G4Media.ro

Justiţia britanică îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei,…

Sursa Foto: Twitter

Justiţia britanică îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, în disputa privind aurul de la Banca Angliei

Înalta Curte a Marii Britanii a anunţat joi că a considerat ‘fără echivoc’ recunoaşterea opozantului Juan Guaido ca ‘preşedinte interimar’ al Venezuelei, într-un caz ce vizează stabilirea autorităţii ce poate dispune de rezervele de aur ale acestei ţări depozitate la Banca Angliei, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

‘Guvernul britanic îl recunoaşte pe dl Guaido ca preşedinte constituţional interimar al Venezuelei’ şi, ‘în virtutea doctrinei ”O singură voce”, Curtea acceptă această declarare ca fără echivoc’, a scris judecătorul Nigel Teare în decizia sa.

Banca Centrală a Venezuelei (BCV) a anunţat imediat că va face recurs. Acest verdict ‘ignoră în totalitate realitatea din teren’, a declarat Sarosh Zaiwalla, avocatul BCV.

După recunoaşterea de către Foreign Office a opozantului Juan Guaido, pe atunci preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei, drept preşedinte interimar al ţării în februarie 2019, Banca Angliei a refuzat în mod sistematic să restituie Caracasului o parte din rezervele de aur în valoare de două miliarde de dolari depozitate acolo.

În timpul audierilor, avocaţii BCV au arătat că, prin relaţiile sale diplomatice cu preşedintele Nicolas Maduro, Regatul Unit recunoaşte acest regim, chiar dacă nu îl aprobă.

Venezuela a efectuat mai multe cereri pentru recuperarea a unui miliard de dolari în lingouri, în timp ce Guaido s-a adresat de două ori în scris Băncii Angliei pentru a-i cere să respingă aceste solicitări.

Confruntată cu refuzul Băncii Angliei, BCV a citat-o în faţa unui tribunal, arătând că are nevoie de fondurile respective pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

‘Acest rezultat va întârzia şi mai mult lucrurile, în defavoarea venezuelenilor ale căror vieţi sunt ameninţate’, a spus avocatul Zaiwalla.

În schimb, apărătorul consiliului de administraţie alternativ al BCV, numit de Juan Guaido şi invalidat de Curtea Supremă, a scos în evidenţă riscul ca aurul ţării să fie delapidat în profitul conducătorilor regimului.

Spre a-şi demonstra buna-credinţă, BCV a propus în aprilie ca aurul să fie transferat direct Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care s-a declarat dispus să ia în calcul varianta, cu anumite condiţii.

Foto: Juan Guaido / Sursa: Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Noua democratie de dictatura ,nu poti fi independent si suveran trebuie sa te recunoasca altii intai.

  2. Daca ia pus dracu sa lase aurul la slugoii americanilor britanicii, asta se intampla,aurul trebuie tinut in tara de origine,maine te trezesti ca dobitocii nu mai recunosc niciun presedinte al unei tari si refuza sa iti mai dea aurul!

    • stăpânii tăi din psd vor să aducă aurul doar ca să aibă ce fura

      la ce instituţie a statului eşti angajat? probabil doar în vreo primărie, n-ai tu faţă de ministere etc.

    • A apărut dobitocul rezist cu nume americanesc ca PSD fura aurul, bai cretinule aurul ala nu poate fi furat, dacă dispărea ceva din el se afla în secunda doi rahatule userist!

  3. Stie robotul autist de ce se opune gazduirii tezaurului Romaniei in Romania. Pericolul nu sunt rusii, ca ne pazesc aliatii. Pericolul e sa pierzi alegerile, in ciuda tuturor Ordonantelor Militare.

    • @Dacian Julien Soros – Comentariul tau dovedeste cat esti de dus cu pluta! Depaseste chiar granitele unui scenariu conspirationist de genul pamantul e plat ceea ce sugerezi tu…

    • Comunistii a confiscat tezaurul tarii cu care aveau de fapt razboi, si unde voiau sa faca schimbare de regim! Sariti lumee!

      Comunistii londonezi, desigur. Aia unde soarele nu apunea niciodata. Aia care au si azi Biserica Anglicana la Galati, unde au pus Comisia Dunarii in 1850… Lacuste de omenie.

  4. @kafka
    Pe bune, nu ma asteptam sa intri in polemica cu asa ceva… ca „cineva” ar fi exagerat spus.