G4Media.ro

Judecătoarea Lia Savonea, protejată de patru jandarmi la sosirea la CSM pentru…

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Judecătoarea Lia Savonea, protejată de patru jandarmi la sosirea la CSM pentru interviul de promovare la Curtea Supremă / Interviul nu a fost transmis live de CSM

Candidaţii pentru posturile de judecător la Înalta Curte, trecuţi de faza evaluării hotărârilor judecătoreşti, susţin marți interviul în faţa Secţiei pentru judecători a CSM. Lia Savonea, fostă şefă a CSM şi actuală şefă a Curţii de apel Bucureşti, a beneficiat de protecția a patru jandarmi care au format un cordon în jurul său la sosirea la CSM, potrivit reporterului G4Media aflat la fața locului.

Savonea a plecat de la CSM fără să facă declarații, motivând că este ”o procedură în curs”.

De remarcat că interviul acesteia de la CSM nu a fost transmis LIVE pe pagina instituției, așa cum este cutuma.

Foto: Ilona Andrei / G4Media
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Foto: Ilona Andrei / G4Media

Context. Judecătoarele Lia Savonea şi Lucreţia Albertina Postelnicu sunt singurii candidaţi care au trecut de faza evaluării deciziilor judecătoreşti. Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj, 48 din 50 de puncte posibile, deşi ea este autoarea unei sentinţe controversate. În 2015, împreună cu judecătorul Daniel Grădinau de la Curtea de Apel Bucureşti (actual şef al CSM), Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat consimțământul. Detalii aici.

După dezvăluirile G4media.ro, comunitatea Declic a lansat o petiţie în care a solicitat CSM să nu o promoveze pe judecătoarea Savonea la Înalta Curte. Peste 18.000 de oameni au semnat până acum petiţia anti-Savonea.

Cine a făcut parte din comisia care a evaluat lucrările Liei Savonea

CSM a refuzat să comunice componenţa comisiilor de evaluare a candidaţilor pentru posturile de judecător la CSM „pentru asigurarea unor proceduri de concurs obiective şi imparţiale”, potrivit răspunului CSM semnat de noul purtător de cuvânt al Consiliului, judecătoarea Roxana Chiuariu, soţia fostului ministru PNL al Justiţiei, Tudor Chiuariu, condamnat penal defintiv la 3 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare într-unul dintre dosarele legate de Poşta Română.

Cine e Lia Savonea. Este fosta șefă a CSM și președinte al Curții de Apel București.

Potrivit mai multor magistrați, promovarea la Înalta Curte este un vis mai vechi, neîndeplinit până acum, al Liei Savonea. Ea ar viza chiar postul de președinte al Înaltei Curți, în viitor, au precizat sursele G4media.ro. Lia Savonea nu a putut promova la ÎCCJ întrucât numele ei a fost asociat cu rețeaua Voicu din justiție. În 2009, procurorii DNA au demantelat o rețea de politicieni, afaceriști și magistrați de la Înalta Curte, coordonată de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Acesta a fost condamnat la 7 ani de detenție cu executare pentru corupție.

Potrivit unor surse judiciare, soțul Liei Savonea, avocatul Mihai Savonea, avea cabinetul de avocatură în aceeași clădire cu fostul senator și avocat Cătălin Voicu și cu avocatul Cezar Bivolaru, unul dintre apărătorii lui Marian Vanghelie.

Ajunsă la CSM în 2016, Lia Savonea (foto) a devenit în scurt timp percepută drept eminența cenușie a Consiliului și, în special, a Secțiilor pentru judecători și în materie disciplinară pentru judecători. Aceste secții au decis promovările magistraților în funcții de conducere și sancționarea disciplinară a mai multor magistrați precum Cristi Danileț, Daniela Panioglu, Crina Muntean, etc.

Lia Savonea a fost considerată liderul grupării antireformiste din CSM care a justificat modificările PSD la legile Jusiției pe vremea lui Dragnea, a impus procurorii Secției speciale și șeful Inspecției judiciare, care au hărțuit magistrații incomozi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Ar fi mai bine sa se pensioneze, a „comis” destule daune justiției.

 2. Sa se aleagă PRAFUL de țara asta care are în conducere astfel de oameni.

  Aceasta femeie se ferește de interlopi, de pedofili de cine?!?
  Toți cei de sus apreciază serviciile ei și și-au pus speranța în ea.

  • Aceasta femeie se fereste de toti si de toate. 4 (patru) caralii mi se par total insuficienti. Ia vezi câti are Biden! Si ce masina! Si ce avion! (asta se rezolva ca sigur va avea acces în Romanian Air Force One ce se va târgui pentru prezident, oricare ar fi el).

 3. O rusine chiar si pentru justitia de doi bani din Romania !

 4. justitie cu buletinul

 5. de ce ii e frica? ca violatorii sunt prietenii ei cei mai buni se pare

 6. Cea mai iubită fiică a handicapatei Justiții române.

 7. Spune multe despre tine, in momentul in care decizi sa ceri protectie…

 8. Pestele de la cap se impute !
  PS. Vom incepe sa purtam masca pt a scapa de duhoare !

 9. După toate acestea,mai urma sa apara,din umbră,un „Vîsinski”,om al lui Putin,dar nu poate sa treacă printre tancurile occidentale.

 10. O spagara, flancata de alti 4 spagari

 11. Asta este o „comoară”pentru politicienii corupti.

 12. Cancerul justitiei