nu putini. Nu stim ce asteapta , probabil , trecerea timpului ,necesar ptr. a clasa dosare. Asta-i preocuparea nr. 1 a justitiei la acest moment Dl. Ministru cica face legi , poate le face pana la finele mandatului sau. Cred ca Dna. Birchall pana acum ar fi fost mult mai activa . Pacat ca Dl. Orban nu a cooptat-o in Guvern. Nu-i tarziu niciodata.

    • Ce vă mai place să o lingeți în dos pe baragladină, gunoaielor împuțite #rezist…..
      Dar de sutele de dosare abuzive făcute de paraditorii DNA pe timpul ei și anulate în instanțe cu art. ,,fapta nu există” , nu comentați deloc…
      Siktir zdrențelor ordinare #rezist….

    • imputita e ma-ta ca a facut asa dobitoc ca tine.

  10. Dupa plecarea pedelistilor de la butoane s-a produs o basculare, nu le mai folosea „lupta” impotriva coruptiei, dimpotriva, s-ar fi intors impotriva lor, asa ca au trecut, impreuna cu pesedeii, la interpretarea rolurilor de victime ale unor pretinse abuzuri. Pe sefa anticoruptiei au distribuit-o in rolul de „baubau”. Este ca in „dilema prizonierilor”, cand nimeni nu spune adevarul, toti profita la maxim.

  11. Răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă poate stopa corulția.
    ”Fapta nu există” ????…. dar corupții, bugetari de-o viată, au averi colosale. Cum????
    Răspunsul este evident: coniventa magistratilor cu infractorii

  12. Lasati ipocrizia d-na Kovesi, ca stiti foarte bine cum a functionat DNA (acum nu mai functioneaza!) in vremea cand dv., erati sef al institutiei!
    Cei care am facut greseala sa credem si am riscat, sesizand cu probe fapte grave de coruptie, am ajuns tinte ale infractorilor pe care ar fi trebuit sa-i pedepsiti, ba mai rau am ajuns sa fim haituiti si am indurat tot felul de abuzuri din partea acelor institutii care ar fi trebuit sa ne sustina si sa lupte impotriva coruptiei.
    Hotii au fost achitati din cauza coruptiei din propria dv. „ograda” iar oamenii onesti care au crezut in aceasta lupta impotriva coruptiei, au ajuns pe drumuri cu vietile distruse.
    Lasati demagogia, din pacate am inteles prea tarziu ca nu se dorea nimic bun sa se intample, voi, „puternici” momentului, nu o sa va scoateti ochii niciodata, va protejati reciproc si va bateti joc de o tara intreaga!!!

  13. Baschetbalisto dupa ce Taica Lascu te-a facut procurareasa , si basescu te-a suit in copact deoarece esti inalta ca plopu ,ai dovedit ca puti de capabila ce esti .

  14. ESTE doar o PANARAMA !!!

  15. Esti tare, acum ancheteaza ce facea Puiu Popoviciu cu Hunter Biden.